Jazz/World

Elhunyt Pandit Jasraj, az indiai klasszikus zene legendája

2020.08.22. 11:30
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert muzsikus 90 éves volt. Hosszú karrierje során bejárta a világot, rengeteg tanítványa volt.

A Harijána állambeli Hisar településen született 1930. január 28-án, muzsikus családban. Négyéves volt, amikor az apja elhunyt, a család pedig Haidarábádba költözött. Itt kezdődött Jasraj zenei nevelése, a bátyja tanította a tablajáték alapjaira. Tizenegy éves korában a fiú már másik bátyját, Maniramot kísérte koncerteken. Egy neves énekes megjegyzése nyomán fordult érdeklődése az éneklés felé, aki azt mondta, a tablával csak „halott bőrt ütöget”. Jasraj elsajátította az észak-indiai raagdaari-stílust, tanára, Swami Vallabhdas vezetésével napi tizennégy órás üléseken tanultak, ami különösen hosszú munkamenetet jelent egy vokalistának.

Indiában a klasszikus zenei oktatás (most az indiai klasszikus zenéről, nem a nyugatiról beszélünk) úgynevezett gharānā-rendszerben történik, amely mentorok és tanítványok hálózatát jelenti, akik különböző törzseket, iskolákat alkotnak, amik között viszonylag kicsi az átjárás. Jasraj a Mewati gharānā ághoz tartozott, de amikor Pt Jasraj Kalkuttába költözött a húszas éveiben, hogy a rádiónak dolgozzon, a gharānā-rendszer még sokkal merevebb volt, így aztán megütközést keltett, hogy más iskolák hatásait is beépíti a zenéjébe. Azóta ez a gyakorlat sokkal elfogadottabb.

1952-ben, huszonkét évesen adta első élő koncertjét Tribhuvan Bir Bikram Shah nepáli király előtt.

A következő években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és úgy ismerték, mint aki tesz a klasszikus műfaj elitizmusa ellen. Legismertebb bhajan dalai közé tartozott az Om namo bhagvate vasudevaya és a Hanuman lalla.

1962-ben megházasodott, V. Shantaram filmrendező lányát, Madhura Shantaramot vette feleségül. Két gyerekük született. 1963-ban a család Mumbaiban telepedett le, ekkortól teljesedett ki Jasraj a tanítással, koncertezéssel és lemezfelvételekkel töltött karrierje.

Méltatói szerint naggyá és a korábbinál kifinomultabbá tette a Mewati gharana kánont, és ragyogó kompozíciókkal bővítette a hagyományt.

Pandit_Jasraj_at_Bhopal_2015-110940.jpg

Pandit Jasraj (Fotó/Forrás: Wikimedia)

Tanítványai apafiguraként, guruként jellemezték, aki nyitott volt a világra, sokfajta zene felé érdeklődéssel fordult. Öt oktávot tudott énekelni. Az alsó oktávban úgy szólt, mintha valaki az óceán mélyén úszna, a középső tartományban meditatív és mágikus atmoszférát árasztott, a magas oktávban pedig úgy szólt, mint aki az istenséggel akar találkozni – jellemezték mesterük hangját a tanítványai.

2006-ban kisbolygót neveztek el róla a Jupiter és a Mars között.

Jasraj augusztus 17-én hunyt el New Jersey-i otthonában, a járvány miatt ugyanis az Egyesült Államokban rekedt. Halálát hirtelen szívmegállás okozta. India miniszterelnöke, Narenda Modi szerint a művész „nagy hiányt hiányt hagy maga után távoztával az indiai kultúrában.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Íme a járványhelyzet-kompatibilis szórakoztatás: indul a Raktárkoncert-sorozat

Zenei legendák, fesztiválzenekarok és a mulatós zene képviselői is feltűnnek a szeptember 21-től kezdődő sorozatban, amelyet a könnyűzenei ipar támogatására indítottak el.
Jazz/World lemez

Budapesti koncertjének felvételét adja ki lemezen Keith Jarrett

Keith Jarrett 2016-ban a Müpában lépett fel. Most duplaalbumon jelenik meg a teljes improvizációs szólókoncert az ECM kiadónál.
Jazz/World ajánló

Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának.
Jazz/World guessous mesi

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.
Jazz/World lapszemle

Neves szaklap méltatja a Budapest Music Centert

Hosszú cikkben mutatja be a Budapest Music Centert az egyik legolvasottabb jazz-szaklap, az All About Jazz. Nemcsak magáról az intézményről, hanem a körülötte lévő művészi csoportról és az általuk készített hanglemezekről is szó van az írásban.