Jazz/World

Elhunyt John Dankworth

2010.02.08. 09:25
Ajánlom
82 éves korában meghalt a brit és nemzetközi jazzélet meghatározó alakja, Sir John Dankworth. Szinte végig aktív és sikeres, hatvan éves pálya zárult le szombaton.

A szaxofonos, klarinétos zenekarvezető és zeneszerző Dankworth már ismert, amerikai sztárokkal is sikeresen együttműködő muzsikus volt, amikor feleségét, Cleo Laine-t 1950-ben megismerte. Akkor a Dankworth Seven-be szervezett meghallgatáson vett részt az énekesnő. Sokat léptek fel együtt, sőt 1993-ban már Alec nevű fiuk is tagja lett A Dankworth Generation Bandnek. Fiatal zenészként Johnny - régebben ezen a néven ismerték - még arra a páriszi jazzfesztiválra is eljutott, ahol Charlie Parkerrel, ennek hatására pedig később Sidney Bechet-vel együtt zenélhetett. Ezután nagy sikerű filmzenéket is szerzett. A híres londoni szabadtéri koncertsorozat mintájára megalapította a London Symphony Orchestra Summer Pops intézményét 1985-ben. Feleségével közös jótékonysági és helyi közösségi tevékenységüknek is köszönhető, hogy 2006-ban lovaggá ütötték. Tavaly is még aktívan turnéztak, amikor megbetegedett, és még kerekesszékben is fellépett a tavalyi London Jazz Festival rendezvényén, de állapota már nem javult.

A BBC tudósítása szerint felesége és gyermekei, Alec és Jacqui a halálhírt a nyilvánosságnak annak a szombat esti Buckinghamshire-i koncertnek a legvégén jelentették be, amelyet a gyászhír ellenére zavartalanul megtartottak. Ugyanis épp azt a jubileumot ünnepelték, hogy a házaspár wavendoni házához közel negyven éve alapította a Stables-t, azt a színházat, ahol a koncertet tartották. A tekintélyes brit Jazzwise magazin nekrológja szerint Dankworth az első nemzetközi jelentőségű brit jazzmuzsikus volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.