Jazz/World

Elhunyt Johnny Raducanu

2011.09.19. 19:52
Ajánlom
A román dzsesszélet egyik legnagyobb alakját 79 éves korában érte a halál.

A művész több mint három évszázados zenészhagyományokkal rendelkező roma családban született 1931. december 1-én Brailán. Már 19 éves kora óta dzsessz-zenész, Jászvásáron (Iasi), Kolozsváron és Bukarestben tanult klasszikus zenét és dzsesszt. Első lemeze 1966-ban jelent meg Jazz trio - Seria jazz nr. 4 címmel az Electrecord kiadónál. Utolsó fellépéssorozata a Dialoguri si fantezii in jazz (Párbeszédek és fantáziák a dzsesszben) címet viselte, és a Ion Caramitru színművésszel és rendezővel közösen szervezett verses-zenés előadóestekből állt.

Johnny Raducanu a műfaj romániai világának emblematikus alakja lett, úgy is nevezték őt: "Mr. Jazz Of Romania". Nemcsak egyéni előadóestjei voltak, de számos együttesben is játszott a legnevesebb román zenészekkel együtt. Románia szinte minden színpadán fellépett, de a közönség megismerhette művészetét az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is. Nagy sikerrel szerepelt 1962-es moszkvai, valamint az 1968-as varsói és prágai turnéján, zenéjével megörvendeztette a belgrádi közönséget is.

A legnagyobb sikert aratott lemezei: a ''Jazz made in Romania'' (1987), a ''Confesiuni'' (I, II, III), a ''To His Friends'' (1997), a ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999), a ''Jazz antifanariot'' (2002), a ''Singuratatea, meseria mea'' (2002), a ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (a híres dzsesszénekesnővel, Teodora Enachéval együtt, 2002-ben), a ''Jazz Bestament'' (2005), a ''Chamber Jazz Music'' (2008), valamint az ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.