Jazz/World

Elhunyt Pandit Jasraj, az indiai klasszikus zene legendája

2020.08.22. 11:30
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert muzsikus 90 éves volt. Hosszú karrierje során bejárta a világot, rengeteg tanítványa volt.

A Harijána állambeli Hisar településen született 1930. január 28-án, muzsikus családban. Négyéves volt, amikor az apja elhunyt, a család pedig Haidarábádba költözött. Itt kezdődött Jasraj zenei nevelése, a bátyja tanította a tablajáték alapjaira. Tizenegy éves korában a fiú már másik bátyját, Maniramot kísérte koncerteken. Egy neves énekes megjegyzése nyomán fordult érdeklődése az éneklés felé, aki azt mondta, a tablával csak „halott bőrt ütöget”. Jasraj elsajátította az észak-indiai raagdaari-stílust, tanára, Swami Vallabhdas vezetésével napi tizennégy órás üléseken tanultak, ami különösen hosszú munkamenetet jelent egy vokalistának.

Indiában a klasszikus zenei oktatás (most az indiai klasszikus zenéről, nem a nyugatiról beszélünk) úgynevezett gharānā-rendszerben történik, amely mentorok és tanítványok hálózatát jelenti, akik különböző törzseket, iskolákat alkotnak, amik között viszonylag kicsi az átjárás. Jasraj a Mewati gharānā ághoz tartozott, de amikor Pt Jasraj Kalkuttába költözött a húszas éveiben, hogy a rádiónak dolgozzon, a gharānā-rendszer még sokkal merevebb volt, így aztán megütközést keltett, hogy más iskolák hatásait is beépíti a zenéjébe. Azóta ez a gyakorlat sokkal elfogadottabb.

1952-ben, huszonkét évesen adta első élő koncertjét Tribhuvan Bir Bikram Shah nepáli király előtt.

A következő években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és úgy ismerték, mint aki tesz a klasszikus műfaj elitizmusa ellen. Legismertebb bhajan dalai közé tartozott az Om namo bhagvate vasudevaya és a Hanuman lalla.

1962-ben megházasodott, V. Shantaram filmrendező lányát, Madhura Shantaramot vette feleségül. Két gyerekük született. 1963-ban a család Mumbaiban telepedett le, ekkortól teljesedett ki Jasraj a tanítással, koncertezéssel és lemezfelvételekkel töltött karrierje.

Méltatói szerint naggyá és a korábbinál kifinomultabbá tette a Mewati gharana kánont, és ragyogó kompozíciókkal bővítette a hagyományt.

Pandit_Jasraj_at_Bhopal_2015-110940.jpg

Pandit Jasraj (Fotó/Forrás: Wikimedia)

Tanítványai apafiguraként, guruként jellemezték, aki nyitott volt a világra, sokfajta zene felé érdeklődéssel fordult. Öt oktávot tudott énekelni. Az alsó oktávban úgy szólt, mintha valaki az óceán mélyén úszna, a középső tartományban meditatív és mágikus atmoszférát árasztott, a magas oktávban pedig úgy szólt, mint aki az istenséggel akar találkozni – jellemezték mesterük hangját a tanítványai.

2006-ban kisbolygót neveztek el róla a Jupiter és a Mars között.

Jasraj augusztus 17-én hunyt el New Jersey-i otthonában, a járvány miatt ugyanis az Egyesült Államokban rekedt. Halálát hirtelen szívmegállás okozta. India miniszterelnöke, Narenda Modi szerint a művész „nagy hiányt hiányt hagy maga után távoztával az indiai kultúrában.”

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.