Jazz/World

Elhunyt Eddie Bo

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
New Orleans egyik legendás muzsikusa, Eddie Bo énekes és zongorista március 18-án hunyt el 79 éves korában. A régi Junkers Blues stílusának utolsó képviselőjeként ismerték, aki a jazzt az R’n’B és a funk elemeivel fűszerezte.

Edwin Joseph Bocage már gyerekként magába szívta New Orleans zenéjét, unokatestvérei Sidney Bechet zenekarában játszottak. Érettségi után a II. Világháborúban teljesített szolgálatot, majd hazatérve a Grundwald School of Music-ban folytatta zeneelméleti és zongoratanulmányait. Az ötvenes években Spider Bocage néven zenélt, olyan előadókkal dolgozott, mint Big Joe Turner, Earl King, Lloyd Price vagy Guitar Slim, majd 1955-ben az Ace lemezkiadó művészei közé került. Zeneszerzőként is elismerték, 1961-es Check Mr. Popeye című dalával tört be a lemezpiacra, de a Check Your Bucket és a <Hook and Sling is rendkívüli sikereket ért el, My Dearest Darling című szerzeményével Etta James vezette a toplistákat, az I’m Wise pedig Slippin’ and Slidin’ néven lett világhírű Little Richard nyomán. A sokoldalú előadó a háttérmunkában is erős volt, Art Neville, Irma Thomas és Johnny Adams lemezeinek producere volt, miközben asztalosként is dolgozott, számos lemezstúdió építésében vett részt. Rengeteg kitüntetéssel, többek között a Dél-Luisianai Zenei Egyesület életműdíjával ismerték el munkásságát, 1997. óta pedig május 22-e New Orleansban Eddie Bo-nap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.