Jazz/World

Egésznapos EUNIC-gála az Urániában

2011.03.30. 10:00
Ajánlom
A EUNIC-napon a Tavaszi Fesztiválon kerekasztalok, egyfelvonásosok és world music koncertek után estére begördül a különkocsikkal felszerelt Jazzmozdony.

A EUNIC (vagyis az uniós tagállamok külföldi kulturális intézeteinek helyi klubja) egész napos kulturális happeninget tart a Tavaszi Fesztiválon április másodikán. A korábban már közös kötetben kiadott fiatal szerzők egyfelvonásosait rendezik meg színművészetisekkel, kerekasztal-beszélgetést tartanak többek között médiapedgógiai kérdésekkel és world music koncerteket tartanak. Egy hagyományos felfogású olasz duó illetve az osztrák Stelzhamma játszik, akik lokális népzenét globlizálják nagy sikerrel, természetesen csak kevesek számára érhető dialaktusban előadott szövegekkel. Az esti gálára a Jazzmozdony sorozat, amely már két éve zajlik, afféle európai szupercsapattal gördül be. A sorozat és az all star együttes művészeti vezetője Gyárfás István gitáros.

A Locomotiva Jazz célja, hogy folyamatossá tegye a magyar és a román jazzélet közötti cserét, ennek jegyében a magyar utasok kötött volt már Deseő Csaba, Kőszegi Imre, Berkes Balázs, Csepregi Gyula, Márkus Tibor, Kollmann Gábor, Balázs Elemér és Barcza Horváth József. A sorozat rendesen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea pódiumán zajlik, a szegedi Grand Caféban is fel szoktatk lépni. A román jazz színe-java is megfordult már itt, például az olyan nagy öregek, mint Körössy János, Boros Zoltán, Alin Constanţiu, és sok nagyreményű fiatal, mint például Theodora Enache énekesnő, akivel Gyárfás és a híres bőgős, Berkes Balázs vadonatúj lemezt készített, amelyet eddig még csak Romániában játszottak el négy koncerten.

Az Uránia színpadán Gyárfás maga, szerényen, csak legfeljebb egy vagy két számban fog közreműködni, inkább teret enged észt-magyar kollégájának,  Juhász Gábornak, aki részt vett a sorozat második születésnapi, fergeteges sikert aratott négy gitáros gáláján is. Ugyancsak korábbi Jazzmozdony-résztvevő Christina von Büllow szaxofonos Dániából. Büllow egyébként be is melegít előző este: a régi „mozdonyos" kapcsolatait felújítandó, Kalmár Tibor zongoristával és együttesével is fellép elsején a Petőfi S. utcai Rézangyal Bisztróban. A bisztróvonalról érkezik a holland származású pesti trombonos is, Hans van der Vliet a fúvóskart kiegészítendő.

A rutinos lengyel zongorista Wojtek Groborz mellett a bőgős, Robert Ragan Szlovákiát képviseli a EUNIC gőzös gáláján. Ragan korábban Scott Hamilton turnézenekarának tagjaként is járt nálunk, március 8-án pedig saját együttesével koncertezik a Szlovák Intézetben. A nagy hírű, Amsterdamban élő román muzsikus, Eugen Gondi fog dobolni. A fúvós szekcióban ott lesz Schreck Ferenc, a magyar mezőny egyik legjobb trombonosa is, a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetője. 

Április 2, szombat, Uránia Nemzeti Filmszínház, Színház és Filmművészeti Egyetem (Vas u.)

Európa a színpadon - EUNIC nap a Tavaszi Fesztiválon

Zenei programok:

17.00 A Stelzhamma (Ausztria) együttes koncertje, tagjai Chrlie Schmid (szaxofon), H-G. Gutternigg (tuba), Günter Wagner (harmonika), Ewald Zach (dob).
18.00 Duo Alterno - Szerelmes dallamok Itáliából (Km: Tiziana Scandaletti - ének, Riccardo Piacentini - zongora)
20.00 Jazzmozdony - Európai jazzgála, művészeti vezető: Gyárfás István (H)
A belépés ingyenes
A nap további programjai a Fidelio programkeresőjében

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.