Jazz/World

Elhunyt Micheal O’Domhnaill, a Bothy Band alapítója

2006.07.20. 00:00
Ajánlom
A 70-es évek legendás ír együttesének gitárosa 54 évesen, dublini otthonában hunyt el szívrohamban.

O’Domhnaill számos formációban játszott, lendületes gitárjátékával és sajátos éneklésével hamar a tradícionális ír zene meghatározó alakjává vált. Olyan kiváló muzsikusokkal zenélt együtt, mint Kevin Burke hegedűs, vagy Brian Dunning fuvolista. Nightnoise nevű zenekara a nyolcvanas években Amerika és Európa-szerte elismerésnek örvendett, a jazz és a hagyományos kelta népzene ötvözetéből itt kialakított hangzás azóta is fellelhető világzenei együttesek játékában.

Munkásságának legjelentősebb állomása azonban minden bizonnyal az 1975-ben alapított Bothy Band volt. Noha a zenekar négy év után feloszlott, intenzív működésének eredményeként számos album és turné jött létre, melyek után Bob Dylan és Paul Simon is rajongónak vallotta magát. Zenei hatása máig érezhető, olyan ír együttesek vallhatják magukénak a Bothy örökségét, mint az Altan, a Dervish, vagy a Lunasa. A duda, a fuvola és a hegedű virtuóz szólói mellett a feszes, sodró ír és skót dalok hangzásvilágához a kíséretben más zenei stílusokat is használtak, így a klasszikus zene, a rock és a jazz elemei is fellelhetők zenéjükben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.