Jazz/World

Egy éves a Kölcsey Központ

2007.02.16. 00:00
Ajánlom
Több mint 150 ezer látogatót fogadott az első évben a debreceni Kölcsey Központ, amely a kulturális programok mellett szakmai rendezvényeknek és konferenciáknak adott otthont. Az első születésnap alkalmával megrendezendő ünnepi műsor keretében többek között a Születésnapi operagálát is láthatnak az érdeklődők.

A világszínvonalú technikai és építészeti jellemzőkkel büszkélkedő létesítmény eddig közel 300 rendezvény – kulturális és szakmai – számára szolgált helyszínül az elmúlt év során. Ezek között koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és konferenciák is szerepeltek, így szinte valamennyi művészeti és szakmai ág képviseltette magát. Az elmúlt évben fellépő művészek névsorát között olyan világhírű előadók alkotják, mint Chick Corea, Jan Garbarek, Rost Andrea, Lajkó Félix, Schiff András, Bozsik Yvette és Varnus Xavér.

A Kölcsey Központ első évének sikereit egy négynapos programsorozattal ünnepli a város, amelyre február 22. és 25. között kerül sor. Február 22-én Születésnapi operagála várja a Debrecenbe látogató közönséget, ahol olyan magyar származású, ugyanakkor világhírű művészek adnak elő Rossini, Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet és Kodály műveket, mint Korondi Anna, Otokar Klein, Kalmár Péter, valamint a Magyar Állami Operaház karigazgatója, Szabó Sipos Máté.

Február 23-án a Táncoslábú farsang című rendezvény a debreceni táncegyüttesek számára teremt megnyilatkozási lehetőséget, így a társastáncoktól a capoeiráig valamennyi műfaj megjelenik majd a színpadon. Náray Tamás február 24-én a debreceni Kölcsey Központ első születésnapján mutatja be elsőként a mintegy nyolcvan öltözékből álló, 2007. évi tavasz-nyári ruhakollekcióját, kifejezve ezzel kötődését szülővárosához. A négynapos eseményt Születésnapi mesenap zárja február 25-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.