Jazz/World

Elhunyt Alice Coltrane

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
A New Age és a jazz világában egyaránt elismert előadóművész és zeneszerző 69 évesen hunyt el január 12-én a Los Angeles melletti West Hillben.

Alice Lucille McLeod 1937-ben született Detroitban. Klasszikus zenét tanult, zongorán, orgonán és hárfán játszott. Miközben templomi kórusokkal lépett fel, a jazz iránt is érdeklődni kezdett, első tanárai között volt Bud Powell. A ’60-as években költözött New Yorkba, ahol Terry Gibbs vibrafonossal zenélt, ekkor ismerkedett meg John Coltrane legendás szaxofonossal. Nem sokkal később feleségül ment hozzá és csatlakozott jazzkvartettjéhez: John 1967-ben bekövetkezett haláláig léptek fel együtt. Férjének avantgárd zenéje óriási hatással volt rá, csakúgy mint a klasszikus zenei háttér.

Alice Coltrane olyan zenészekkel játszott, mint Lucky Thompson, Kenny Clarke, Pharoah Sanders, Ron Carter, Joe Henderson, Jimmy Garrison, Charlie Haden, Carlos Santana vagy Jack DeJohnette, de fiával, a szaxofonos Ravi Coltrane-nel is készített közös lemezfelvételt. A ’70-es években tért át a hindu vallásra, ekkor vette fel a Swamini Turiyasangitananda nevet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.