Jazz/World

Egy kis India Szegeden

2007.07.28. 00:00
Ajánlom
Valódi ínyencséggel zárja nyári rendezvénysorozatát az India Klub Szegeden. Augusztus 15-én 20:00 órakor a szegedi városháza udvarán az India függetlensége kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából szerveznek eszez, amely az India Klub 2006/2007 évi programsorozatának méltó befejezése.

A Calcutta Trió a hindusztáni klasszikus zene magyar büszkesége. Kozma András kimagasló szitár játékát nem mástól, mint Ravi Shankartól tanulta. A trió másik zenésze Szalai Péter, a tabla (indiai dob) magyar mestere, aki Ustad Alla Rakha tabla mesternél, Ravi Shankar tablásánál tanult. Az együttes Indiában is rendszeresen koncertezik. A trió harmadik tagja, Dr. Molnár András pedig tanpurán játszik.

A Calcutta Trió koncertjét követően Sandhyadipa Kar indiai mestertáncos előadását láthatja a szegedi közönség. Az odisszi indiai tánc neves képviselője táncelőadásával nyújt bepillantást India világába. 1983 óta indiai fesztiválok rendszeres előadója, 20 éve mesterkurzusokon tanítja az odisszi klasszikus tánc művészetét Indiában és a világ számos országában.

(2007. augusztus 15. 20:00 Városháza udvara (Szeged) - Sandhyadipa (Szandiadípa) Kar (tánc) és a Calcutta Trió estje; tagjai: Kozma András (szitár), Szalai Péter (tabla), Dr. Molnár András (tanpura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.