Jazz/World

Elhunyt Miriam Makeba

2008.11.11. 00:00
Ajánlom
Dél-Afrika egyik legnagyobb egyénisége, egy legendás énekesnő és polgárjogi harcos távozott november 10-én. Mama Afrika egy olaszországi koncertje után, szívrohamban halt meg 76 évesen.

A johannesburgi születésű muzsikus tizenévesen már rendszeresen koncertezett, húsz éves volt, amikor helyi muzsikát jazzel ötvöző Manhattan Brothers zenekarába került. Hamarosan saját, női énekegyüttest alapított, a Skylarks révén rengeteg előadó hívta meg, Európa és Amerika is megismerte hangját, 1959-ben pedig ő lett az első dél-afrikai zenész, aki Grammy-díjat nyert. Az apartheid elleni kiállása miatt ’60-ban el kellett hagynia hazáját, Amerikában, Belgiumban, és Afrika más országaiban élt harminc éven át, eközben olyanokkal zenélt, mint Harry Belafonte, Paul Simon, Nina Simone, Hugh Masekela és Dizzy Gillespie. Nem csak előadóként, hanem szerzőként is ismerték, Pata Pata című dala világsláger lett. Nelson Mandelának végül 1990-ben sikerült meggyőznie, hogy hazatérjen, azóta is folyamatosan koncertezett. Utolsó fellépésén, november 9-én egy Nápoly melletti kisvárosban állt színpadra a rasszizmus és a maffia elleni küzdelmet támogató koncerten, a Pata Pata című dala után esett össze, az orvosok pedig már nem tudták megmenteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.