Jazz/World

Elhunyt Johnny Raducanu

2011.09.19. 19:52
Ajánlom
A román dzsesszélet egyik legnagyobb alakját 79 éves korában érte a halál.

A művész több mint három évszázados zenészhagyományokkal rendelkező roma családban született 1931. december 1-én Brailán. Már 19 éves kora óta dzsessz-zenész, Jászvásáron (Iasi), Kolozsváron és Bukarestben tanult klasszikus zenét és dzsesszt. Első lemeze 1966-ban jelent meg Jazz trio - Seria jazz nr. 4 címmel az Electrecord kiadónál. Utolsó fellépéssorozata a Dialoguri si fantezii in jazz (Párbeszédek és fantáziák a dzsesszben) címet viselte, és a Ion Caramitru színművésszel és rendezővel közösen szervezett verses-zenés előadóestekből állt.

Johnny Raducanu a műfaj romániai világának emblematikus alakja lett, úgy is nevezték őt: "Mr. Jazz Of Romania". Nemcsak egyéni előadóestjei voltak, de számos együttesben is játszott a legnevesebb román zenészekkel együtt. Románia szinte minden színpadán fellépett, de a közönség megismerhette művészetét az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is. Nagy sikerrel szerepelt 1962-es moszkvai, valamint az 1968-as varsói és prágai turnéján, zenéjével megörvendeztette a belgrádi közönséget is.

A legnagyobb sikert aratott lemezei: a ''Jazz made in Romania'' (1987), a ''Confesiuni'' (I, II, III), a ''To His Friends'' (1997), a ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999), a ''Jazz antifanariot'' (2002), a ''Singuratatea, meseria mea'' (2002), a ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (a híres dzsesszénekesnővel, Teodora Enachéval együtt, 2002-ben), a ''Jazz Bestament'' (2005), a ''Chamber Jazz Music'' (2008), valamint az ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klip

Dallal emlékeznek Fábián Julira zenésztársai

„Játsszuk azt, hogy csak úgy elbújtál / Dolgod van, csak nekünk nem szóltál...” A Földrevaló című dalban a Konyha együttes mellett olyan előadók szerepelnek, mint Palya Bea, Rúzsa Magdi és Lábas Viki.
Jazz/World interjú

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Jazz/World ajánló

"Akusztikusan zenélni a legszebb dolog"- Dresch Mihály és formációi Kolozsváron és a Fonóban

Dresch Mihály 'húros' formációjával november 29-én Kolozsváron, legendás Dresch Quartetjével pedig november 30-án a budapesti Fonóban lép fel. VIDEÓ!
Jazz/World

Novák Péter és az Etnofon újra a Fonóban

A Fonó Budai Zeneházban tartott nagysikerű nyilvános főpróba és a hat állomásos nyári turné után november 16-án 21 órától újra a Fonóban ad koncertet a Novák Péter és az Etnofon zenekar.
Jazz/World videó

Színeket hoz a télbe az Antal Gábor Trió zenéje – Videópremier!

A Fidelión debütál az Ávéd János szaxofonossal kiegészült Antal Gábor Trió új videója, amit a Winter Colors című dalhoz készítettek.