Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

2020.12.03. 13:50
Ajánlom
A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

Barabás Lőrinc az utóbbi hónapokban újabb szólólemezen dolgozik, ebből mutat meg most négy számot. Nem egyszerűen szólólemezről van szó, amin minden sávot ő játszott fel. A Live Act dalai élőben is előadhatók – a színpadon trombitával, zongorával, billentyűkkel, laptoppal és loop stationnel.

Következzék a négy dal: Isolation, Pad, Zon és Nono.

(A premier december 3-án 20 órakor kezdődik a YouTube-on, de a felvétel később is megnézhető.)

Barabás Lőrinc számára az egyszerűségnek, a lényeglátásnak nagy értéke van, erre következtetek legalábbis a világos struktúrák szerint felépülő kompozícióiból. Egészséges transzba kerül tőlük az ember. Ahogy ő mondta egy vele készült interjúnkban nyáron: „befelé kell utazni vele, belül történnek a dolgok”.

Azt is mondta, hogy ha szólóban lép fel, hajlamos befelé fordulni a színpadon:

Én és a zene vagyunk, és aki ott van, annak jut belőle.

Ez jut eszembe az Isolation című trackről, amiben van magány is, nem a bezártság, hanem a mindent magába foglaló tágasság zenéje. Az itt megjelenő ősi energia aztán a következő, Pad című dalban szivárog tovább, ami viszont már egy urbánus térbe ránt, dance-es ritmussal és basszussal. A makacsul ismétlődő groove szerzőjére akkor is ráismernék, ha nem tudnám, hogy Barabás Lőrinc játszik. A természetesnek és a mesterségesnek ebből a keveredéséből a tavalyi, Algorhythms című lemez soundjára ismerek: az elektromos hangszerek hangja a trombitával, ezzel a több ezer éves hangszerrel válik teljessé. A Zon és a Nono című dalokban Barabás Lőrinc leteszi a trombitát, a zongorával és a szintetizátorokkal építkezik, talán az olyan billentyűsök hatására, mint a berlini Nils Frahm vagy az izlandi Ólafur Arnalds. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy egészen máshogy gyűri ő a billentyűket, és talán a kihívás is érdekli, hogy nem a saját hangszerén kell boldogulnia – és boldogul, nem is akárhogy.

Barabás Lőrinc folyamatosan készít exkluzív hang- és videofelvételeket a Patreon-támogatói számára. Ha tetszik a zenéje, támogasd Te is!

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Kapcsolódó

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.