Jazz/World

Elhunyt Odetta, az amerikai polgárjogi mozgalom kulcsfigurája

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Mély, karakteres énekhangja az afro-amerikai lakosság ügyével forrt össze, Odetta azonban már nem léphet fel Obama elnök januári beiktatásán: a legendás előadó december 2-án, 77 évesen hunyt el New Yorkban.

Odetta Holmes a kortárs amerikai népzene kiemelkedő alakja volt, énekelt és gitározott kávéházakban és a Carnegie Hallban, olyan előadók számára jelentett kiindulási pontot, mint Bob Dylan, Joan Baez, Janis Joplin, de a polgárjogi mozgalom ikonikus figurája, a szegregáció elleni bojkott kezdeményezője, Rosa Parks is az ő dalaiból merített inspirációt.

A polgárjogi mozgalom "hangjaként" tisztelt művész 1930-ban, a gazdasági válság idején született egy déli államban, az Alabama állambeli Birmingham városában főként börtön- és munkadalokat hallgatott. A stílusát később a jazz, a blues és a népzene határozta meg, kivéve Los Angeles-i kitérőjét, ahol a City College-ban szerzett diplomát, így a klasszikus zene és a színház világát is megismerte. Musicalekben kezdett énekelni, de egyre gyakrabban szerepelt San Francisco kávéházaiban, ahol saját blues dalai és spirituáléi a polgárjogi mozgalomhoz vezették. A legtöbben 1963-ban ismerték meg, amikor csatlakozott a Martin Luther King vezette felvonuláshoz, illetve Kennedy elnök előtt lépett fel. 1999-ben Clinton elnöktől az amerikai Nemzeti Művészeti Alap Művészeti Medálját vehette át, az amerikai feketék ügyének egyik legnagyobb jelentőségű eseményét, Barack Obama január 20-i beiktatását viszont már Odetta nélkül rendezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.