Jazz/World

Egy híján...

2012.06.08. 16:25
Ajánlom
Nesztor Iván és barátainak új lemeze Együttműködés címmel látott napvilágot. Feltehetően ez volt a márciusban elhunyt Regős István utolsó lemezfelvétele.

Egy másodperc híján hetven perc. Ennyi időbe telik lejátszani CD-n azt a 9 improvizált darabot, amelyet Nesztor Iván és barátai vettek fel januárban a Fonóban. Az első darab rögtön in memoriam szólal meg: Szabados György emlékére, aki tavaly június 10-én halt meg. A lemez szomorú szenzációját viszont az adja, hogy a felvételek zongoristája, a mindenki által tisztelt és szeretett Regős István idén március végén halt meg, 65 évesen, bő két hónappal e felvételek után.

Sajnos Regős jazztörténeti szerepéhez képes kevés felvétele látott napvilágot, ez külön jelentőséget ad ennek a lemeznek, melynek ötletadója, producere és kiadója Nesztor Iván. Nesztort, aki nemzedékeket tanított jazzdobra Regős kollégájaként a jazztanszakon és népzenével is foglalkozik, itt nem csak dobokon hallhatjuk, hanem korábbi szerzői lemezeihez hasonlóan az ütőhangszereken és az ütőgardonon kívül dallamhangszereken is játszik (furulya, gitár). Míg Regős hét felvételen közreműködik, a szerény Nesztor jellemzően több darabban is háttérbe, az üvegfal mögé húzódott. Az egyik tracket Regős egyedül rögzítette a zongoránál. Méltó tehát a lemez címadása (Együttműködés), annak ellenére, hogy a hiány és a töredezettség határozzák meg leginkább a túlnyomórészt szabadon rögtönzött darabok világát.

Regős szóló darabja, a Natasa című szám (portré?), a zenésztársak által régóta ismert és nagy becsben tartott kompozíciós erényeket csillogtatja meg. Regős tanárként és zenekarvezetőként egyaránt a sokoldalú muzsikus megtestesítője volt, talán az egyetlen a magyar jazz történetében, aki szaxofonon és zongorán is maradandó hatással volt a műfaj történetére. A Natasa rövidsége ellenére is szinte mindent megmutat Regős erényeiből. A rubato magyar népdalokat idéző, kifejezetten szűkszavú kezdő megszólalást a polifónia felé mozduló kibontás követi az expozícióban. A melléktéma (helyén) Regős először alkalmaz afro-amerikai jazzes ritmust és harmóniát, de nem alakul ki tartós lüktetés, megnyugtató ringás. Ezen a ponton még nem tudhatjuk biztosan, hogy azért-e, mert a fantázia szárnyalása túl szabálytalan ehhez, vagy mert a már említett töredékesség, sőt helyenként fenyegetettség nem engedi ezt kialakulni. A zárás nyilvánvaló üzenete a fókusz távolítása, a távollét, vagy a hiány állapotának rögzítése és absztrakciója.

A lemezen szereplő muzsikusok közül Grencsó István - aki régóta következetes kitartással képviseli a konvenciómentes, szabad improvizációra nyitott irányt - minden megszólalásának jelentősége van. Jeszenszky György, régi társa itt tulajdonképpen a kapocs szerepét is betölti, mert Gyárfás István gitárossal együtt ők a mainstreamnek nevezett stílusnak is kiváló képviselői. A lemez két utolsó száma, melyekben az egész kvintett hallható, ihletett magasságban zárja ezt a sajnos ma már minden szempontból megismételhetetlen, szerzői kiadásban megjelent felvételsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.