Jazz/World

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

2019.04.26. 13:35
Ajánlom
A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.

A ZsiMü igyekszik minden évben új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra tárházából. Idén szinte minden művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt: lesznek swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is, amik ebben a formában csak a ZSiMü programjában láthatóak. 

Koncertek

DesLaszlo1-132845.jpg

Dés László

Horgas Eszter egy nehéz időszakában pillantott meg a könyvespolcon egy Chagall-albumot, ami annyira megragadta, hogy az ő életútjához válogatott orosz, zsidó, francia és amerikai zeneműveket. Ezeket saját feldolgozásában interpretálja majd, míg Chagall alakját Bálint András formálja meg a Szerelmes Chagall című esten május 25-én az Urániában. A Budapest Bár zenekar Mazel TovBudapestcímű estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében olyan énekesek közreműködésével, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője a Budapest Klezmer Band, akik a hagyományos jiddis motívumokat egészítik ki cigány- és népzenei elemekkel a Szeretsz engem? című koncerten május 27-én a MOMkult Színháztermében. Dés László friss, ez év elején alakult zenekarával, a Dés László Free Sounds Quartettel mutatkozik be május 27-én az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangokban Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András a végsőkig tágítják a jazz kereteit. 

Szinetár Dóra közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezét mutatja be május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, míg a Budapest Ragtime Band Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel Ónodi Eszter, valamint a Papa Fleigh zenekar segítségével május 30-án a MOMkult Kupolában. Először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya” június 1-jén a MOMkult Színháztermében, ahol közös kalandra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában. Kováts Kriszta színész-, és énekesnő a sokoldalú Farkas Gábriellel a mozi világának legendáit idézi fel a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án.

JavoriFerencFegya-133619.jpg

Jávori Ferenc "Fegya"

Színház

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be Páder Petra és Borbás Gergely Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve május 27-én a Bethlen Téri Színházban. A Fidelio mutatja be Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjét, melynek keretében május 28-án a Budapest Jazz Clubban Nyáry Krisztián tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtéséből szemezgetnek. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című darabjában Molnár Ferencet jeleníti meg május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban saját zenei kompozícióinak kíséretében. 

MacsaiPal_EDV_0590_-155941.jpg

Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Éder Vera / MMA)

Tánc

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá a DART Társulat kortárs táncszínházával gyereknapon, május 26-án a Bethlen Téri Színházban. A két Lotti történetét Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat június 2-án az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban mutatja be a Phanta Rhei című estet, ahol a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

CSK_6240-133243.jpg

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Panta Rhei

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. 

Az Alinda kérdez című videósorozat új részei vasárnap délben érhetőek el a fidelio.hu oldalán. Nézd meg a korábbi részeket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.