Jazz/World

Elhunyt Max Roach

2007.08.28. 00:00
Ajánlom
A legendás amerikai jazzdobos és zeneszerző 83 éves korában hunyt el augusztus 16-án, New Yorkban. Roach a negyvenes évek óta a modern jazz meghatározó alakja volt, a bebop egyik úttörőjeként tisztelték.

Az észak-karolinai születésű muzsikus New Yorkban nőtt fel zenész családban, tehetségét hamar felfedezték, 18 évesen már Duke Ellington zenekarában dobolt. Manhattan jazzklubjaiban később olyan legendás előadókkal játszott együtt, mint Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Thelonius Monk, Coleman Hawkings, Bud Powell, Charles Mingus vagy Miles Davis, Kenny Clarkkal együtt az első ütősök között volt, aki bebopot játszott. Saját együttesébein is olyan kiváló zenészek fordultak meg, mint Richie Powell, Clifford Brown, Sonny Rollins, Eric Dolphy, Stanley Turrentine, George Colemann, Donald Byrd, vagy Kenny Dorham.

A hatvanas években az első muzsikusok egyike volt, aki részese lett az afro-amerikai lakosság érdekeit képviselő polgárjogi mozgalomnak, 1960-as We Insist – Freedom Now! című kompozíciója nagy sikert aratott, azonban az amerikai lemezipar évekig feketelistára tette. Kísérletező kedve mindvégig megmaradt, újszerű hangzásvilágokat és ritmusképleteket alkotott, háromnegyedes ütemet vezetett be a hard bop világába, dupla kvartettet, egy jazz kvartett és egy vonósnégyes kombinációját is vezetett, rap elődaókkal, DJ-kkel és avantgárd művészekkel is alkotott közösen. Kompozícióit nem csak saját együttesei számára írta, gospel kórusok és szimfonikus zenekarok, így a Bostoni Szimfonikusok is előadták műveit. Temetésén számos kiváló előadó, többek közt Randy Weston, Billy Taylor, Cassandra Wilson és Jimmy Heath is zenével vett végső búcsút.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.