Jazz/World

Elhunyt John Dankworth

2010.02.08. 09:25
Ajánlom
82 éves korában meghalt a brit és nemzetközi jazzélet meghatározó alakja, Sir John Dankworth. Szinte végig aktív és sikeres, hatvan éves pálya zárult le szombaton.

A szaxofonos, klarinétos zenekarvezető és zeneszerző Dankworth már ismert, amerikai sztárokkal is sikeresen együttműködő muzsikus volt, amikor feleségét, Cleo Laine-t 1950-ben megismerte. Akkor a Dankworth Seven-be szervezett meghallgatáson vett részt az énekesnő. Sokat léptek fel együtt, sőt 1993-ban már Alec nevű fiuk is tagja lett A Dankworth Generation Bandnek. Fiatal zenészként Johnny - régebben ezen a néven ismerték - még arra a páriszi jazzfesztiválra is eljutott, ahol Charlie Parkerrel, ennek hatására pedig később Sidney Bechet-vel együtt zenélhetett. Ezután nagy sikerű filmzenéket is szerzett. A híres londoni szabadtéri koncertsorozat mintájára megalapította a London Symphony Orchestra Summer Pops intézményét 1985-ben. Feleségével közös jótékonysági és helyi közösségi tevékenységüknek is köszönhető, hogy 2006-ban lovaggá ütötték. Tavaly is még aktívan turnéztak, amikor megbetegedett, és még kerekesszékben is fellépett a tavalyi London Jazz Festival rendezvényén, de állapota már nem javult.

A BBC tudósítása szerint felesége és gyermekei, Alec és Jacqui a halálhírt a nyilvánosságnak annak a szombat esti Buckinghamshire-i koncertnek a legvégén jelentették be, amelyet a gyászhír ellenére zavartalanul megtartottak. Ugyanis épp azt a jubileumot ünnepelték, hogy a házaspár wavendoni házához közel negyven éve alapította a Stables-t, azt a színházat, ahol a koncertet tartották. A tekintélyes brit Jazzwise magazin nekrológja szerint Dankworth az első nemzetközi jelentőségű brit jazzmuzsikus volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.