Jazz/World

Egy óriási szemüveg emlékeztet a napra, amikor a zene meghalt

2019.02.04. 09:45
Ajánlom
60 éve, 1959 február 3-án a fedélzetén három zenésszel egy kisrepülő csapódott egy Clear Lake melletti kukoricásba. A hely azóta a zenerajongók zarándokhelye. Két emlékművet is emeltek a tragédia helyszínén.

Don McLean dala, az 1971-es American Pie után úgy emlegetik ezt a dátumot, amint a nap, amikor meghalt a zene. A repülőn Buddy Holly, Ritchie Valens, és J.P. “The Big Bopper” Richardson utaztak. 

1955 és 1959 közötti rövidke pályafutása során Holly olyan meghatározó tényezővé tudott válni, akinek munkássága máig hat. Buddy maga írta, játszotta és gondozta a dalait. Ő alkotta meg a hagyományos rock and roll felállást, ami két gitárosból, egy basszusgitárosból és egy dobosból állt. Olyan zenészekre volt hatással, mint Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones, Eric Clapton, vagy Elton John. Ő volt az első, aki helyet kapott a Rock and Roll hírességek csarnokában 1986-ban. A Rolling Stone magazin 13-nak választotta a 100 legnagyobb művészt felsoroló ranglistáján. 

Buddy_Holly__The_Crickets_publicity_portrait_-_cropped-232323.jpg

Buddy Holly és a Crickets 1957 (felülről lefelé Allison, Holly és Mauldin)

A zenészek egy hihetetlenül kimerítő és rosszul szervezett turnén voltak épp több másik bandával együtt. A Winter Dance Party néven emlegetett koncertsorozat január 23-án kezdődött és 24 várost érintett ugyanennyi nap alatt. A városok közötti távolságokat azonban rosszul becsülték meg. Cikkcakkban közlekedtek a helyszínek között mindenféle logika nélkül. "(A szervezőket) egyáltalán nem érdekelte az egész. Mintha darts nyilakat dobáltak volna a térképre...a résztvevők pokoli turnénak hívták" - vázolta az esettel foglalkozó történész, Bill Griggs.

A busz, amivel a zenészek utaztak, folyton lerobbant, fűtése nem volt, így Buddy influenzás lett, többeknek fagyási sérülései lettek.

Hollynak elege lett a helyzetből és bérelt egy kisrepülőt, amin két társával Clear Lake-ből - egy ad hoc koncertről - a következő 500 kilométernél is távolabb fekvő helyszínre akartak utazni. Richardson, szintén beteg volt, ezért helyet cserélt Jennings-szel és átvette a helyét a gépen. Allsup egy fej vagy írásban vesztette el a helyét a repülőn Valens-szal szemben. Egy Beechcraft Bonanza típusú gépet béreltek, ami nem volt alkalmas, hogy azok között az időjárási viszonyok között repüljön.

The_Day_the_Music_Died-225613.jpg

A repülőgép roncsa

Az idő szeles volt és télies, a pilóta elvesztette az uralmat a repülő felett és becsapódott egy kukoricásba. A fedélzeten mindenki életét vesztette: a három zenész és a pilóta is.

A repülőt a repülőgépkölcsönző tulajdonosa találta meg másnap reggel, mikor a keresésükre indult egy másik géppel. A zenészek testét hazaszállították, és itt temették el őket. A baleset helyszínén 1988-ban egy gitár alakú emlékművet emeltek. Buddy Holly felesége gyermeket várt, de elvetélt, amikor a tévéhíradóból értesült a férje haláláról, akivel mindössze hat hónappal korábban házasodtak össze. Nem vett részt a temetésen, és később sem járt ki a sírhoz. Magát okolta, amiért nem utazott a férjével és akadályozta meg, hogy felüljön a gépre. (Ez az eset hozzájárult annak a rendőrségi gyakorlatnak a bevezetéséhez, hogy már nem mondja be az áldozatok nevét mielőtt a hozzátartozókat értesítik.)

HollyMonument-225642.jpg

Az 1988-ban emelt emlékmű

A kukoricaföld ma is magánterület, így az autóút mellett is állítottak egy emlékművet: egy hatalmas, vastagkeretes szemüveget állítottak ki a 22 évesen elhunyt Buddy Holly tiszteletére, aki ilyet viselt. Mindkét helyet a mai napig látogatják a rajongók, akik apró emléktárgyakat is hagynak a helyszínen. 

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!