Jazz/World

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

2019.04.26. 13:35
Ajánlom
A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.

A ZsiMü igyekszik minden évben új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra tárházából. Idén szinte minden művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt: lesznek swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is, amik ebben a formában csak a ZSiMü programjában láthatóak. 

Koncertek

DesLaszlo1-132845.jpg

Dés László

Horgas Eszter egy nehéz időszakában pillantott meg a könyvespolcon egy Chagall-albumot, ami annyira megragadta, hogy az ő életútjához válogatott orosz, zsidó, francia és amerikai zeneműveket. Ezeket saját feldolgozásában interpretálja majd, míg Chagall alakját Bálint András formálja meg a Szerelmes Chagall című esten május 25-én az Urániában. A Budapest Bár zenekar Mazel TovBudapestcímű estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében olyan énekesek közreműködésével, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője a Budapest Klezmer Band, akik a hagyományos jiddis motívumokat egészítik ki cigány- és népzenei elemekkel a Szeretsz engem? című koncerten május 27-én a MOMkult Színháztermében. Dés László friss, ez év elején alakult zenekarával, a Dés László Free Sounds Quartettel mutatkozik be május 27-én az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangokban Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András a végsőkig tágítják a jazz kereteit. 

Szinetár Dóra közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezét mutatja be május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, míg a Budapest Ragtime Band Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel Ónodi Eszter, valamint a Papa Fleigh zenekar segítségével május 30-án a MOMkult Kupolában. Először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya” június 1-jén a MOMkult Színháztermében, ahol közös kalandra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában. Kováts Kriszta színész-, és énekesnő a sokoldalú Farkas Gábriellel a mozi világának legendáit idézi fel a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án.

JavoriFerencFegya-133619.jpg

Jávori Ferenc "Fegya"

Színház

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be Páder Petra és Borbás Gergely Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve május 27-én a Bethlen Téri Színházban. A Fidelio mutatja be Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjét, melynek keretében május 28-án a Budapest Jazz Clubban Nyáry Krisztián tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtéséből szemezgetnek. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című darabjában Molnár Ferencet jeleníti meg május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban saját zenei kompozícióinak kíséretében. 

MacsaiPal_EDV_0590_-155941.jpg

Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Éder Vera / MMA)

Tánc

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá a DART Társulat kortárs táncszínházával gyereknapon, május 26-án a Bethlen Téri Színházban. A két Lotti történetét Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat június 2-án az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban mutatja be a Phanta Rhei című estet, ahol a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

CSK_6240-133243.jpg

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Panta Rhei

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. 

Az Alinda kérdez című videósorozat új részei vasárnap délben érhetőek el a fidelio.hu oldalán. Nézd meg a korábbi részeket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.