Jazz/World

Elhunyt Bobby Hutcherson vibrafonművész

2016.08.18. 16:07
Ajánlom
75 éves korában, hétfőn hunyt el Montara-i otthonában az egyik legnagyobb hatású jazzvibrafonos, adta hírül a New York Times.

Bobby Hutcherson karrierje a 60-as évek elején indult, az elsők között alkalmazta a bebop és a postbop harmónia- és ritmusvilágát a vibrafonra, két-két ütővel virtuóz akkordjátékra is képes volt ezen az alapvetően harmóniajátékra kevésbé alkalmas dallamhangszeren.

Bobby Hutcherson

Bobby Hutcherson (Fotó/Forrás: Brian McMillen)

Több mint 40 albumot jelentetett meg életében, köztük olyan klasszikusokat, mint az Out to Lunch az altszaxofonos Eric Dolphyval, a free jazz későbbi nagyágyújával, vagy a Mode Joe című lemez a tenorszaxofonos Joe Hendersonnal.

Ezek az albumok a Blue Note kiadónál jelenhettek meg, akikkel 1963. és 1977. között szoros együttműködésben dolgozott. Hutcherson ugyanis azon fiatalok egyike volt, akiket a kiadó az experimentalista hullám keretében felkarolt, mások mellett Andrew Hill jazz-zongoristával és a tenorszaxofonista Dexter Gordonnal egyetemben.

Bobby Hutcherson

Bobby Hutcherson

Hutchersonnak tiszta, egyedi soundja volt, miközben a hangszínek széles skáláját tudta megszólaltatni, amit érzelmes előadásmódja is fokozott. Stílusörökösei, mint Joe Locke, Warren Wolf, Chris Dingman és Stefon Harris gyakran emlegetik vele kapcsolatban fejlett harmóniaérzékét, amelyet mindenkinél magasabb szinten kamatoztatott a vibrafonjátékban.

Elsőként a bőgős Herbie Lewis zenekarában lépett fel. Erről a koncertről a JazzTimes-nak adott 2014-es interjújában úgy nyilatkozott: „Leütöttem az első hangot, de a második hangtól teljes káosz volt az egész. Soha nem hallottam úgy nevetni a közönséget, mint akkor. Megalázva éreztem magam. Az anyukám csak mosolygott, apám pedig azt mondta:

Látod, jobb lett volna, ha kőműves leszel”.

De Hutcherson kitartott a vibrafon mellett és nemsokára olyan nagy volumenű muzsikusokkal kezdett dolgozoni, mint Eric Dolphy, aki bemutatta a tenorszaxofonos és fuvolista Charles Lloydnak is. 1962-ben New Yorkba került, már a Birdland zenekar tagjaként. Ez a formáció hamar feloszlott, de Hutcherson New Yorkban maradt, napközben taxisofőrként kereste kenyerét és elvette Beth Bufordot, akitől fia született és akinek egyik leghíresebb számát, a Little B's Poem című keringőt dedikálta.

Leaderként első albumát 1965-ben adta ki Dialogue címmel, ezt követte '66-ban Stick-Up című lemeze. '67-ben azonban marijuana birtoklás miatt letartóztatták a Central Parkban, ezzel pedig elvesztette taxisofőri engedélyét, valamint azt kabaré kártyát (cabaret card), ami a New York-i klubokban való zenéléshez szükséges volt. Visszatért Kaliforniába és a tenorszaxofonos Harold Landdal kezdett dolgozni. Együtt készítették el '70-ben az Ummh című crossover albumot, amiben már jó adag funk is megjelenik. Ezután még hat albumot vett fel vele, amelyek a Blue Note kiadónál jelentek meg és amelyeken olyan zongoristák közreműködtek, mint Chick Corea, Stanley Cowell vagy Joe Sample. A Hutcherson-Land zenekar 1971-ben feloszlott, de ugyanebben az évben Hutchersont a jazzkritikusok a világ legjobb jazzvibrafonosának választották.

Az ezt követő időszakban már nem a Blue Note, hanem a Columbia, a Landmark és más kiadók adták ki albumait, amelyeken Tynerrel és a tenorszaxofonos Sonny Rollinssal dolgozott. Az 1986-os Round Midnight című filmben Herbie Hancockkal is zenélt.

Miután kiadott néhány albumot az európai Kind of Blue kiadónál, visszatért 2014-ben a Blue Note-hoz, akiknél megjelentette jazz-soul lemezét, az Enjoy the View-t az altszaxofonos David Sanbornel és más közreműködőkkel.

Hutcherson az utóbbi időkben előszeretettel idézte barátját, ha a zenéről kérdezték:

Eric Dolphy mindig azt mondta, a zene olyan, mint a szél: nem tudod, honnan érkezik és nem tudod, merre tart. Nem lehet kontrollálni. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy belehelyezkedsz és hagyod, hogy elsodorjon”.

Róla a világhírű Hammond-játékos, Joey DeFrancesco mondta egyszer: "Bobby volt minden idők legnagyobb vibrafonjátékosa. Milt Jackson volt „a srác”, csupa nagybetűvel, de Bobby mindezt magasabb szintre emelte. Ha Milt a vibrafon Charlie Parkerje, akkor Bobby volt a hangszer Coltrane-je” - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Vizuál

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Klasszikus

Csáth és a 100 évvel ezelőtti Magyarország zenei világa - VIDEÓ

Egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon Csáth Gézát. Most egy félórás dokumentumfilm idézi meg alakját.
Klasszikus

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„A valódi dolgoknál megfejthetetlen, mitől működnek igazán”

A Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél minden második szerdán az online térbe várja a jazz rajongókat, mert amellett, hogy a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét hallhatja a közönség, minden alkalommal vendégeket is hív. Az elmúlt héten Birtalan Zsolt fotográfus volt a trombitaművész beszélgetőtársa.
Jazz/World hír

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.