Jazz/World

Elhunyt Bobby Hutcherson vibrafonművész

2016.08.18. 16:07
Ajánlom
75 éves korában, hétfőn hunyt el Montara-i otthonában az egyik legnagyobb hatású jazzvibrafonos, adta hírül a New York Times.

Bobby Hutcherson karrierje a 60-as évek elején indult, az elsők között alkalmazta a bebop és a postbop harmónia- és ritmusvilágát a vibrafonra, két-két ütővel virtuóz akkordjátékra is képes volt ezen az alapvetően harmóniajátékra kevésbé alkalmas dallamhangszeren.

Bobby Hutcherson

Bobby Hutcherson (Fotó/Forrás: Brian McMillen)

Több mint 40 albumot jelentetett meg életében, köztük olyan klasszikusokat, mint az Out to Lunch az altszaxofonos Eric Dolphyval, a free jazz későbbi nagyágyújával, vagy a Mode Joe című lemez a tenorszaxofonos Joe Hendersonnal.

Ezek az albumok a Blue Note kiadónál jelenhettek meg, akikkel 1963. és 1977. között szoros együttműködésben dolgozott. Hutcherson ugyanis azon fiatalok egyike volt, akiket a kiadó az experimentalista hullám keretében felkarolt, mások mellett Andrew Hill jazz-zongoristával és a tenorszaxofonista Dexter Gordonnal egyetemben.

Bobby Hutcherson

Bobby Hutcherson

Hutchersonnak tiszta, egyedi soundja volt, miközben a hangszínek széles skáláját tudta megszólaltatni, amit érzelmes előadásmódja is fokozott. Stílusörökösei, mint Joe Locke, Warren Wolf, Chris Dingman és Stefon Harris gyakran emlegetik vele kapcsolatban fejlett harmóniaérzékét, amelyet mindenkinél magasabb szinten kamatoztatott a vibrafonjátékban.

Elsőként a bőgős Herbie Lewis zenekarában lépett fel. Erről a koncertről a JazzTimes-nak adott 2014-es interjújában úgy nyilatkozott: „Leütöttem az első hangot, de a második hangtól teljes káosz volt az egész. Soha nem hallottam úgy nevetni a közönséget, mint akkor. Megalázva éreztem magam. Az anyukám csak mosolygott, apám pedig azt mondta:

Látod, jobb lett volna, ha kőműves leszel”.

De Hutcherson kitartott a vibrafon mellett és nemsokára olyan nagy volumenű muzsikusokkal kezdett dolgozoni, mint Eric Dolphy, aki bemutatta a tenorszaxofonos és fuvolista Charles Lloydnak is. 1962-ben New Yorkba került, már a Birdland zenekar tagjaként. Ez a formáció hamar feloszlott, de Hutcherson New Yorkban maradt, napközben taxisofőrként kereste kenyerét és elvette Beth Bufordot, akitől fia született és akinek egyik leghíresebb számát, a Little B's Poem című keringőt dedikálta.

Leaderként első albumát 1965-ben adta ki Dialogue címmel, ezt követte '66-ban Stick-Up című lemeze. '67-ben azonban marijuana birtoklás miatt letartóztatták a Central Parkban, ezzel pedig elvesztette taxisofőri engedélyét, valamint azt kabaré kártyát (cabaret card), ami a New York-i klubokban való zenéléshez szükséges volt. Visszatért Kaliforniába és a tenorszaxofonos Harold Landdal kezdett dolgozni. Együtt készítették el '70-ben az Ummh című crossover albumot, amiben már jó adag funk is megjelenik. Ezután még hat albumot vett fel vele, amelyek a Blue Note kiadónál jelentek meg és amelyeken olyan zongoristák közreműködtek, mint Chick Corea, Stanley Cowell vagy Joe Sample. A Hutcherson-Land zenekar 1971-ben feloszlott, de ugyanebben az évben Hutchersont a jazzkritikusok a világ legjobb jazzvibrafonosának választották.

Az ezt követő időszakban már nem a Blue Note, hanem a Columbia, a Landmark és más kiadók adták ki albumait, amelyeken Tynerrel és a tenorszaxofonos Sonny Rollinssal dolgozott. Az 1986-os Round Midnight című filmben Herbie Hancockkal is zenélt.

Miután kiadott néhány albumot az európai Kind of Blue kiadónál, visszatért 2014-ben a Blue Note-hoz, akiknél megjelentette jazz-soul lemezét, az Enjoy the View-t az altszaxofonos David Sanbornel és más közreműködőkkel.

Hutcherson az utóbbi időkben előszeretettel idézte barátját, ha a zenéről kérdezték:

Eric Dolphy mindig azt mondta, a zene olyan, mint a szél: nem tudod, honnan érkezik és nem tudod, merre tart. Nem lehet kontrollálni. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy belehelyezkedsz és hagyod, hogy elsodorjon”.

Róla a világhírű Hammond-játékos, Joey DeFrancesco mondta egyszer: "Bobby volt minden idők legnagyobb vibrafonjátékosa. Milt Jackson volt „a srác”, csupa nagybetűvel, de Bobby mindezt magasabb szintre emelte. Ha Milt a vibrafon Charlie Parkerje, akkor Bobby volt a hangszer Coltrane-je” - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.