Jazz/World

Egy húron a Merlinben

2010.01.11. 08:25
Ajánlom
Az Ektar zenekar különleges színt képvisel a magyar világzenei palettán balkáni, indiai és más zenekultúrák ötvözésével.

A kortárs, improvizatív kamarazenét játszó Ektar 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. A kompozíciókat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetők. Az Ek-tar indiai szó; annyit jelent: egy húr: a muzsikusok kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában próbálnak úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszanának. Ezen az estén az Ektar zenekar korábbi két lemezének (Forró hangok, Gerle ének) és a megjelenés előtt álló anyaguk kompozícióiból játszik, amelynek egy részét novemberben a Müpában is bemutattak.

Az együttes vezetőjének, Szőke Szabolcsnak 60. születésnapjára év végén jelent meg egy dupla CD, melyen az Ektar is hallható. Az ő munkásságának másik fő területe a Hólyagcirkusz társulat. Előadásaikon különlegesen ötvözik a színházi előadást a koncerttel úgy, hogy a kettő az előadó-művészeti alkotás során teljesen egyenrangú. A Merlinben viszont Hólyagcirkusz Zenei Műhely sorozatcím alatt hagyományos koncertet hallhatunk az Ektar szextett felállásával, amelynek tagjai: Szőke Szabolcs - gadulka, kalimba, Benkő Róbert - nagybőgő, Kardos Dániel - gitár, Tóth Evelin - ének, sansa, Váczi Dániel - alt- és sopranino szaxofon és Sárvári Kovács Zsolt dob.

2010. január 12, 19:30 Merlin Színház

Ektar Sextet

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.