Jazz/World

Elegáns magyar-amerikai jazzgála

2011.04.13. 22:45
Ajánlom
Benny Golson első budapesti fellépése lesz a fénypontja egy amerikai alapítvány első itthoni rendezvényének, amely még akár jazzfesztivállá is fejlődhet idővel.

A Jim Merod nevéhez köthető Blueport amerikai márkanév, ami most már Magyaországon is tevékeny. Merod hallatlanul sokoldalú ember, hangmérnökként a jazz leghíresebb, legendás előadóival dolgozott (Sarah Vaughan, Herbie Hancock stb.), majd ezen a néven független lemezcéget alapított, amelyet mind a mai napig üzemeltet. Emellett neves irodalomprofesszor, tanított például a UCLA-n is. A Blueport Nemzetközi Jazz Alapítvány magyarországi képviselője, Fodor Péter 1956-ban még gyerekként hagyta el az országot, előbb Angliába, azután Amerikába került. Utóbb az üzleti életben sikeresen működött, ekkor barátkozott össze Meroddal. Magáról most is csak azt mondja, hogy ő el akar adni valamit, de ez más, mint amit eddig csinált: most a kultúrát kínálja.

Fodor nagy meggyőződéssel beszélt arról újságírók előtt, hogy mennyire meglepte a magyarországi jazzélet általánosan magas színvonala, amikor hazatelepült. Szerinte az európai kultúra tudata, öröksége olyan pluszt ad a magyar és az európai zenészeknek, amellyel a még oly autentikus amerikai jazzelőadók nem rendelkeznek.

Ezért nem csak az amerikai jazz előadóit hozza Magyarországra, hanem, és ez legalább olyan fontos számára, az általa nagyon nagyra tartott magyar jazzelőadókat szeretné meg-, és persze elismertetni Amerikában. Ilyen irányú munkáját már el is kezdte, a kiváló trombitás, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szóló koncertkörútja már le is zajlott. Május 23-án utazik Fábián Juli, Sárik Péter és Hodek Dávid két hétre az USÁ-ba. Fő állomásuk a Newport Jazz Festival, de játszanak kisebb helyeken is, műsoruk gerince egy Jobim-összeállítás. Hodek Dávid duózik is majd a híres zongoristával, Mike Garsonnal.

A Blueport szárnyai alá vett magyar előadók szinte kivétel nélkül fellépnek majd az első jelentős magyarországi rendezvényen, a június 10-i gálaesten. A felvezetést Sárik Péter nyújtja szólóban, Chopintől Bill Evansig invokálva híres szerzőket. Ezután csatlakozik hozzá Fábián Juli énekesnő, aki idén elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat.

A fő műsorszám Benny Golson első budapesti fellépése lesz (Debrecenben már játszott). A 82 éves igazi jazzlegenda szellemi és művészi erejének teljében járja a világot, főleg Európát. Életrajzát most fogja éppen Jim Merod publikálni, kettejük kapcsolata több évtizedes barátság. Golson Coltrane-nel és más későbbi hírességekkel már philadelphiai középiskolai évei alatt együtt játszott, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján ő és Art Farmer trombitás együtt vezették a híres hard bop zenekart, a Jazztett-et, amelyet Golson nemrég felélesztett. Golson szerzőként is kolosszális, a Clifford Brown végzetes autóbalesetének hírére komponált I Remember Clifford és a Killer Joe a leghíresebb számai, de ő szerezte a Stablemates, a Whisper Not, az Along Came Betty, és az Are You Real? című számokat is. Golsont az International Academy of Jazz és jó néhány más szervezet hírességek csarnokába iktatták be.

Golson válogatott csapattal érkezik Budapestre. A kvartett zongoristája Fritz Pauer Ausztriából, aki sokáig volt az ott élő Art Farmer zenekarának állandó tagja, így a Vígszínház-beli koncertjén is. Bob Magnusson amerikai bőgős és a svájci dobos, Joris Dudli egészítik ki a ritmusszekciót. Golson az est záró produkciójának is részese lesz, ugyanis a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Grandeur, jazz and the future of music című műsornak ő az egyik szólistája, Balogh Kálmán cimbalomművész és a bőgős Magnusson mellett.

A Blueport minden bizonnyal új budapesti jazzhelyszínt is avat rendezvényével, a közeljövőben megnyíló RaM Colosseum ugyanis április 15-én tartja nyitó premierjét, a házigazda ExperiDance Produkció Forrás című előadásával, és ennek a XIII. kerületi központnak az éttermébe tervezik a Blueport gáláját is. Az amerikai pénztárcákhoz szabott belépő áráért az ültetett, hat fős asztaloknál helyet foglaló közönségnek magyar bort és amerikai steaket magában foglaló komplett vacsorát is felszolgálnak. A gála pénzügyi eredményétől függetlenül kétmillió forinttal támogatja a Bátor Tábort, ahol évről-évre daganatos és krónikus beteg gyermekek részesülnek élményterápiában.

Blueport Jazzgála, Június 10, RaM Colosseum
19:00 Sárik Péter szóló, Fábián Juli-Sárik Péter duó
20:20 Benny Golson Quartet, vendég: Fekete-Kovács Kornél
21:25 A Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornél vezetésével, vendég: Benny Golson, Bob Magnusson, Balogh Kálmán

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.