Jazz/World

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

2019.04.26. 13:35
Ajánlom
A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.

A ZsiMü igyekszik minden évben új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra tárházából. Idén szinte minden művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt: lesznek swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is, amik ebben a formában csak a ZSiMü programjában láthatóak. 

Koncertek

DesLaszlo1-132845.jpg

Dés László

Horgas Eszter egy nehéz időszakában pillantott meg a könyvespolcon egy Chagall-albumot, ami annyira megragadta, hogy az ő életútjához válogatott orosz, zsidó, francia és amerikai zeneműveket. Ezeket saját feldolgozásában interpretálja majd, míg Chagall alakját Bálint András formálja meg a Szerelmes Chagall című esten május 25-én az Urániában. A Budapest Bár zenekar Mazel TovBudapestcímű estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében olyan énekesek közreműködésével, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője a Budapest Klezmer Band, akik a hagyományos jiddis motívumokat egészítik ki cigány- és népzenei elemekkel a Szeretsz engem? című koncerten május 27-én a MOMkult Színháztermében. Dés László friss, ez év elején alakult zenekarával, a Dés László Free Sounds Quartettel mutatkozik be május 27-én az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangokban Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András a végsőkig tágítják a jazz kereteit. 

Szinetár Dóra közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezét mutatja be május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, míg a Budapest Ragtime Band Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel Ónodi Eszter, valamint a Papa Fleigh zenekar segítségével május 30-án a MOMkult Kupolában. Először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya” június 1-jén a MOMkult Színháztermében, ahol közös kalandra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában. Kováts Kriszta színész-, és énekesnő a sokoldalú Farkas Gábriellel a mozi világának legendáit idézi fel a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án.

JavoriFerencFegya-133619.jpg

Jávori Ferenc "Fegya"

Színház

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be Páder Petra és Borbás Gergely Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve május 27-én a Bethlen Téri Színházban. A Fidelio mutatja be Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjét, melynek keretében május 28-án a Budapest Jazz Clubban Nyáry Krisztián tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtéséből szemezgetnek. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című darabjában Molnár Ferencet jeleníti meg május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban saját zenei kompozícióinak kíséretében. 

MacsaiPal_EDV_0590_-155941.jpg

Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Éder Vera / MMA)

Tánc

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá a DART Társulat kortárs táncszínházával gyereknapon, május 26-án a Bethlen Téri Színházban. A két Lotti történetét Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat június 2-án az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban mutatja be a Phanta Rhei című estet, ahol a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

CSK_6240-133243.jpg

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Panta Rhei

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. 

Az Alinda kérdez című videósorozat új részei vasárnap délben érhetőek el a fidelio.hu oldalán. Nézd meg a korábbi részeket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World díj

Ismét a Sziget a legjobb külföldi fesztivál az angolok szerint

A UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját. A belga Tomorrowlandet is magunk mögé tudtuk.
Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Az ördög magyar hangja – 20 éves a Quimby Ékszerelmére című lemeze

Nagyjából konszenzus van a körül a magyar popkultúrában, hogy az Ékszerelmére Kiss Tibiék pályafutásának eddigi kreatív csúcspontja, egyben a magyar könnyűzene elmúlt 30 évének egyik legjobb lemeze. Az album idén 20 éves, a zenekar jubileumi turnéra is viszi a lemezanyagot. Úgy gondoltuk, mi is futunk vele egy kört. Ebben segítségünkre van Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse.
Jazz/World fonó

Szép a tavasz, szép a nyár – Megjelent Csík János & MEZZO lemeze

Csík János bármihez nyúl, szerethető muzsika lesz belőle. Így van ez új fúziós formációjával, a MEZZO-val is készített lemezzel is, amely sajátos, jó hangulatú zenei élményt ígér.