Jazz/World

Egy éves a Kölcsey Központ

2007.02.16. 00:00
Ajánlom
Több mint 150 ezer látogatót fogadott az első évben a debreceni Kölcsey Központ, amely a kulturális programok mellett szakmai rendezvényeknek és konferenciáknak adott otthont. Az első születésnap alkalmával megrendezendő ünnepi műsor keretében többek között a Születésnapi operagálát is láthatnak az érdeklődők.

A világszínvonalú technikai és építészeti jellemzőkkel büszkélkedő létesítmény eddig közel 300 rendezvény – kulturális és szakmai – számára szolgált helyszínül az elmúlt év során. Ezek között koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és konferenciák is szerepeltek, így szinte valamennyi művészeti és szakmai ág képviseltette magát. Az elmúlt évben fellépő művészek névsorát között olyan világhírű előadók alkotják, mint Chick Corea, Jan Garbarek, Rost Andrea, Lajkó Félix, Schiff András, Bozsik Yvette és Varnus Xavér.

A Kölcsey Központ első évének sikereit egy négynapos programsorozattal ünnepli a város, amelyre február 22. és 25. között kerül sor. Február 22-én Születésnapi operagála várja a Debrecenbe látogató közönséget, ahol olyan magyar származású, ugyanakkor világhírű művészek adnak elő Rossini, Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet és Kodály műveket, mint Korondi Anna, Otokar Klein, Kalmár Péter, valamint a Magyar Állami Operaház karigazgatója, Szabó Sipos Máté.

Február 23-án a Táncoslábú farsang című rendezvény a debreceni táncegyüttesek számára teremt megnyilatkozási lehetőséget, így a társastáncoktól a capoeiráig valamennyi műfaj megjelenik majd a színpadon. Náray Tamás február 24-én a debreceni Kölcsey Központ első születésnapján mutatja be elsőként a mintegy nyolcvan öltözékből álló, 2007. évi tavasz-nyári ruhakollekcióját, kifejezve ezzel kötődését szülővárosához. A négynapos eseményt Születésnapi mesenap zárja február 25-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.