Jazz/World

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

2019.04.26. 13:35
Ajánlom
A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.

A ZsiMü igyekszik minden évben új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra tárházából. Idén szinte minden művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt: lesznek swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is, amik ebben a formában csak a ZSiMü programjában láthatóak. 

Koncertek

DesLaszlo1-132845.jpg

Dés László

Horgas Eszter egy nehéz időszakában pillantott meg a könyvespolcon egy Chagall-albumot, ami annyira megragadta, hogy az ő életútjához válogatott orosz, zsidó, francia és amerikai zeneműveket. Ezeket saját feldolgozásában interpretálja majd, míg Chagall alakját Bálint András formálja meg a Szerelmes Chagall című esten május 25-én az Urániában. A Budapest Bár zenekar Mazel TovBudapestcímű estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében olyan énekesek közreműködésével, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője a Budapest Klezmer Band, akik a hagyományos jiddis motívumokat egészítik ki cigány- és népzenei elemekkel a Szeretsz engem? című koncerten május 27-én a MOMkult Színháztermében. Dés László friss, ez év elején alakult zenekarával, a Dés László Free Sounds Quartettel mutatkozik be május 27-én az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangokban Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András a végsőkig tágítják a jazz kereteit. 

Szinetár Dóra közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezét mutatja be május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, míg a Budapest Ragtime Band Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel Ónodi Eszter, valamint a Papa Fleigh zenekar segítségével május 30-án a MOMkult Kupolában. Először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya” június 1-jén a MOMkult Színháztermében, ahol közös kalandra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában. Kováts Kriszta színész-, és énekesnő a sokoldalú Farkas Gábriellel a mozi világának legendáit idézi fel a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án.

JavoriFerencFegya-133619.jpg

Jávori Ferenc "Fegya"

Színház

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be Páder Petra és Borbás Gergely Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve május 27-én a Bethlen Téri Színházban. A Fidelio mutatja be Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjét, melynek keretében május 28-án a Budapest Jazz Clubban Nyáry Krisztián tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtéséből szemezgetnek. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című darabjában Molnár Ferencet jeleníti meg május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban saját zenei kompozícióinak kíséretében. 

MacsaiPal_EDV_0590_-155941.jpg

Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Éder Vera / MMA)

Tánc

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá a DART Társulat kortárs táncszínházával gyereknapon, május 26-án a Bethlen Téri Színházban. A két Lotti történetét Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat június 2-án az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban mutatja be a Phanta Rhei című estet, ahol a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

CSK_6240-133243.jpg

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Panta Rhei

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. 

Az Alinda kérdez című videósorozat új részei vasárnap délben érhetőek el a fidelio.hu oldalán. Nézd meg a korábbi részeket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.