Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

2021.05.08. 11:35
Ajánlom
Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

A Napfonat együttes tagjai (Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi) külön-külön is izgalmas zenei világokat képviselnek zenei (jazz, népzene, könnyűzene) és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan. Ez a sokféleség egyedi hangszínt és világzenei hangulatot kölcsönöz a formációnak.

Zenéjük beszélgetés egymással, a közönséggel, a létezéssel, amely hol bársonyos, hol kacér, hol bátor harmóniákba csomagol fájdalmat és örömöt, félelmet és vágyat.

Szerzeményeikben a saját szövegek, illetve versfeldolgozások mellett gyakran visszanyúlnak a zenei gyökereikhez, egyedien fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket, kiemelve a zene szépségét, az énekhang felszabadító erejét. 

A Napfonat megalakulásuk óta több teltházas koncertet adott Budapesten, zenei fesztiválokon, valamint külföldön is. Visszatérő fellépői a lengyelországi Festival Kultury Nebanalnej összművészeti fesztiválnak és 2019-ben Palya Bea telt házas évzáró nagykoncertjének voltak a meghívott vendégei.

Napfonat2CCatherinArt-091730.jpg

Napfonat tagjai: Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi (Fotó/Forrás: CatherinArt )

Első lemezük, a Szól a Világ izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, ebben keresi a választ az élet és mindannyiunk nagy kérdéseire.

A lemez 11 számot tartalmaz, melyek nagy része sajátos a cappella, többszólamú ének kompozíciók alkotják, perkusszív kísérettel kiegészítve.

Az album borítóját és a dalszövegeket tartalmazó füzet illusztrációit Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki korábban a Napfonat logójának is megálmodója volt. Az illusztrációkat - amelyek külön-külön is művészeti alkotások -, a lemez hanganyaga inspirálta. Az albumot Music Hungary adja ki és a Hangvető terjeszti.

Szol_A_Vilag_cover1-092524.jpg

Szól a Világ albumborító

Fejléckép: Napfonat tagjai: Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi (forrás: CatherinArt)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.
Jazz/World ajánló

Tehetségbörze a Müpában – hamarosan kezdődik az idei Jazz Showcase!

A jövő tehetségei 17. alkalommal mutatkoznak be a Jazz Showcase-en a Müpában február 16. és 18. között. Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjén a fiatal előadók fellépése mellett ezúttal is lesznek esti nagykoncertek.