Jazz/World

Elhunyt a pop királya

2009.06.29. 17:41
Ajánlom
A 20. század egyik legjelentősebb előadója június 25-én, 50 éves korában távozott. Elvis óta nem volt hasonló hatású zenész, Michael Jackson ismertsége messze túlmutatott a pop világán.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egyik rajongója, Riccardo Muti nyilatkozata. A Chicagói Szimfonikus Zenekar kijelölt vezetője szerint Jackson korának legjobban tisztelt énekese volt, akinek ellentmondásokkal tűzdelt életútja Caffarelli, vagy Farinelli legendás történeteihez fogható. A 18. századi idealizált énekesekhez több szempontból is hasonlított, hiszen alkatából adódó légies, finom karakterét sebészeti beavatkozásokkal is alakította. Míg életének utolsó szakaszában inkább a pedofíliához, a gyógyszerfüggőséghez és a plasztikai sebészeti beavatkozásokhoz kötődő botrányokról lehetett hallani, tehetségéhez, profizmusához és jelentőségéhez soha nem fért kétség.

Michael Jackson erőteljes énekhangjával a családi együttesben mutatkozott be tíz évesen. A detroiti Motown kiadó slágergyárából tanult családi profizmussal együtt az R'n'B és a funk stílusait is hamar megtanulta, számtalan fellépése révén pedig 21 éves korában, példátlan sikerű debütáló szólólemeze kiadásakor már a popszakma legtapasztaltabbjai között volt, illetve ő úgy fogalmazott: „Tinédzserkorom előtt már veterán voltam." Az Off the Wall album idején már együtt dolgozott Quincy Jonesszal, aki zenészként és producerként mindmáig meghatározó személyiség. A vele készített következő Jacko lemez, a Thriller minden idők legsikeresebb korongja lett 50 millió eladott példánnyal, de az azt követő Bad sem sikerült gyengén. A producer szerint Jacksont nyilvánvaló tehetsége mellett elképesztő szorgalma és kitartása különböztette meg a többi előadótól, saját stílusát a végtelenségig csiszolta, így lett összetéveszthetetlen.

A munka nyoma pedig mind az énekstílusban, mint a táncban érzékelhető volt, hiszen akár csak Elvis-nél korábban, a 80-as, 90-es években szinte minden popsztár az ő mozgását és énekmodorát követte. Az ikonikus jelenséghez persze nem csak a profi háttér és a zenei- és tánctehetség volt szükséges, hanem az élő előadói készség is, amivel óriási tömegekre hatott: fehérek és feketék, az amerikai lakosság és szinte minden ország, ahova az amerikai kultúra eljutott, a pop királyaként fogadta el.

 

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.