Jazz/World

Egy kis India Szegeden

2007.07.28. 00:00
Ajánlom
Valódi ínyencséggel zárja nyári rendezvénysorozatát az India Klub Szegeden. Augusztus 15-én 20:00 órakor a szegedi városháza udvarán az India függetlensége kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából szerveznek eszez, amely az India Klub 2006/2007 évi programsorozatának méltó befejezése.

A Calcutta Trió a hindusztáni klasszikus zene magyar büszkesége. Kozma András kimagasló szitár játékát nem mástól, mint Ravi Shankartól tanulta. A trió másik zenésze Szalai Péter, a tabla (indiai dob) magyar mestere, aki Ustad Alla Rakha tabla mesternél, Ravi Shankar tablásánál tanult. Az együttes Indiában is rendszeresen koncertezik. A trió harmadik tagja, Dr. Molnár András pedig tanpurán játszik.

A Calcutta Trió koncertjét követően Sandhyadipa Kar indiai mestertáncos előadását láthatja a szegedi közönség. Az odisszi indiai tánc neves képviselője táncelőadásával nyújt bepillantást India világába. 1983 óta indiai fesztiválok rendszeres előadója, 20 éve mesterkurzusokon tanítja az odisszi klasszikus tánc művészetét Indiában és a világ számos országában.

(2007. augusztus 15. 20:00 Városháza udvara (Szeged) - Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar (tánc) és a Calcutta Trió estje; tagjai: Kozma András (szitár), Szalai Péter (tabla), Dr. Molnár András (tanpura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.