Jazz/World

Egy óriási szemüveg emlékeztet a napra, amikor a zene meghalt

2019.02.04. 09:45
Ajánlom
60 éve, 1959 február 3-án a fedélzetén három zenésszel egy kisrepülő csapódott egy Clear Lake melletti kukoricásba. A hely azóta a zenerajongók zarándokhelye. Két emlékművet is emeltek a tragédia helyszínén.

Don McLean dala, az 1971-es American Pie után úgy emlegetik ezt a dátumot, amint a nap, amikor meghalt a zene. A repülőn Buddy Holly, Ritchie Valens, és J.P. “The Big Bopper” Richardson utaztak. 

1955 és 1959 közötti rövidke pályafutása során Holly olyan meghatározó tényezővé tudott válni, akinek munkássága máig hat. Buddy maga írta, játszotta és gondozta a dalait. Ő alkotta meg a hagyományos rock and roll felállást, ami két gitárosból, egy basszusgitárosból és egy dobosból állt. Olyan zenészekre volt hatással, mint Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones, Eric Clapton, vagy Elton John. Ő volt az első, aki helyet kapott a Rock and Roll hírességek csarnokában 1986-ban. A Rolling Stone magazin 13-nak választotta a 100 legnagyobb művészt felsoroló ranglistáján. 

Buddy_Holly__The_Crickets_publicity_portrait_-_cropped-232323.jpg

Buddy Holly és a Crickets 1957 (felülről lefelé Allison, Holly és Mauldin)

A zenészek egy hihetetlenül kimerítő és rosszul szervezett turnén voltak épp több másik bandával együtt. A Winter Dance Party néven emlegetett koncertsorozat január 23-án kezdődött és 24 várost érintett ugyanennyi nap alatt. A városok közötti távolságokat azonban rosszul becsülték meg. Cikkcakkban közlekedtek a helyszínek között mindenféle logika nélkül. "(A szervezőket) egyáltalán nem érdekelte az egész. Mintha darts nyilakat dobáltak volna a térképre...a résztvevők pokoli turnénak hívták" - vázolta az esettel foglalkozó történész, Bill Griggs.

A busz, amivel a zenészek utaztak, folyton lerobbant, fűtése nem volt, így Buddy influenzás lett, többeknek fagyási sérülései lettek.

Hollynak elege lett a helyzetből és bérelt egy kisrepülőt, amin két társával Clear Lake-ből - egy ad hoc koncertről - a következő 500 kilométernél is távolabb fekvő helyszínre akartak utazni. Richardson, szintén beteg volt, ezért helyet cserélt Jennings-szel és átvette a helyét a gépen. Allsup egy fej vagy írásban vesztette el a helyét a repülőn Valens-szal szemben. Egy Beechcraft Bonanza típusú gépet béreltek, ami nem volt alkalmas, hogy azok között az időjárási viszonyok között repüljön.

The_Day_the_Music_Died-225613.jpg

A repülőgép roncsa

Az idő szeles volt és télies, a pilóta elvesztette az uralmat a repülő felett és becsapódott egy kukoricásba. A fedélzeten mindenki életét vesztette: a három zenész és a pilóta is.

A repülőt a repülőgépkölcsönző tulajdonosa találta meg másnap reggel, mikor a keresésükre indult egy másik géppel. A zenészek testét hazaszállították, és itt temették el őket. A baleset helyszínén 1988-ban egy gitár alakú emlékművet emeltek. Buddy Holly felesége gyermeket várt, de elvetélt, amikor a tévéhíradóból értesült a férje haláláról, akivel mindössze hat hónappal korábban házasodtak össze. Nem vett részt a temetésen, és később sem járt ki a sírhoz. Magát okolta, amiért nem utazott a férjével és akadályozta meg, hogy felüljön a gépre. (Ez az eset hozzájárult annak a rendőrségi gyakorlatnak a bevezetéséhez, hogy már nem mondja be az áldozatok nevét mielőtt a hozzátartozókat értesítik.)

HollyMonument-225642.jpg

Az 1988-ban emelt emlékmű

A kukoricaföld ma is magánterület, így az autóút mellett is állítottak egy emlékművet: egy hatalmas, vastagkeretes szemüveget állítottak ki a 22 évesen elhunyt Buddy Holly tiszteletére, aki ilyet viselt. Mindkét helyet a mai napig látogatják a rajongók, akik apró emléktárgyakat is hagynak a helyszínen. 

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.