Jazz/World

Elhunyt John Dankworth

2010.02.08. 09:25
Ajánlom
82 éves korában meghalt a brit és nemzetközi jazzélet meghatározó alakja, Sir John Dankworth. Szinte végig aktív és sikeres, hatvan éves pálya zárult le szombaton.

A szaxofonos, klarinétos zenekarvezető és zeneszerző Dankworth már ismert, amerikai sztárokkal is sikeresen együttműködő muzsikus volt, amikor feleségét, Cleo Laine-t 1950-ben megismerte. Akkor a Dankworth Seven-be szervezett meghallgatáson vett részt az énekesnő. Sokat léptek fel együtt, sőt 1993-ban már Alec nevű fiuk is tagja lett A Dankworth Generation Bandnek. Fiatal zenészként Johnny - régebben ezen a néven ismerték - még arra a páriszi jazzfesztiválra is eljutott, ahol Charlie Parkerrel, ennek hatására pedig később Sidney Bechet-vel együtt zenélhetett. Ezután nagy sikerű filmzenéket is szerzett. A híres londoni szabadtéri koncertsorozat mintájára megalapította a London Symphony Orchestra Summer Pops intézményét 1985-ben. Feleségével közös jótékonysági és helyi közösségi tevékenységüknek is köszönhető, hogy 2006-ban lovaggá ütötték. Tavaly is még aktívan turnéztak, amikor megbetegedett, és még kerekesszékben is fellépett a tavalyi London Jazz Festival rendezvényén, de állapota már nem javult.

A BBC tudósítása szerint felesége és gyermekei, Alec és Jacqui a halálhírt a nyilvánosságnak annak a szombat esti Buckinghamshire-i koncertnek a legvégén jelentették be, amelyet a gyászhír ellenére zavartalanul megtartottak. Ugyanis épp azt a jubileumot ünnepelték, hogy a házaspár wavendoni házához közel negyven éve alapította a Stables-t, azt a színházat, ahol a koncertet tartották. A tekintélyes brit Jazzwise magazin nekrológja szerint Dankworth az első nemzetközi jelentőségű brit jazzmuzsikus volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.