Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

2020.12.03. 13:50
Ajánlom
A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

Barabás Lőrinc az utóbbi hónapokban újabb szólólemezen dolgozik, ebből mutat meg most négy számot. Nem egyszerűen szólólemezről van szó, amin minden sávot ő játszott fel. A Live Act dalai élőben is előadhatók – a színpadon trombitával, zongorával, billentyűkkel, laptoppal és loop stationnel.

Következzék a négy dal: Isolation, Pad, Zon és Nono.

(A premier december 3-án 20 órakor kezdődik a YouTube-on, de a felvétel később is megnézhető.)

Barabás Lőrinc számára az egyszerűségnek, a lényeglátásnak nagy értéke van, erre következtetek legalábbis a világos struktúrák szerint felépülő kompozícióiból. Egészséges transzba kerül tőlük az ember. Ahogy ő mondta egy vele készült interjúnkban nyáron: „befelé kell utazni vele, belül történnek a dolgok”.

Azt is mondta, hogy ha szólóban lép fel, hajlamos befelé fordulni a színpadon:

Én és a zene vagyunk, és aki ott van, annak jut belőle.

Ez jut eszembe az Isolation című trackről, amiben van magány is, nem a bezártság, hanem a mindent magába foglaló tágasság zenéje. Az itt megjelenő ősi energia aztán a következő, Pad című dalban szivárog tovább, ami viszont már egy urbánus térbe ránt, dance-es ritmussal és basszussal. A makacsul ismétlődő groove szerzőjére akkor is ráismernék, ha nem tudnám, hogy Barabás Lőrinc játszik. A természetesnek és a mesterségesnek ebből a keveredéséből a tavalyi, Algorhythms című lemez soundjára ismerek: az elektromos hangszerek hangja a trombitával, ezzel a több ezer éves hangszerrel válik teljessé. A Zon és a Nono című dalokban Barabás Lőrinc leteszi a trombitát, a zongorával és a szintetizátorokkal építkezik, talán az olyan billentyűsök hatására, mint a berlini Nils Frahm vagy az izlandi Ólafur Arnalds. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy egészen máshogy gyűri ő a billentyűket, és talán a kihívás is érdekli, hogy nem a saját hangszerén kell boldogulnia – és boldogul, nem is akárhogy.

Barabás Lőrinc folyamatosan készít exkluzív hang- és videofelvételeket a Patreon-támogatói számára. Ha tetszik a zenéje, támogasd Te is!

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Kapcsolódó

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.