Jazz/World

Elhunyt Hank Jones

2010.05.18. 22:21
Ajánlom
Május 16-án, 91 éves korában egy New York-i kórházban elhunyt Hank Jones, világhírű jazz zongorista, jelentette be menedzsere.

Jones fivére volt Elvin Jonesnak, John Coltrane legendás dobosának, de a híres trombitás-zenekarvezető Thad Jonesnak is. Elismertségéről tanúskodik, hogy 1962-ben ő kísérte Marylin Monroe-t, amikor a színésznő a Madison Square Gardenben J.F. Kennedy elnöknek születésnapi köszöntőt énekelt. Jones Grammy életműdíjat kapott tavaly, és 1989-ben adományozták neki az USA Nemzeti Művészeti Alapítványtól a Jazz Mestere címet, amely a műfaj legmagasabb állami elismerése. Zenésztrásai és a kritika különösen elegáns billentését, melódiáinak finomságát és stilisztikai változatosságát méltatták.

Missouri államban született, de Michiganben nőtt fel, ahol helyi zenekarokkal már 13 évesen fellépett. 1944-ben kapta első komoly szerződését Lucky Thompson ajánlására. Nemsokára New Yorkba költözött, Norman Granz is meghívta a Jazz at the Philharmonic koncertekre, melynek eredményeképpen évekig ő volt Ella Fitzgerald első számú kísérője.

Összesen több mint hatvan olyan lemezt rögzített, amelyen szólóban játszott vagy ő vezette a zenekart. Hét évtizedes pályája során Benny Goodman, Artie Shaw, Milt Jackson, Cannonball Adderley, Coleman Hawkins, Ben Webster, Wes Montgomery, Nancy Wilson, Lester Young, Charlie Parker, John Coltrane, James Moody és még számos jazz óriás társa volt, bár utolsó éveiben sajnálkozott amiatt, hogy nem túl sok lemezt vett fel két világhírű fivérével, akik már előtte eltávoztak, utóbb Elvin, 2004-ben. Hank Jones szinte élete utolsó pillanatáig aktív volt, még jövő évre is tele volt írva a naptára meghívásokkal.

A kilencvenes évek óta többször turnézott Joe Lovano szaxofonossal, de szólóban is sokat koncertezett. Most már csak posztumusz jelenhet meg duófelvétel-sorozata Charlie Haden bőgőssel, amelynek Come Sunday lesz a címe. Hadennel már kiadtak egy lemezt tizenöt éve, ezúttal is himnuszokból, spirituálékból és népdalokból állították össze a repertoárt. Haden szerint Jones talán még soha azonosult ezekkel az emelkedett, magasztos dalokkal annyira, mint ezen, élete utolsó felvételén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.