Jazz/World

Elhunyt Pandit Jasraj, az indiai klasszikus zene legendája

2020.08.22. 11:30
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert muzsikus 90 éves volt. Hosszú karrierje során bejárta a világot, rengeteg tanítványa volt.

A Harijána állambeli Hisar településen született 1930. január 28-án, muzsikus családban. Négyéves volt, amikor az apja elhunyt, a család pedig Haidarábádba költözött. Itt kezdődött Jasraj zenei nevelése, a bátyja tanította a tablajáték alapjaira. Tizenegy éves korában a fiú már másik bátyját, Maniramot kísérte koncerteken. Egy neves énekes megjegyzése nyomán fordult érdeklődése az éneklés felé, aki azt mondta, a tablával csak „halott bőrt ütöget”. Jasraj elsajátította az észak-indiai raagdaari-stílust, tanára, Swami Vallabhdas vezetésével napi tizennégy órás üléseken tanultak, ami különösen hosszú munkamenetet jelent egy vokalistának.

Indiában a klasszikus zenei oktatás (most az indiai klasszikus zenéről, nem a nyugatiról beszélünk) úgynevezett gharānā-rendszerben történik, amely mentorok és tanítványok hálózatát jelenti, akik különböző törzseket, iskolákat alkotnak, amik között viszonylag kicsi az átjárás. Jasraj a Mewati gharānā ághoz tartozott, de amikor Pt Jasraj Kalkuttába költözött a húszas éveiben, hogy a rádiónak dolgozzon, a gharānā-rendszer még sokkal merevebb volt, így aztán megütközést keltett, hogy más iskolák hatásait is beépíti a zenéjébe. Azóta ez a gyakorlat sokkal elfogadottabb.

1952-ben, huszonkét évesen adta első élő koncertjét Tribhuvan Bir Bikram Shah nepáli király előtt.

A következő években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és úgy ismerték, mint aki tesz a klasszikus műfaj elitizmusa ellen. Legismertebb bhajan dalai közé tartozott az Om namo bhagvate vasudevaya és a Hanuman lalla.

1962-ben megházasodott, V. Shantaram filmrendező lányát, Madhura Shantaramot vette feleségül. Két gyerekük született. 1963-ban a család Mumbaiban telepedett le, ekkortól teljesedett ki Jasraj a tanítással, koncertezéssel és lemezfelvételekkel töltött karrierje.

Méltatói szerint naggyá és a korábbinál kifinomultabbá tette a Mewati gharana kánont, és ragyogó kompozíciókkal bővítette a hagyományt.

Pandit_Jasraj_at_Bhopal_2015-110940.jpg

Pandit Jasraj (Fotó/Forrás: Wikimedia)

Tanítványai apafiguraként, guruként jellemezték, aki nyitott volt a világra, sokfajta zene felé érdeklődéssel fordult. Öt oktávot tudott énekelni. Az alsó oktávban úgy szólt, mintha valaki az óceán mélyén úszna, a középső tartományban meditatív és mágikus atmoszférát árasztott, a magas oktávban pedig úgy szólt, mint aki az istenséggel akar találkozni – jellemezték mesterük hangját a tanítványai.

2006-ban kisbolygót neveztek el róla a Jupiter és a Mars között.

Jasraj augusztus 17-én hunyt el New Jersey-i otthonában, a járvány miatt ugyanis az Egyesült Államokban rekedt. Halálát hirtelen szívmegállás okozta. India miniszterelnöke, Narenda Modi szerint a művész „nagy hiányt hiányt hagy maga után távoztával az indiai kultúrában.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.