Jazz/World

Elhunyt Les Paul

2009.08.14. 00:41
Ajánlom
Az elektromos gitár atyja előadóként és gitárosként is meghatározó alakja volt a 20. század zenéjének. Les Paul 94 éves korában hunyt el augusztus 13-án.

A legendás gitáros és feltaláló Lester Williams Polsfuss néven született 1915-ben a Wisconsin-beli Waukesha városában. 8 évesen szájharmonikázni kezdett, majd a bendzsón át hamarosan a gitárnál kötött ki, tizenévesen már country együttesekkel lépett fel, ami miatt érettségi előtt ott is hagyta a gimnáziumot. A '30-as években jazzt játszott, ami New Yorkba vitte, olyan előadókkal zenélt közösen, mint Nat King Cole vagy Chet Atkins. Közben a hangszerek és a technikai újítások is foglalkoztatták, 1939-ben alkotta meg az első, „Farönk" névre keresztelt tömör testű gitárt. Amint fogalmazott, amikor fadarabra szerelt húrokon játszani kezdett, őrültnek nézték, ezért hamarosan gitár alakúra faragta a hangszer testét, amivel már könnyebben győztem meg a hallgatóságot, köztük később a Gibson céget, hogy az ő modelljét gyártsák, az első Les Paul gitárokat 1952-ben dobták piacra. A rockzene és a fúziós jazz hangzásában betöltött kulcsszerepét persze olyan későbbi zenészeknek is köszönheti, mint Al Di Meola, Eric Clapton, Pete Townsend, Kimmy Page, vagy Slash, akik ragaszkodtak a Les Paul gitárokhoz.

Feleségével, Mary Forddal közösen előadóként is rendkívüli sikereket ért el, 1949 és '62 között 36 aranylemezt adott ki olyan slágerekkel, mint a Vaya Con Dios vagy a How High the Moon. Zeneszerzői és muzsikusi készsége mellett ehhez technikai újításai is hozzásegítették, a többsávos felvételi lehetőség folytán a zenészeknek nem kell egyszerre együtt felvenniük a szólamaikat, illetve a felvétel utómunkálatainál a rájátszás és a késleltetés effektusaival teltebb, erőteljesebb hangzást ért el. A feltalálók, a rockzenészek és a Grammy bizottság is felvette halhatatlanjai közé, de a jazz-zenészek is a legnagyobbak között tartják számon, triójával nemsokkal halála előtt még hetente a New York-i Iridiumban zenélt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.