Jazz/World

Elhunyt Anita O’Day

2006.11.27. 00:00
Ajánlom
A Big Band korszakban felfedezett jazz csillag 87 éves korában hunyt el Los Angelesben.

A chicagói születésű Anite Belle Colton táncosként és énekesként kezdett dolgozni, az O’Day művésznevet még a harmincas években vette fel. Különleges énekhangját és muzikalitását hamar felfedezték, 1941-ben csatlakozott Gene Krupa dobos Big Bandjéhez, ahol Roy Eldridge trombitással közös duettjei szinte azonnal a legnépszerűbb előadók közé juttatták. Később Stan Kenton együttesével lépett fel, majd a ’40-es évek végétől saját formációját vezette 32 éven át.

Elismertsége a következő évtizedekben tovább nőtt, számos dal, így az And Her Tears Flowed Like Wine, a Honeysuckle Rose és a Sweet Georgia Brown az ő nevéhez fűződik, de az 1958-as Newporti Jazz Fesztiválon előadott Tea for Two különleges felvétele is emlékezetes. Pályája során olyan előadók társaságában lépett fel, mint Louis Armstrong, Dinah Washington, Georg Shearing, vagy Thelonious Monk. 1981-ben kiadott önéletrajzában többek közt heroin- és alkoholfüggőségét írta le, melyeken túllépve továbbra is a zenéért élt, tavaly még egy új lemezt jelentetett meg Indestructible! Anita O'Day címmel. Billie Holiday, Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan mellett Anita O’day a XX. század legmeghatározóbb jazz énekesnői közé tartozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.