Jazz/World

Elhunyt Oscar Peterson

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Újabb jazz legenda távozott: korunk egyik legnagyobb zongoristája 82 évesen hunyt el a kanadai Mississauga városában december 23-án. A zseniális Art Tatum után Peterson volt a virtuozitás és a technikai kifinomultság példája, Duke Ellington a billentyűk maharadzsájának nevezte.

Oscar Peterson nem csak a zongoristáknak mutatott irányt, afroamerikai előadóként és kanadai művészként is rendkívüli megbecsülés illette. Montrealban született 1925-ben, trombitálni és zongorázni kezdett, majd miután hét évesen meg kellett küzdenie a tuberkolózissal, a zongoránál maradt. Édesapja amatőr muzsikus volt, a fiatal Oscarnak a jazz természetes közeg volt, mégis fordulópontot jelentett számára, amikor 10 évesen meghallotta Art Tatum egyik szerzeményét: ezután egészen belevetette magát a játékba, napi 12 órát gyakorolt. Tanárai révén a klasszikus zenei alapokat is elsajátította, először Louis Hooper irányítása alatt, majd a gyulai születésű Paul de Marky zongoraművész lett a mestere. De Marky a Liszt növedék Thomán Istvántól tanult a Zeneakadémián, majd amikor Kanadába költözött, Montrealban adta tovább a budapesti hagyományokat. Liszt, Chopin és Debussy révén gyors, könnyed játékra, a melodikus stílusra és gazdag akkordvilágra tanította Petersont, akinek tehetsége hamar kibontakozott. 14 évesen megnyerte a kanadai rádió országos zongoraversenyét, sőt, ettől kezdve montreali és országos rádióállomások rendszeresen közvetítették játékát.

A ’40-es években már szólistaként lett ismert, ekkor készítette első lemezfelvételeit, így a határ túloldaláról is kezdtek felfigyelni rá. 1949-ben aztán egy impresszárió át is jött érte, még ebben az évben, 24 évesen a Carnegie Hallban mutatkozott be az amerikai közönségnek. Elsöprő sikerének köszönhetően további felkéréseket kapott az Egyesült Államokban, ’50-ben vette fel első lemezét a Verve kiadónál, majd Ray Brown bőgős társaságában triót kezdett, a zenésztársak között olyan előadók váltották egymást, mint Charlie Smith és Ed Thigpen dobosok, vagy Herb Ellis és Barney Kessel gitárosok. Triójával és szólóban is számtalan fellépése volt, a jazz legkiválóbb előadóival játszott együtt, Coleman Hawkins, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Stéphane Grapelli, Anita O’Day, Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Ben Webster, Milt Jackson, Joe Pass, Clark Terry és Charlie Parker csak néhány név közülük.

Oktatóként is jelentős szerepet vállalt, 1960-ban alapította meg Torontóban a jazz zenészeket segítő Advanced School of Contemporary Music iskolát, de más egyetemeken és főiskolákon is rendszeresen tartott kurzust. Elismerései között van a Juno és a Grammy életmű-díj, a Glenn Gould és az UNESCO-díj, Torontóban pedig egy teret neveztek e róla. 1993-ban agyvérzést szenvedett, és bal kezére lebénult, de eztán is rendszeresen koncertezett, így is utolérhetetlen előadó maradt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.