Jazz/World

Elhunyt a pop királya

2009.06.29. 17:41
Ajánlom
A 20. század egyik legjelentősebb előadója június 25-én, 50 éves korában távozott. Elvis óta nem volt hasonló hatású zenész, Michael Jackson ismertsége messze túlmutatott a pop világán.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egyik rajongója, Riccardo Muti nyilatkozata. A Chicagói Szimfonikus Zenekar kijelölt vezetője szerint Jackson korának legjobban tisztelt énekese volt, akinek ellentmondásokkal tűzdelt életútja Caffarelli, vagy Farinelli legendás történeteihez fogható. A 18. századi idealizált énekesekhez több szempontból is hasonlított, hiszen alkatából adódó légies, finom karakterét sebészeti beavatkozásokkal is alakította. Míg életének utolsó szakaszában inkább a pedofíliához, a gyógyszerfüggőséghez és a plasztikai sebészeti beavatkozásokhoz kötődő botrányokról lehetett hallani, tehetségéhez, profizmusához és jelentőségéhez soha nem fért kétség.

Michael Jackson erőteljes énekhangjával a családi együttesben mutatkozott be tíz évesen. A detroiti Motown kiadó slágergyárából tanult családi profizmussal együtt az R'n'B és a funk stílusait is hamar megtanulta, számtalan fellépése révén pedig 21 éves korában, példátlan sikerű debütáló szólólemeze kiadásakor már a popszakma legtapasztaltabbjai között volt, illetve ő úgy fogalmazott: „Tinédzserkorom előtt már veterán voltam." Az Off the Wall album idején már együtt dolgozott Quincy Jonesszal, aki zenészként és producerként mindmáig meghatározó személyiség. A vele készített következő Jacko lemez, a Thriller minden idők legsikeresebb korongja lett 50 millió eladott példánnyal, de az azt követő Bad sem sikerült gyengén. A producer szerint Jacksont nyilvánvaló tehetsége mellett elképesztő szorgalma és kitartása különböztette meg a többi előadótól, saját stílusát a végtelenségig csiszolta, így lett összetéveszthetetlen.

A munka nyoma pedig mind az énekstílusban, mint a táncban érzékelhető volt, hiszen akár csak Elvis-nél korábban, a 80-as, 90-es években szinte minden popsztár az ő mozgását és énekmodorát követte. Az ikonikus jelenséghez persze nem csak a profi háttér és a zenei- és tánctehetség volt szükséges, hanem az élő előadói készség is, amivel óriási tömegekre hatott: fehérek és feketék, az amerikai lakosság és szinte minden ország, ahova az amerikai kultúra eljutott, a pop királyaként fogadta el.

 

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Könyv

Elkészült a Kertész Imre Intézet új székháza

Befejeződött a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházának felújítása; az intézmény a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának.
Jazz/World guessous mesi

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.
Jazz/World lapszemle

Neves szaklap méltatja a Budapest Music Centert

Hosszú cikkben mutatja be a Budapest Music Centert az egyik legolvasottabb jazz-szaklap, az All About Jazz. Nemcsak magáról az intézményről, hanem a körülötte lévő művészi csoportról és az általuk készített hanglemezekről is szó van az írásban.
Jazz/World gyász

Elhunyt Bruce Williamson amerikai soul énekes

A világhírű amerikai soul zenekar, a Temptations volt énekese 49 éves volt, a koronavírus következtében hunyt el vasárnap egy Las Vegas-i kórházban.
Jazz/World világzene

WOMEX – idén a virtuális térben is

A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét, részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek.