Jazz/World

Egy báró és egy szemész az új jazzmesterek között

2008.06.04. 00:00
Ajánlom
Az amerikai Nemzeti Művészeti Alapítvány (NEA) közzétette az ország legtekintélyesebb jazz-elismerésének hat új várományosát. Az októberi díjátadón George Benson, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Toots Thielemans, Snooky Young és Rudy Van Geldert válik hivatalosan is mesterré.

A 25.000 dollárral járó kitüntetést a műfaj kiemelkedő előadói, oktatói és kutatói, a jazz ”élő legendái” kapják 1982 óta, a 106 eddigi mester között olyan személyiségek vannak, mint Count Basie, Roy Eldridge, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Miles Davis vagy Herbie Hancock. A 2009-es díjazottak névsora George Bensonnal kezdődik. Az egyedülálló gitáros és énekes többek között Wes Montgomery hatására emelkedett ki a pittsburghi szcénából és lett a stílus legsikeresebb (10 Grammy-díj) előadóinak egyike.

A chicagói születésű Lee Konitz altszaxofonos a város szimfonikus zenekarának klarinétosánál kezdte zenei tanulmányait, majd Miles Davis ”cool” formációjában kötött ki, azóta pedig sajátos hangzásával azóta a világ egyik legelismertebb előadójává vált. Jean Baptiste ”Toots” Thielemans szájharmonikás és gitáros 86 éve született Brüsszelben. A hangszer meghatározó előadója, Benny Goodmantől Bill Evans-ig, Oscar Petersontól Dizzy Gillespie-ig a legjobbak társaságában muzsikált, 2001-ben pedig II. Albert belga uralkodó bárói címet adományozott neki.

Jimmy Cobb zseniális dobos, többek között Frank Wess, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Miles Davis társaságában zenélt, de nyolcvanadik életévéhez közelítve sem hagyta abba, mostanában New Yorkban játszik és Californiában tanít. Eugene Edward ”Snooky” Young öt évesen kezdett trombitálni, 83 évvel később pedig, miután Count Basie, Benny Carter, Lionel Hampton, Thad Jones együtteseinek szólistája volt, elképesztő karriert tudhat a magáénak. Rudy Van Gelder a jazztörténet egyik meghatározó hangmérnöke, 1953-ban még szemészként dolgozott, hamarosan viszont a Blue Note kiadó oszlopos tagja lett, John Coltrane, Sonny Rollins, Miles Davis, Andrew Hill, Freddie Hubbard számos felvételén dolgozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.