Jazz/World

Egy éves a Kölcsey Központ

2007.02.16. 00:00
Ajánlom
Több mint 150 ezer látogatót fogadott az első évben a debreceni Kölcsey Központ, amely a kulturális programok mellett szakmai rendezvényeknek és konferenciáknak adott otthont. Az első születésnap alkalmával megrendezendő ünnepi műsor keretében többek között a Születésnapi operagálát is láthatnak az érdeklődők.

A világszínvonalú technikai és építészeti jellemzőkkel büszkélkedő létesítmény eddig közel 300 rendezvény – kulturális és szakmai – számára szolgált helyszínül az elmúlt év során. Ezek között koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és konferenciák is szerepeltek, így szinte valamennyi művészeti és szakmai ág képviseltette magát. Az elmúlt évben fellépő művészek névsorát között olyan világhírű előadók alkotják, mint Chick Corea, Jan Garbarek, Rost Andrea, Lajkó Félix, Schiff András, Bozsik Yvette és Varnus Xavér.

A Kölcsey Központ első évének sikereit egy négynapos programsorozattal ünnepli a város, amelyre február 22. és 25. között kerül sor. Február 22-én Születésnapi operagála várja a Debrecenbe látogató közönséget, ahol olyan magyar származású, ugyanakkor világhírű művészek adnak elő Rossini, Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet és Kodály műveket, mint Korondi Anna, Otokar Klein, Kalmár Péter, valamint a Magyar Állami Operaház karigazgatója, Szabó Sipos Máté.

Február 23-án a Táncoslábú farsang című rendezvény a debreceni táncegyüttesek számára teremt megnyilatkozási lehetőséget, így a társastáncoktól a capoeiráig valamennyi műfaj megjelenik majd a színpadon. Náray Tamás február 24-én a debreceni Kölcsey Központ első születésnapján mutatja be elsőként a mintegy nyolcvan öltözékből álló, 2007. évi tavasz-nyári ruhakollekcióját, kifejezve ezzel kötődését szülővárosához. A négynapos eseményt Születésnapi mesenap zárja február 25-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.
Jazz/World videó

Klumpát sikál és villanyt kapcsolgat Jacob Collier új karanténdalában

Végre megérkezett az a karanténvideó, amire a legjobban vártam.