Jazz/World

Egy karrier kezdete

2007.04.13. 00:00
Ajánlom
78 évesen adta ki debütáló lemezét Ed Reed amerikai jazzénekes. Börtönben eltöltött évei és a heroinfüggőséggel való küzdelem után most jött el az ideje, hogy a világ felfedezze.

A clevelandi születésű Ed Reed tizenegy évesen kezdett zenét tanulni Los Angelesben. Első tanára a nála néhány évvel idősebb Charles Mingus volt, így nem akárki vezette őt be a jazz világába, de a későbbiekben is jó társaságban mozgott, Dizzy Gillsepie és Charlie Parker hatására kezdett 16 évesen fellépni. Egy évvel később, érettségi előtt azonban otthagyta az iskolát és bevonult a hadseregbe, ahol hamar rászokott a heroinra. Miután leszerelt, függősége miatt nem tudott zenélni, 1951-től tizenöt évet többnyire börtönben töltött. Amikor épp szabadlábon volt, olyan kiválóságokkal lépett fel, mint Hampton Hawes vagy Dexter Gordon. 1964-ben San Quentinbe került, ahol a börtön együttesében Art Pepper szaxofonossal zenélt együtt.

1966 után több mint két évtizedig tartott, amíg leszokott a kábítószerről, egészségügyi tanácsadóként kezdett dolgozni, és zeneórákat vett. 2005-ben találkozott Peck Allmond trombitással, aki újra felfedezte tehetségét. Így jött létre az Ed Reed Sings Love Stories című album, amelyen a jazz klasszikusaiból énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.