Jazz/World

Egy báró és egy szemész az új jazzmesterek között

2008.06.04. 00:00
Ajánlom
Az amerikai Nemzeti Művészeti Alapítvány (NEA) közzétette az ország legtekintélyesebb jazz-elismerésének hat új várományosát. Az októberi díjátadón George Benson, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Toots Thielemans, Snooky Young és Rudy Van Geldert válik hivatalosan is mesterré.

A 25.000 dollárral járó kitüntetést a műfaj kiemelkedő előadói, oktatói és kutatói, a jazz ”élő legendái” kapják 1982 óta, a 106 eddigi mester között olyan személyiségek vannak, mint Count Basie, Roy Eldridge, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Miles Davis vagy Herbie Hancock. A 2009-es díjazottak névsora George Bensonnal kezdődik. Az egyedülálló gitáros és énekes többek között Wes Montgomery hatására emelkedett ki a pittsburghi szcénából és lett a stílus legsikeresebb (10 Grammy-díj) előadóinak egyike.

A chicagói születésű Lee Konitz altszaxofonos a város szimfonikus zenekarának klarinétosánál kezdte zenei tanulmányait, majd Miles Davis ”cool” formációjában kötött ki, azóta pedig sajátos hangzásával azóta a világ egyik legelismertebb előadójává vált. Jean Baptiste ”Toots” Thielemans szájharmonikás és gitáros 86 éve született Brüsszelben. A hangszer meghatározó előadója, Benny Goodmantől Bill Evans-ig, Oscar Petersontól Dizzy Gillespie-ig a legjobbak társaságában muzsikált, 2001-ben pedig II. Albert belga uralkodó bárói címet adományozott neki.

Jimmy Cobb zseniális dobos, többek között Frank Wess, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Miles Davis társaságában zenélt, de nyolcvanadik életévéhez közelítve sem hagyta abba, mostanában New Yorkban játszik és Californiában tanít. Eugene Edward ”Snooky” Young öt évesen kezdett trombitálni, 83 évvel később pedig, miután Count Basie, Benny Carter, Lionel Hampton, Thad Jones együtteseinek szólistája volt, elképesztő karriert tudhat a magáénak. Rudy Van Gelder a jazztörténet egyik meghatározó hangmérnöke, 1953-ban még szemészként dolgozott, hamarosan viszont a Blue Note kiadó oszlopos tagja lett, John Coltrane, Sonny Rollins, Miles Davis, Andrew Hill, Freddie Hubbard számos felvételén dolgozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.