Jazz/World

Egy kis India Szegeden

2007.07.28. 00:00
Ajánlom
Valódi ínyencséggel zárja nyári rendezvénysorozatát az India Klub Szegeden. Augusztus 15-én 20:00 órakor a szegedi városháza udvarán az India függetlensége kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából szerveznek eszez, amely az India Klub 2006/2007 évi programsorozatának méltó befejezése.

A Calcutta Trió a hindusztáni klasszikus zene magyar büszkesége. Kozma András kimagasló szitár játékát nem mástól, mint Ravi Shankartól tanulta. A trió másik zenésze Szalai Péter, a tabla (indiai dob) magyar mestere, aki Ustad Alla Rakha tabla mesternél, Ravi Shankar tablásánál tanult. Az együttes Indiában is rendszeresen koncertezik. A trió harmadik tagja, Dr. Molnár András pedig tanpurán játszik.

A Calcutta Trió koncertjét követően Sandhyadipa Kar indiai mestertáncos előadását láthatja a szegedi közönség. Az odisszi indiai tánc neves képviselője táncelőadásával nyújt bepillantást India világába. 1983 óta indiai fesztiválok rendszeres előadója, 20 éve mesterkurzusokon tanítja az odisszi klasszikus tánc művészetét Indiában és a világ számos országában.

(2007. augusztus 15. 20:00 Városháza udvara (Szeged) - Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar (tánc) és a Calcutta Trió estje; tagjai: Kozma András (szitár), Szalai Péter (tabla), Dr. Molnár András (tanpura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.