Jazz/World

Életek Éneke

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
2006-ban készült el Bereczki Csaba rendező kilenc részes sorozata az erdélyi tradicionális zenéről, Életek Éneke címmel. A film zenei szakértője – az Utolsó Óra népzenei gyűjtése alapján - Kelemen László, operatőre Nemes Tibor volt.

A filmsorozatot a Duna TV 2006 októberétől sugározta, azóta kétszer megismételte. A Biarritz-i nemzetközi fesztiválon, idén januárban nagy sikerrel vetítették, folyamatban van a franciaországi, izraeli és németországi forgalmazása. Idehaza az MTV, a Hír Tv, valamint a Filmmúzeum várhatóan műsorára tűzi. Októberben tervezik a film DVD kiadását, három lemezes változatban, továbbá egy másfél órás mozi változatot is.

A film forgatása közben, Fodor Sándor „Netti” kalotaszegi prímás síravatásán – Bereczki Csaba rendező javaslatára – a filmben szereplő zenészek és bandák összegyűltek erre az eseményre, ekkor forgatták le a film gerincét képező jelenetet, amikor egyszerre játszottak ezek a különböző stílusokat képviselő zenészek. Ekkor született az ötlet, hogy ezt a „válogatott” csapatot tartsák egyben, és mutassuk meg a világnak ezt az unikumnak számító formációt. Mivel a film szülötte maga az együttes is, ezért kapta a film után az Életek Éneke nevet a keresztségben.

Az első nyilvános fellépésükre, 2006 márciusában, Párizsban került sor. E koncert rövidített változata szerepel a filmsorozat különböző részeiben. Idén, március ötödikén pedig idehaza is fergeteges sikerű koncertet adott az Életek Éneke együttes a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A film és az együttes egyszerre látták meg a napvilágot, és indultak remélhetőleg sikeres útjukra. A jövőben több külföldi és hazai fellépés is szóba került, egy esetleges Sziget Világzenei színpadi fellépés is. Film és zene ritka szerencsés talákozása az Életek Éneke. A közönség eddigi visszajelzései, a film, illetve a koncertek minőségét illetően, megerősíti az alkotókat abban, hogy egy sikeres, fontos és tartós értéket hoztak össze majd’ másfél év munkájával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.