Jazz/World

El Marci elnyerte

2010.12.21. 14:19
Ajánlom
Lezajlott a Jazzy Rádió negyedik dalversenye: Lombos Márton lett a győztes.

A Jazzy Jazz Dalverseny gálaestjét december 14-én rendezték a Művészetek Palotájában az idei és régebbi díjazottak részvételével. A dalverseny pályázatára 99 jelentkező 215 szerzeménnyel nevezett. A számos értékes dal közül a zsűri (Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Stúdió és Records vezetője; László Attila gitáros-zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Maloschik Róbert Pernye András-díjas jazz-szerkesztő; Suri Imre, a 90.9 Jazzy ügyvezető igazgatója és Zsoldos Béla, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke) végül 17 előadót juttatott be a döntőbe. Közülük a végeredmény így alakult ki:

I. helyezett: Lombos Márton "El Marci" és barátai: Jazz utca 10.
II. helyezett: Király Martina: Ballonkabát
III. helyeztt: Gitano: Brasil

Ezen túl különdíjat kapott:

Legjobb szólista: Gitano: Brasil
Legjobb hangszerelés: Henter Mónika: Happy song
Legjobb szöveg: Lombos Márton "El Marci" és barátai: Jazz utca 10.

Lombos Márton a gimnáziumi próbálkozások és átmeneti kísérletek (Age of D., Warpigs) után tíz éve készítette első szólóanyagát a BMG számára. Zenei ismereteit Havas Lajos Chico (Máté Péter emlékzenekar, Bolyki Brothers stb.) mellett mélyíthette el. 2002 óta főleg szövegíróként dolgozik (Gáspár Laci, Hooligans, Emilio, Back II Black, Bery, Ádok Zoli stb.). Egy ideje különböző zenei projekteket is menedzsel, producerként is dolgozik és kurzust is vezet a Gitármánia táborban. A győztes dalt, a Jazz utca 10. című számot Bársony Bálint, Bolyki Balázs és Juhász "Jack" Attila segítségével vette fel. A győztes a Jazzy Rádiótól 100 szpotmegjelenést, a győztes dal kiemelt ismétlésű játszását, valamint 40 órányi stúdióidőt kap saját lemezének elkészítéséhez és reklámozásához. A korábbi versenyek nyertesei: a Peet Project, Rostás Regina és a Mizar együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.