Jazz/World

Egy óriási szemüveg emlékeztet a napra, amikor a zene meghalt

2019.02.04. 09:45
Ajánlom
60 éve, 1959 február 3-án a fedélzetén három zenésszel egy kisrepülő csapódott egy Clear Lake melletti kukoricásba. A hely azóta a zenerajongók zarándokhelye. Két emlékművet is emeltek a tragédia helyszínén.

Don McLean dala, az 1971-es American Pie után úgy emlegetik ezt a dátumot, amint a nap, amikor meghalt a zene. A repülőn Buddy Holly, Ritchie Valens, és J.P. “The Big Bopper” Richardson utaztak. 

1955 és 1959 közötti rövidke pályafutása során Holly olyan meghatározó tényezővé tudott válni, akinek munkássága máig hat. Buddy maga írta, játszotta és gondozta a dalait. Ő alkotta meg a hagyományos rock and roll felállást, ami két gitárosból, egy basszusgitárosból és egy dobosból állt. Olyan zenészekre volt hatással, mint Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones, Eric Clapton, vagy Elton John. Ő volt az első, aki helyet kapott a Rock and Roll hírességek csarnokában 1986-ban. A Rolling Stone magazin 13-nak választotta a 100 legnagyobb művészt felsoroló ranglistáján. 

Buddy_Holly__The_Crickets_publicity_portrait_-_cropped-232323.jpg

Buddy Holly és a Crickets 1957 (felülről lefelé Allison, Holly és Mauldin)

A zenészek egy hihetetlenül kimerítő és rosszul szervezett turnén voltak épp több másik bandával együtt. A Winter Dance Party néven emlegetett koncertsorozat január 23-án kezdődött és 24 várost érintett ugyanennyi nap alatt. A városok közötti távolságokat azonban rosszul becsülték meg. Cikkcakkban közlekedtek a helyszínek között mindenféle logika nélkül. "(A szervezőket) egyáltalán nem érdekelte az egész. Mintha darts nyilakat dobáltak volna a térképre...a résztvevők pokoli turnénak hívták" - vázolta az esettel foglalkozó történész, Bill Griggs.

A busz, amivel a zenészek utaztak, folyton lerobbant, fűtése nem volt, így Buddy influenzás lett, többeknek fagyási sérülései lettek.

Hollynak elege lett a helyzetből és bérelt egy kisrepülőt, amin két társával Clear Lake-ből - egy ad hoc koncertről - a következő 500 kilométernél is távolabb fekvő helyszínre akartak utazni. Richardson, szintén beteg volt, ezért helyet cserélt Jennings-szel és átvette a helyét a gépen. Allsup egy fej vagy írásban vesztette el a helyét a repülőn Valens-szal szemben. Egy Beechcraft Bonanza típusú gépet béreltek, ami nem volt alkalmas, hogy azok között az időjárási viszonyok között repüljön.

The_Day_the_Music_Died-225613.jpg

A repülőgép roncsa

Az idő szeles volt és télies, a pilóta elvesztette az uralmat a repülő felett és becsapódott egy kukoricásba. A fedélzeten mindenki életét vesztette: a három zenész és a pilóta is.

A repülőt a repülőgépkölcsönző tulajdonosa találta meg másnap reggel, mikor a keresésükre indult egy másik géppel. A zenészek testét hazaszállították, és itt temették el őket. A baleset helyszínén 1988-ban egy gitár alakú emlékművet emeltek. Buddy Holly felesége gyermeket várt, de elvetélt, amikor a tévéhíradóból értesült a férje haláláról, akivel mindössze hat hónappal korábban házasodtak össze. Nem vett részt a temetésen, és később sem járt ki a sírhoz. Magát okolta, amiért nem utazott a férjével és akadályozta meg, hogy felüljön a gépre. (Ez az eset hozzájárult annak a rendőrségi gyakorlatnak a bevezetéséhez, hogy már nem mondja be az áldozatok nevét mielőtt a hozzátartozókat értesítik.)

HollyMonument-225642.jpg

Az 1988-ban emelt emlékmű

A kukoricaföld ma is magánterület, így az autóút mellett is állítottak egy emlékművet: egy hatalmas, vastagkeretes szemüveget állítottak ki a 22 évesen elhunyt Buddy Holly tiszteletére, aki ilyet viselt. Mindkét helyet a mai napig látogatják a rajongók, akik apró emléktárgyakat is hagynak a helyszínen. 

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?