Jazz/World

Egy dudás sok csárdában

2006.07.01. 00:00
Ajánlom
Ma már nem tudni, mi lett volna, ha teljesül Kéri György gyermekkori álma, és kukás lesz. Hiszen ki is versenyezhetne a csíkos mellényű bácsikkal, akik ha meghúzzák a kart, a nagy autó azt mondja: krrrr, és elnyeli a szemetet?

Talán a skót duda... Csakhogy ehhez Magyarországon harminc-negyven éve még nem volt se hangszer, se ruha, se semmi. Ahogy most sem, de ez ma már az első - és tíz évig az egyetlen - magyar skótdudást nem zavarja.

- Mindig is imádtam a hangos zenét, így felcsaptam heavy metal gitárosnak: bőrnadrág, motorosdzseki, láncok, térdig érő bajusz - eleveníti fel a kezdeteket Kéri. Tizenhárom évesen a Led Zeppelin és a Deep Purple nyomán már kőkemény számokat fabrikál. És mindegyikben kihagyja a duda helyét. Évekkel később az első felvételeken pedig végre összecsendülhet duda és gitár. Talán Kéri is ekkor érzi először: az élet szerencse dolgában nem volt vele skót.

Első skóciai útján például véletlenül Jack Duffnál, a legendás tenorszaxofonosnál száll meg. Miután kiderült, hogy a vendég szegről-végről kolléga és dudálni szeretne, ráadásul egy olyan messzi országból érkezett, ahol még Duff sem járt, holott a szaxofonos Lennon és Bowie társaságában bejárta a világot, szóval akkor beültették az autóba, s meg sem álltak Blue MacMurchie dudakészítő mester műhelyéig. Ő készítette el Kéri első profi, méretre gyártott hangszerét.

S bár a skót dudásnak igazából csak két vetélytársa akad, a spanyol torreádor és a magyar huszár, a muzsikus élete mégsem csupa mosoly. A hangszer ugyanis egész embert kíván: Kéri a skót dudamúzeumban ugyanolyan fognyomokat fedezhetett fel a kiállított hangszerek fúvókáin, amelyek végül az ő esetében is fogtöréshez vezettek. Ráadásul, mint mondja, a dudás nyaki ere veri a vállát. Aki már volt strandon, könnyen átérezheti mindezt: úgy kell feszesre fújni a strandlabdát, hogy valaki közben négy lyukat ütött rajta. Meg is jegyezték az egyik fellépése után: láttalak játszani, és nagyon szigorúan néztél ki.

A hangszer különben már kétezer éve megjelent Mezopotámiában, s innen terjedt el a világ minden tája felé. Európában a középkorban szinte mindenhol fújták. Ma is látni breton, galíciai, magyar vagy erdélyi dudást, bár való igaz, nem egy csárdában. A skót duda viszont egyedülálló: 160 decibel hangerővel szólal meg. Ennyi a leszálló Jumbo Jet vagy a formában lévő Rolling Stones teljesítménye. Ezért van, hogy egy dudást nem lehet figyelmen kívül hagyni. A hangszert belülről a whisky és a sör alapanyagával kenték ki, hogy a levegő ne szivárogjon el. Ezt irdatlan erővel kell fújni, s ha jól csinálja, a 160 decibel a fülébe harsog. Mondják, van ez olyan, mint a repülés.

A hangszerhez szoknya is, pardon: kilt is dukál, amely alá, a tradíció szerint, nem vesznek semmit. Ez némileg érthető, hiszen a dudás hátán már az első taktusok után patakokban kezd el folyni a víz. Kéri György immár 8-10 dudából álló gyűjteményének darabjaihoz különféle színű viselet passzol. De ma már ott tart, hogy eredeti skót alkatrészekből ő maga készíti a hangszereit.

Első nyilvános fellépését csupán születésnapi meglepetésnek szánta, ám vesztére az eseményen részt vevők egyből "leadták a drótot", s két hónapra rá már ki kellett váltania az "ipart", annyi helyre hívták. Ma a hatszázadik fellépése felé közeledik, játszott Németországban, Ausztriában, Franciaországban, a skót parlamentben, cirkuszban, pubban, templomban, réten és hegytetőn.

- A legkeményebb droggal élek - meséli, hiszen akit egyszer a duda megfogott, azt soha nem ereszti. Dudálni olyan, mint az Úristennel beszélgetni, írja egyik könyvében. Tanítást viszont nem vállal. Nem is volna rá ideje: civilben egy százhúszezres város kulturális életét igyekszik "helyrepüfölni", mellette ír, fújja a bőrt. És már kicsit unja, hogy mindig mindenkit az érdekel: mi van a szoknya alatt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.