Jazz/World

Egy óriási szemüveg emlékeztet a napra, amikor a zene meghalt

2019.02.04. 09:45
Ajánlom
60 éve, 1959 február 3-án a fedélzetén három zenésszel egy kisrepülő csapódott egy Clear Lake melletti kukoricásba. A hely azóta a zenerajongók zarándokhelye. Két emlékművet is emeltek a tragédia helyszínén.

Don McLean dala, az 1971-es American Pie után úgy emlegetik ezt a dátumot, amint a nap, amikor meghalt a zene. A repülőn Buddy Holly, Ritchie Valens, és J.P. “The Big Bopper” Richardson utaztak. 

1955 és 1959 közötti rövidke pályafutása során Holly olyan meghatározó tényezővé tudott válni, akinek munkássága máig hat. Buddy maga írta, játszotta és gondozta a dalait. Ő alkotta meg a hagyományos rock and roll felállást, ami két gitárosból, egy basszusgitárosból és egy dobosból állt. Olyan zenészekre volt hatással, mint Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones, Eric Clapton, vagy Elton John. Ő volt az első, aki helyet kapott a Rock and Roll hírességek csarnokában 1986-ban. A Rolling Stone magazin 13-nak választotta a 100 legnagyobb művészt felsoroló ranglistáján. 

Buddy_Holly__The_Crickets_publicity_portrait_-_cropped-232323.jpg

Buddy Holly és a Crickets 1957 (felülről lefelé Allison, Holly és Mauldin)

A zenészek egy hihetetlenül kimerítő és rosszul szervezett turnén voltak épp több másik bandával együtt. A Winter Dance Party néven emlegetett koncertsorozat január 23-án kezdődött és 24 várost érintett ugyanennyi nap alatt. A városok közötti távolságokat azonban rosszul becsülték meg. Cikkcakkban közlekedtek a helyszínek között mindenféle logika nélkül. "(A szervezőket) egyáltalán nem érdekelte az egész. Mintha darts nyilakat dobáltak volna a térképre...a résztvevők pokoli turnénak hívták" - vázolta az esettel foglalkozó történész, Bill Griggs.

A busz, amivel a zenészek utaztak, folyton lerobbant, fűtése nem volt, így Buddy influenzás lett, többeknek fagyási sérülései lettek.

Hollynak elege lett a helyzetből és bérelt egy kisrepülőt, amin két társával Clear Lake-ből - egy ad hoc koncertről - a következő 500 kilométernél is távolabb fekvő helyszínre akartak utazni. Richardson, szintén beteg volt, ezért helyet cserélt Jennings-szel és átvette a helyét a gépen. Allsup egy fej vagy írásban vesztette el a helyét a repülőn Valens-szal szemben. Egy Beechcraft Bonanza típusú gépet béreltek, ami nem volt alkalmas, hogy azok között az időjárási viszonyok között repüljön.

The_Day_the_Music_Died-225613.jpg

A repülőgép roncsa

Az idő szeles volt és télies, a pilóta elvesztette az uralmat a repülő felett és becsapódott egy kukoricásba. A fedélzeten mindenki életét vesztette: a három zenész és a pilóta is.

A repülőt a repülőgépkölcsönző tulajdonosa találta meg másnap reggel, mikor a keresésükre indult egy másik géppel. A zenészek testét hazaszállították, és itt temették el őket. A baleset helyszínén 1988-ban egy gitár alakú emlékművet emeltek. Buddy Holly felesége gyermeket várt, de elvetélt, amikor a tévéhíradóból értesült a férje haláláról, akivel mindössze hat hónappal korábban házasodtak össze. Nem vett részt a temetésen, és később sem járt ki a sírhoz. Magát okolta, amiért nem utazott a férjével és akadályozta meg, hogy felüljön a gépre. (Ez az eset hozzájárult annak a rendőrségi gyakorlatnak a bevezetéséhez, hogy már nem mondja be az áldozatok nevét mielőtt a hozzátartozókat értesítik.)

HollyMonument-225642.jpg

Az 1988-ban emelt emlékmű

A kukoricaföld ma is magánterület, így az autóút mellett is állítottak egy emlékművet: egy hatalmas, vastagkeretes szemüveget állítottak ki a 22 évesen elhunyt Buddy Holly tiszteletére, aki ilyet viselt. Mindkét helyet a mai napig látogatják a rajongók, akik apró emléktárgyakat is hagynak a helyszínen. 

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.
Jazz/World lemez

Két indiai muzsikustársával készített lemezt John McLaughlin

A legendás gitárművész triójának új albuma január közepén jelenik meg, de már meghallgathat egy számot róla.