Jazz/World

Elegáns magyar-amerikai jazzgála

2011.04.13. 22:45
Ajánlom
Benny Golson első budapesti fellépése lesz a fénypontja egy amerikai alapítvány első itthoni rendezvényének, amely még akár jazzfesztivállá is fejlődhet idővel.

A Jim Merod nevéhez köthető Blueport amerikai márkanév, ami most már Magyaországon is tevékeny. Merod hallatlanul sokoldalú ember, hangmérnökként a jazz leghíresebb, legendás előadóival dolgozott (Sarah Vaughan, Herbie Hancock stb.), majd ezen a néven független lemezcéget alapított, amelyet mind a mai napig üzemeltet. Emellett neves irodalomprofesszor, tanított például a UCLA-n is. A Blueport Nemzetközi Jazz Alapítvány magyarországi képviselője, Fodor Péter 1956-ban még gyerekként hagyta el az országot, előbb Angliába, azután Amerikába került. Utóbb az üzleti életben sikeresen működött, ekkor barátkozott össze Meroddal. Magáról most is csak azt mondja, hogy ő el akar adni valamit, de ez más, mint amit eddig csinált: most a kultúrát kínálja.

Fodor nagy meggyőződéssel beszélt arról újságírók előtt, hogy mennyire meglepte a magyarországi jazzélet általánosan magas színvonala, amikor hazatelepült. Szerinte az európai kultúra tudata, öröksége olyan pluszt ad a magyar és az európai zenészeknek, amellyel a még oly autentikus amerikai jazzelőadók nem rendelkeznek.

Ezért nem csak az amerikai jazz előadóit hozza Magyarországra, hanem, és ez legalább olyan fontos számára, az általa nagyon nagyra tartott magyar jazzelőadókat szeretné meg-, és persze elismertetni Amerikában. Ilyen irányú munkáját már el is kezdte, a kiváló trombitás, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szóló koncertkörútja már le is zajlott. Május 23-án utazik Fábián Juli, Sárik Péter és Hodek Dávid két hétre az USÁ-ba. Fő állomásuk a Newport Jazz Festival, de játszanak kisebb helyeken is, műsoruk gerince egy Jobim-összeállítás. Hodek Dávid duózik is majd a híres zongoristával, Mike Garsonnal.

A Blueport szárnyai alá vett magyar előadók szinte kivétel nélkül fellépnek majd az első jelentős magyarországi rendezvényen, a június 10-i gálaesten. A felvezetést Sárik Péter nyújtja szólóban, Chopintől Bill Evansig invokálva híres szerzőket. Ezután csatlakozik hozzá Fábián Juli énekesnő, aki idén elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat.

A fő műsorszám Benny Golson első budapesti fellépése lesz (Debrecenben már játszott). A 82 éves igazi jazzlegenda szellemi és művészi erejének teljében járja a világot, főleg Európát. Életrajzát most fogja éppen Jim Merod publikálni, kettejük kapcsolata több évtizedes barátság. Golson Coltrane-nel és más későbbi hírességekkel már philadelphiai középiskolai évei alatt együtt játszott, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján ő és Art Farmer trombitás együtt vezették a híres hard bop zenekart, a Jazztett-et, amelyet Golson nemrég felélesztett. Golson szerzőként is kolosszális, a Clifford Brown végzetes autóbalesetének hírére komponált I Remember Clifford és a Killer Joe a leghíresebb számai, de ő szerezte a Stablemates, a Whisper Not, az Along Came Betty, és az Are You Real? című számokat is. Golsont az International Academy of Jazz és jó néhány más szervezet hírességek csarnokába iktatták be.

Golson válogatott csapattal érkezik Budapestre. A kvartett zongoristája Fritz Pauer Ausztriából, aki sokáig volt az ott élő Art Farmer zenekarának állandó tagja, így a Vígszínház-beli koncertjén is. Bob Magnusson amerikai bőgős és a svájci dobos, Joris Dudli egészítik ki a ritmusszekciót. Golson az est záró produkciójának is részese lesz, ugyanis a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Grandeur, jazz and the future of music című műsornak ő az egyik szólistája, Balogh Kálmán cimbalomművész és a bőgős Magnusson mellett.

A Blueport minden bizonnyal új budapesti jazzhelyszínt is avat rendezvényével, a közeljövőben megnyíló RaM Colosseum ugyanis április 15-én tartja nyitó premierjét, a házigazda ExperiDance Produkció Forrás című előadásával, és ennek a XIII. kerületi központnak az éttermébe tervezik a Blueport gáláját is. Az amerikai pénztárcákhoz szabott belépő áráért az ültetett, hat fős asztaloknál helyet foglaló közönségnek magyar bort és amerikai steaket magában foglaló komplett vacsorát is felszolgálnak. A gála pénzügyi eredményétől függetlenül kétmillió forinttal támogatja a Bátor Tábort, ahol évről-évre daganatos és krónikus beteg gyermekek részesülnek élményterápiában.

Blueport Jazzgála, Június 10, RaM Colosseum
19:00 Sárik Péter szóló, Fábián Juli-Sárik Péter duó
20:20 Benny Golson Quartet, vendég: Fekete-Kovács Kornél
21:25 A Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornél vezetésével, vendég: Benny Golson, Bob Magnusson, Balogh Kálmán

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.