Jazz/World

Elhunyt Humphrey Lyttelton

2008.05.01. 00:00
Ajánlom
A brit jazztrombitás 86 évesen hunyt el április 25-én. Lyttelton zenészként, karikaturistaként és rádiós műsorvezetőként is a brit közélet meghatározó személyisége volt.

Lyttelton a London melletti Eton College-ban született, ahol később tanulmányait is végezte. 13 évesen vett először trombitát a kezébe, ezután viszont elválaszthatatlan volt a hangszerétől. A New Orleans-i dixieland stílusa vonzotta leginkább, eleinte Charles Webb zongorista együttesében játszott, majd saját formációt alakított, amelyhez olyan vendégelőadókat hívott, mint Sidney Bechet. Amikor 1956-ban Bad Penny Blues című felvétele bekerült a Top 20-ba, hazájában a jazz legnagyobb sikerét hozta, közben viszont a hagyományos műfajtól eltávolodott, és swinget kezdett játszani, amely miatt sok rajongója felháborodott. A puristákkal mit sem törődve folytatta a mainstream jazz játékot, sőt ő volt az első brit jazz zenész, aki karibi ritmusokat alkalmazott szerzeményeiben. Fúvósszekciójában olyan zenészek kaptak helyet, mint Tony Coe altszaxofonos, Jimmy Skidmore tenorszaxofonos, és Joe Temperley baritonszaxofonos. Rendkívüli sikerének köszönhetően 1988-ban, amikor 40 éve volt a pályán, már 10.000 fellépést tudott maga mögött, de ezt követően, rádiós műsorvezetői ténykedése alatt is folyamatosan muzsikált, egészen idén márciusig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.