Jazz/World

El Marci elnyerte

2010.12.21. 14:19
Ajánlom
Lezajlott a Jazzy Rádió negyedik dalversenye: Lombos Márton lett a győztes.

A Jazzy Jazz Dalverseny gálaestjét december 14-én rendezték a Művészetek Palotájában az idei és régebbi díjazottak részvételével. A dalverseny pályázatára 99 jelentkező 215 szerzeménnyel nevezett. A számos értékes dal közül a zsűri (Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Stúdió és Records vezetője; László Attila gitáros-zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Maloschik Róbert Pernye András-díjas jazz-szerkesztő; Suri Imre, a 90.9 Jazzy ügyvezető igazgatója és Zsoldos Béla, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke) végül 17 előadót juttatott be a döntőbe. Közülük a végeredmény így alakult ki:

I. helyezett: Lombos Márton "El Marci" és barátai: Jazz utca 10.
II. helyezett: Király Martina: Ballonkabát
III. helyeztt: Gitano: Brasil

Ezen túl különdíjat kapott:

Legjobb szólista: Gitano: Brasil
Legjobb hangszerelés: Henter Mónika: Happy song
Legjobb szöveg: Lombos Márton "El Marci" és barátai: Jazz utca 10.

Lombos Márton a gimnáziumi próbálkozások és átmeneti kísérletek (Age of D., Warpigs) után tíz éve készítette első szólóanyagát a BMG számára. Zenei ismereteit Havas Lajos Chico (Máté Péter emlékzenekar, Bolyki Brothers stb.) mellett mélyíthette el. 2002 óta főleg szövegíróként dolgozik (Gáspár Laci, Hooligans, Emilio, Back II Black, Bery, Ádok Zoli stb.). Egy ideje különböző zenei projekteket is menedzsel, producerként is dolgozik és kurzust is vezet a Gitármánia táborban. A győztes dalt, a Jazz utca 10. című számot Bársony Bálint, Bolyki Balázs és Juhász "Jack" Attila segítségével vette fel. A győztes a Jazzy Rádiótól 100 szpotmegjelenést, a győztes dal kiemelt ismétlésű játszását, valamint 40 órányi stúdióidőt kap saját lemezének elkészítéséhez és reklámozásához. A korábbi versenyek nyertesei: a Peet Project, Rostás Regina és a Mizar együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.