Jazz/World

Egy este Harry Sokallal Ipolyságon

2006.05.09. 00:00
Ajánlom
Megszokhattuk már, hogy az Ipolyságra invitált külföldi muzsikusok izgalmas zenei kalandokra csábítják a közönséget, ám az eddigi vendégek többnyire csak szűkebb körben ismert előadók voltak. Május 4-én este viszont egy Európában és Amerikában egyaránt elismert sztár, a szaxofonos Harry Sokal látogatott el a szlovák kisvárosba, hogy egy nemzetközi kvintett élére álljon ezüst Selmerével.

Az osztrák szaxofonos bejárta a világot, a műfaj rengeteg világklasszisával lépett közösen porondra. Art Farmer együttesének tagjaként két hétig muzsikált New York egyik legismertebb jazzklubjában, a Sweet Basilben, de az ipolysági publikum méltán érezhette úgy, hogy a sztár itt se játszott kisebb erőbevetéssel, mint az amerikai klubban, ahol például honfitársa, Joe Zawinul is a közönség soraiból hallgatta játékát. Az ez alkalomra összeállt szlovák-osztrák-magyar kvintettnek csak egyetlen próbára volt ideje, úgyhogy a zenészfül meghallhatta tolmácsolásaikban az egymás stílusát még csak kóstolgató, nyersebb megoldásokat, az efféle apróságok felett elsikló hallgatók azonban fenntartások nélkül átadhatták magukat a lebilincselő standardeknek, majd a szerényen a szólisták mögé húzódó szlovák pianista – részben népdalokra épülő – szerzeményeinek.

Pavel Bodnár izgalmas, Brubecket idéző 5/4-es kompozíciót varázsolt egy szlovák népdalból, Sokal pedig, akinek amúgy nem kenyere a túl sok vibrato a szopránszaxofonon, ezúttal egy kicsit úgy fújta egyenes hangszerét, mintha tárogatón játszana. Az osztrák művész tenorjátéka még a legzártabb füleket is felnyitotta. Megvillantotta stíluskínálatának sokféleségét, tónusainak sokszínűségét és remek érzékét a melódia iránt. Hol egy-két taktusnyi Coltrane-hangulat, hol a még régebbi nagyok, Hawkins és Webster levegős játéka rémlett fel a standardek hallgatásakor. Sokal az évek során gyönyörű, telt hangzást dolgozott ki hangszerein, soundja tiszta és öblös. De mire túlságosan elandalodtunk volna a régi szép napokon, valami sokkal modernebbet kezdett játszani, mintha a brechti elidegenítési effektust alkalmazná a zenére.

A zenekar másik frontembere a Bodnár-szerzeményekre beálló szlovák hegedűvirtuóz, Stano Palúch volt. Szólóiban természetesen keveredtek a „világzenei” és a jazzes elemek. Nagy élvezettel játszott, és szólóit sok apró motívummal díszítette. Érdekes élmény volt ezt a felfogást hallani tőle, hiszen a Nothing But Swing trióval 2004-ben kiadott közös lemezén sokkal több swinget vitt bele játékába. A szlovák trióból tegnap csak Peter Solárik dobos volt hallható, de játékával ismét honorálni tudta az együttes híveinek (például e sorok írójának) bizalmát.

Magyarországot a fiatal Horváth Balázs bőgős képviselte az együttesben. Intelligens és alkalmazkodó játékával jól egészítette ki az alkalmi csoportosulás hangzásvilágát. Nemzetközi együttesekben közreműködő, alig ismert darabokat megszólaltató kísérőink játékában alkalmasint ritmikai zavarokat észlelhetünk, kreatív együttműködés helyett konvencionális asszisztenciát vehetünk észre. Horváth Balázs azonban tökéletesen megtalálta helyét a formációban, s nyilván tovább stabilizálná pozícióját, ha a zenekar folytatná közös szereplését.

Harry Sokalt tegnap is bárki felismerhette jellegzetes külleméről: híres pepita keretes „groovy” szemüvege ugyan már régebben eltört, de most egy hasonlóan figyelemreméltó okuláré mögül vizsgálgatta környezetét. Tűhegyes csizmáját az egész Vadnyugat megirigyelte volna. Szívesen megkóstolta a helyi vörösborokat, és őszintének tűnt a hangja, amikor magyar beszélgetőpartnerének a villányi nedűket dicsérte. Mint ahogy azt is meggyőződéssel állította, hogy egykori pianista partnere, Szakcsi Lakatos Béla a világ egyik legjobb zongoristája.

(2006. május 5., Ipolyság, Szlovákia; Harry Sokal koncertje; az együttes tagjai: Harry Sokal (tenor- és szopránszaxofon); Stano Palúch (hegedű); Pavel Bodnár (elektromos zongora); Horváth Balázs (bőgő); Peter Solárik (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.