Jazz/World

Egerben rendezik a 2012-es Kaláka Fesztivált

2012.02.02. 08:55
Ajánlom
A diósgyőri vár felújítása miatt idén nem Miskolcon tartják az immár 33. folk-seregszemlét.

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője levélben értesítette Miskolc polgármesterét, Kriza Ákost arról, hogy bár a diósgyőri vár bezárása után együtt keresték a fesztivál szempontjából lehetséges miskolci helyszíneket, számukra a diósgyőri vár egyedi és pótolhatatlan - nyilatkozta Dobos Tímea, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője. "Az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez a vár illik, emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták" - fogalmazott levelében Gryllus Dániel. A zenész kifejtette azt is, hogy sokfelé hívták őket, de nem akartak elszakadni a régiótól, a történelmi levegőtől sem, ezért úgy döntöttek, hogy a Bükk túlsó oldalán az egri várban rendezik meg a Kaláka Fesztivált június 29-től július 1-ig.

Az elmúlt több, mint három évtizedben negyedmilliónál is több néző és mintegy ötezer fellépő vett részt Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválján a világ minden tájáról. Számos később ismertté vált előadó, illetve zenekar - többek között Palya Bea, Pál István "Szalonna", a Kerekes Band - először a Kalákán lépett fel nagyközönség előtt. Sok világhírű művész, például Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Brave Old World, a Cechomor koncertjét is hallhatta a közönség a diósgyőri várban. Miskolc vezetése és a város lakossága a vár átépítése után visszavárja a Kaláka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.