Jazz/World

Egy kis komolytalanság

2011.06.09. 16:30
Ajánlom
Szinte már tradíciónak számít, hogy a Hey, June! fesztivál fellépői kivetkőznek önmagukból, kifordítják-befordítják zenei világukat és varázskalapjukból szokatlan produkciókat húznak elő. Lesz idén is játék a műfajokkal: metálbanda kalandozik komolyzenébe, roma folk a popba, pop a csöndesülősbe, a hatvanas évek funkja pedig afrobeatbe.

Metálbanda a Müpában? - döbbenhetünk meg a Subscribe nevét olvasva a fellépők között. Bizony, a Hey, June! alkalmával még ez is megtörténhet! Ráadásul ők ígérik az egyik legizgalmasabb estét, nem csoda, hogy már a magazin megjelenésének időpontjában teltházas a koncert. A tizenkét éve indult Subscribe eddig sem volt átlagos rock-metál zenekar, hiszen a kötelező keménykedés - őrjöngő hardcore gitártémák, dobok és hörgő ének - mellé szinte minden számukba belecsempésztek valami kis finomságot a reggae-től a popos, jazzes hangzásokig, de népdal is szolgált már ihletforrásként. Humort sem nélkülöző zenéjükben így sokszor érdekes kontrasztot képez a hangos és súlyos hangzás felizgató, és a lágyabb, érzelmesebb dallamok lenyugtató váltakozása, mely nemcsak a közönséget, hanem a szakmát is megnyerte magának, mint ezt 2008-ban modern rock kategóriában kapott Fonogram-díjuk is bizonyítja. Áthangolva című koncertjükön még tovább mennek majd, a repertoárt teljesen a Fesztivál Színház hangulatához igazítva fúvósok és vonósok kíséretében inkább az akusztikus megszólalást helyezik előtérbe, valamint az eddigieken felül belekóstolnak kicsit a salsába, funkba, hiphopba és triphopba is.

Szintén saját stílushatárait feszegeti a Karaván Familia, melynek a roma vokális hagyományokra épülő zenéjébe eddig is szervesen beleépültek mississipi blues, flamenco, latin és a balkáni hatások. Amit viszont a Crossover barátok című estén fognak művelni, arra eddig csak egyszer volt példa - hatalmas sikerrel. Olyan eltérő karakterű zenészek tűnnek majd fel a színpadon egy kis közös örömzenélésre, mint Harcsa Veronika, Péterfy Bori, Kowalsky, Szűcs Krisztián a Heaven Street Sevenből, KRSA a Pannonia All-Stars Ska Orchestrából, Tanka Balázs a Turbóból, Papp Szabi a Supernem zenekar éléről, Czutor Zoltán, valamint a Subscribe frontemberei, Csongor Bálint és Tilk Máté. A vendégek rock-, pop-, metál-, ska-, jazz- és punkdalait a szülőkből és gyermekeikből álló együttes nyakon önti cigány zenei motívumokkal, az eredeti szövegek mellé pedig lovári dalszövegeket illesztenek. A végeredmény mind hangulatában, mind zeneiségében egyszerre színes, és mégis meglepően egységes. A repertoárba ráadásul az elmúlt negyven év legjobb könnyűzenei dalaiból is válogatnak, így nehéz elképzelni, hogyan fogja ezt a táncra csábító estét ülve kibírni a közönség.

A múltat röpíti a jelenbe a Qualitons is, visszahozva a rock hatvanas, hetvenes évekbeli korai korszakát. A 2008-ban alakult, a háború utáni hanglemez kiadó nevét felvevő együttes először a kor kislemezeken megjelent ritkaságait játszotta, majd rátaláltak Kovács Katira. Együttműködésük mindamellett, hogy ismertté tette a Qualitons nevét, hozzájárult Kovács Kati visszatéréséhez. E két év alatt szép számmal születtek saját szerzemények is, melyek Panoramic Tymes címmel nemrég láttak napvilágot, és amelyekben izgalmasan keveredik a soul, a jazz, a funk, a garázs rock, a pszichedélia és az afrobeat. A pörgős, feszes dob- és basszusalapon virgoncan száll a Hammond orgona összetéveszthetetlen hangja, melyet a fúvósok próbálnak néha befogni és kordában tartani. A rendkívül profi és összeszokott gárda lazán, csuklóból rázza ki ezt a sodró lendületű, hiperaktív zenét, melyet azért megpróbálnak majd a helyi adottságokhoz alakítani például cimbalommal és szitárral kiegészített hangszereléssel. A fesztivál azonban nemcsak a múlt populáris zenéjének ad helyet, hanem bemutatja a kortárs popzenét is két kiváló előadón keresztül, hiszen Jamie Winchester és a Magna Cum Laude neve hazánkban egybeforrott a rádióbarát, könnyen befogadható, mégis igényes, intelligens popzenével.

Az ír származású Jamie Winchester 1988-ban került Magyarországra, és a koncertszervezésben eltöltött évek alatt kötött ismeretségeknek köszönhetően egyre többször találta magát is a színpadon, számos formációban fordulva meg session zenészként. 2001-ben indult el Hrutka Róberttel közös együttese, mely ismertté tette. 2009-től szóló pályára lépett, az elektronikus elemeket is beemelő Moldvai Márk (ex-Neo, Mitsoura) segédletével készült The Cracks Are Showing című lemezén a lírai mellett hangos gitártémáknak is helyet adó, esetenként U2-s, néha pedig már punkos irányba is elhajló oldaláról mutatkozott be, nemzetközi színvonalon. A nyári turnészezon előtti Halfplugged koncerten mégis inkább az akusztikusabb megszólalású dalokra, az intimitásra, a finom üzenetekre helyezi a hangsúlyt, hogy azok a szerzemények is méltó figyelmet kaphassanak, melyeket a zajos, energikus turnéfellépések során kénytelen lesz nélkülözni.

Szintén több mint tíz éve részese a hazai zenei életnek a négy lemezzel, köztük több arannyal büszkélkedő Magna Cum Laude. A gyulai négyes kemény tanulóévek után, 2006-ban robbant be a köztudatba Minden állomás című második albumával, mely elnyerte a Fonogram-díjat az év poplemeze kategóriában. A máig tartó siker titka nagyon egyszerű: a könnyen befogadható, viszonylag egyszerű zeneszerkezet és az egy hallgatás után már dúdolható fülbemászó refrének olyan kreatív, igényes dalszövegeket támogatnak, melyek a hallgatót intelligens lénynek, és nem félkegyelműnek nézik. Kara Mihály kiemelkedő szövegírói teljesítményéért ki is érdemelte a Fonogram-díjat. Az együttes ezen az estén nyugodt és halk hangvételű koncerttel készül, kicsit áthangszerelve játsszák el legnagyobb slágereiket, és bemutatnak pár ismeretlen számot is. Vendégnek pedig stílszerűen szintén egy kiemelkedő szövegírót és a "csöndesülős" estek atyját, Lovasi Andrást hívták meg egy kis örömzenélésre.

HEY, JUNE!

Fesztivál Színház

2011. június 19. 20:00
Subscribe - Áthangolva

2011. június 21. 20:00
Jamie Winchester halfplugged

2011. június 24. 20:00
Karaván Familia - Crossover barátok

2011. június 25. 20:00
The Qualitons

2011. június 26. 20:00
Magna Cum Laude

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.