Jazz/World

Elhunyt Jacques Gauthé

2007.06.14. 00:00
Ajánlom
Elhunyt Jacques Gauthé, a kiváló jazzklarinétos. Az idei Asconai Jazz Fesztiválon lett volna a legközelebbi fellépése, június utolsó hetében.

1939-ben született, a franciaországi Gaujac-ban. Olyan nagyságokkal játszott együtt mint Sydney Bechet, Albert Nicholas, Bill Coleman, Benny Waters. Több mint tíz évig vezette az egyik legjobb, tradicionális jazz-t játszó zenekart, a toulouse-i Old Time Jazz Bandet, akikkel első díjat nyert a San Sebastien-i Fesztiválon. Alapítója volt a párizsi Jazz Band Ball-nak, akikkel négy év alatt bejárta egész Dél-Franciaországot, ez idő alatt koncertezett többek között Lucky Thompsonnal és Memphis Slimmel is. Képességeinek és tehetségének köszönhetően megnyíltak előtte az amerikai New Orléans kapui: 1961-től kezdve rendszeresen játszott a Preservation Hallban, így végül mégsem a szakácsmesterség mellett döntött, hanem hivatásos zenész lett. Az átlagosnál nagyobb energiával megáldva, hatalmas tudással a birtokában, a legjobb jazz-zenészek társaságában elkezdett turnézni Amerikában. 1984 óta Jacques Gauthé a Hotel Méridien zenekarának vezetője volt, de saját együttesét, a Jacques Gauthé's Creole Rice Yerba Buena Jazz Bandet is dirigálta. Többször koncertezett Franciaországban, sosem felejtette el, honnan indult. Június 10-én este hunyt el, szülőfalujában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.