Jazz/World

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

2019.04.26. 13:35
Ajánlom
A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.

A ZsiMü igyekszik minden évben új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra tárházából. Idén szinte minden művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt: lesznek swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is, amik ebben a formában csak a ZSiMü programjában láthatóak. 

Koncertek

DesLaszlo1-132845.jpg

Dés László

Horgas Eszter egy nehéz időszakában pillantott meg a könyvespolcon egy Chagall-albumot, ami annyira megragadta, hogy az ő életútjához válogatott orosz, zsidó, francia és amerikai zeneműveket. Ezeket saját feldolgozásában interpretálja majd, míg Chagall alakját Bálint András formálja meg a Szerelmes Chagall című esten május 25-én az Urániában. A Budapest Bár zenekar Mazel TovBudapestcímű estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében olyan énekesek közreműködésével, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője a Budapest Klezmer Band, akik a hagyományos jiddis motívumokat egészítik ki cigány- és népzenei elemekkel a Szeretsz engem? című koncerten május 27-én a MOMkult Színháztermében. Dés László friss, ez év elején alakult zenekarával, a Dés László Free Sounds Quartettel mutatkozik be május 27-én az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangokban Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András a végsőkig tágítják a jazz kereteit. 

Szinetár Dóra közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezét mutatja be május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, míg a Budapest Ragtime Band Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel Ónodi Eszter, valamint a Papa Fleigh zenekar segítségével május 30-án a MOMkult Kupolában. Először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya” június 1-jén a MOMkult Színháztermében, ahol közös kalandra hívják a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában. Kováts Kriszta színész-, és énekesnő a sokoldalú Farkas Gábriellel a mozi világának legendáit idézi fel a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án.

JavoriFerencFegya-133619.jpg

Jávori Ferenc "Fegya"

Színház

Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án, 16 és 19 órától a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Képzavar címmel látványszínházi előadást mutat be Páder Petra és Borbás Gergely Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotós emlékét idézve május 27-én a Bethlen Téri Színházban. A Fidelio mutatja be Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjét, melynek keretében május 28-án a Budapest Jazz Clubban Nyáry Krisztián tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtéséből szemezgetnek. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című darabjában Molnár Ferencet jeleníti meg május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban saját zenei kompozícióinak kíséretében. 

MacsaiPal_EDV_0590_-155941.jpg

Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Éder Vera / MMA)

Tánc

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá a DART Társulat kortárs táncszínházával gyereknapon, május 26-án a Bethlen Téri Színházban. A két Lotti történetét Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat június 2-án az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban mutatja be a Phanta Rhei című estet, ahol a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

CSK_6240-133243.jpg

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata: Panta Rhei

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án, 14:30-tól, a MOMKultban. Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfalu környékén működik, immár 20 éve. Céljuk egy befogadóbb, élhetőbb világ építése, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára szükségletté válik. A program során a művészeti nevelés eszközeit is használják. A tárlatot Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet, méghozzá május 28-án, 20 órától, a Puskin Moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. 

Az Alinda kérdez című videósorozat új részei vasárnap délben érhetőek el a fidelio.hu oldalán. Nézd meg a korábbi részeket!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.