Jazz/World

Egy húron a Merlinben

2010.01.11. 08:25
Ajánlom
Az Ektar zenekar különleges színt képvisel a magyar világzenei palettán balkáni, indiai és más zenekultúrák ötvözésével.

A kortárs, improvizatív kamarazenét játszó Ektar 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. A kompozíciókat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetők. Az Ek-tar indiai szó; annyit jelent: egy húr: a muzsikusok kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában próbálnak úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszanának. Ezen az estén az Ektar zenekar korábbi két lemezének (Forró hangok, Gerle ének) és a megjelenés előtt álló anyaguk kompozícióiból játszik, amelynek egy részét novemberben a Müpában is bemutattak.

Az együttes vezetőjének, Szőke Szabolcsnak 60. születésnapjára év végén jelent meg egy dupla CD, melyen az Ektar is hallható. Az ő munkásságának másik fő területe a Hólyagcirkusz társulat. Előadásaikon különlegesen ötvözik a színházi előadást a koncerttel úgy, hogy a kettő az előadó-művészeti alkotás során teljesen egyenrangú. A Merlinben viszont Hólyagcirkusz Zenei Műhely sorozatcím alatt hagyományos koncertet hallhatunk az Ektar szextett felállásával, amelynek tagjai: Szőke Szabolcs - gadulka, kalimba, Benkő Róbert - nagybőgő, Kardos Dániel - gitár, Tóth Evelin - ének, sansa, Váczi Dániel - alt- és sopranino szaxofon és Sárvári Kovács Zsolt dob.

2010. január 12, 19:30 Merlin Színház

Ektar Sextet

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.