Jazz/World

Egy este Harry Sokallal Ipolyságon

2006.05.09. 00:00
Ajánlom
Megszokhattuk már, hogy az Ipolyságra invitált külföldi muzsikusok izgalmas zenei kalandokra csábítják a közönséget, ám az eddigi vendégek többnyire csak szűkebb körben ismert előadók voltak. Május 4-én este viszont egy Európában és Amerikában egyaránt elismert sztár, a szaxofonos Harry Sokal látogatott el a szlovák kisvárosba, hogy egy nemzetközi kvintett élére álljon ezüst Selmerével.

Az osztrák szaxofonos bejárta a világot, a műfaj rengeteg világklasszisával lépett közösen porondra. Art Farmer együttesének tagjaként két hétig muzsikált New York egyik legismertebb jazzklubjában, a Sweet Basilben, de az ipolysági publikum méltán érezhette úgy, hogy a sztár itt se játszott kisebb erőbevetéssel, mint az amerikai klubban, ahol például honfitársa, Joe Zawinul is a közönség soraiból hallgatta játékát. Az ez alkalomra összeállt szlovák-osztrák-magyar kvintettnek csak egyetlen próbára volt ideje, úgyhogy a zenészfül meghallhatta tolmácsolásaikban az egymás stílusát még csak kóstolgató, nyersebb megoldásokat, az efféle apróságok felett elsikló hallgatók azonban fenntartások nélkül átadhatták magukat a lebilincselő standardeknek, majd a szerényen a szólisták mögé húzódó szlovák pianista – részben népdalokra épülő – szerzeményeinek.

Pavel Bodnár izgalmas, Brubecket idéző 5/4-es kompozíciót varázsolt egy szlovák népdalból, Sokal pedig, akinek amúgy nem kenyere a túl sok vibrato a szopránszaxofonon, ezúttal egy kicsit úgy fújta egyenes hangszerét, mintha tárogatón játszana. Az osztrák művész tenorjátéka még a legzártabb füleket is felnyitotta. Megvillantotta stíluskínálatának sokféleségét, tónusainak sokszínűségét és remek érzékét a melódia iránt. Hol egy-két taktusnyi Coltrane-hangulat, hol a még régebbi nagyok, Hawkins és Webster levegős játéka rémlett fel a standardek hallgatásakor. Sokal az évek során gyönyörű, telt hangzást dolgozott ki hangszerein, soundja tiszta és öblös. De mire túlságosan elandalodtunk volna a régi szép napokon, valami sokkal modernebbet kezdett játszani, mintha a brechti elidegenítési effektust alkalmazná a zenére.

A zenekar másik frontembere a Bodnár-szerzeményekre beálló szlovák hegedűvirtuóz, Stano Palúch volt. Szólóiban természetesen keveredtek a „világzenei” és a jazzes elemek. Nagy élvezettel játszott, és szólóit sok apró motívummal díszítette. Érdekes élmény volt ezt a felfogást hallani tőle, hiszen a Nothing But Swing trióval 2004-ben kiadott közös lemezén sokkal több swinget vitt bele játékába. A szlovák trióból tegnap csak Peter Solárik dobos volt hallható, de játékával ismét honorálni tudta az együttes híveinek (például e sorok írójának) bizalmát.

Magyarországot a fiatal Horváth Balázs bőgős képviselte az együttesben. Intelligens és alkalmazkodó játékával jól egészítette ki az alkalmi csoportosulás hangzásvilágát. Nemzetközi együttesekben közreműködő, alig ismert darabokat megszólaltató kísérőink játékában alkalmasint ritmikai zavarokat észlelhetünk, kreatív együttműködés helyett konvencionális asszisztenciát vehetünk észre. Horváth Balázs azonban tökéletesen megtalálta helyét a formációban, s nyilván tovább stabilizálná pozícióját, ha a zenekar folytatná közös szereplését.

Harry Sokalt tegnap is bárki felismerhette jellegzetes külleméről: híres pepita keretes „groovy” szemüvege ugyan már régebben eltört, de most egy hasonlóan figyelemreméltó okuláré mögül vizsgálgatta környezetét. Tűhegyes csizmáját az egész Vadnyugat megirigyelte volna. Szívesen megkóstolta a helyi vörösborokat, és őszintének tűnt a hangja, amikor magyar beszélgetőpartnerének a villányi nedűket dicsérte. Mint ahogy azt is meggyőződéssel állította, hogy egykori pianista partnere, Szakcsi Lakatos Béla a világ egyik legjobb zongoristája.

(2006. május 5., Ipolyság, Szlovákia; Harry Sokal koncertje; az együttes tagjai: Harry Sokal (tenor- és szopránszaxofon); Stano Palúch (hegedű); Pavel Bodnár (elektromos zongora); Horváth Balázs (bőgő); Peter Solárik (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.