Jazz/World

Elhunyt Pandit Jasraj, az indiai klasszikus zene legendája

2020.08.22. 11:30
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert muzsikus 90 éves volt. Hosszú karrierje során bejárta a világot, rengeteg tanítványa volt.

A Harijána állambeli Hisar településen született 1930. január 28-án, muzsikus családban. Négyéves volt, amikor az apja elhunyt, a család pedig Haidarábádba költözött. Itt kezdődött Jasraj zenei nevelése, a bátyja tanította a tablajáték alapjaira. Tizenegy éves korában a fiú már másik bátyját, Maniramot kísérte koncerteken. Egy neves énekes megjegyzése nyomán fordult érdeklődése az éneklés felé, aki azt mondta, a tablával csak „halott bőrt ütöget”. Jasraj elsajátította az észak-indiai raagdaari-stílust, tanára, Swami Vallabhdas vezetésével napi tizennégy órás üléseken tanultak, ami különösen hosszú munkamenetet jelent egy vokalistának.

Indiában a klasszikus zenei oktatás (most az indiai klasszikus zenéről, nem a nyugatiról beszélünk) úgynevezett gharānā-rendszerben történik, amely mentorok és tanítványok hálózatát jelenti, akik különböző törzseket, iskolákat alkotnak, amik között viszonylag kicsi az átjárás. Jasraj a Mewati gharānā ághoz tartozott, de amikor Pt Jasraj Kalkuttába költözött a húszas éveiben, hogy a rádiónak dolgozzon, a gharānā-rendszer még sokkal merevebb volt, így aztán megütközést keltett, hogy más iskolák hatásait is beépíti a zenéjébe. Azóta ez a gyakorlat sokkal elfogadottabb.

1952-ben, huszonkét évesen adta első élő koncertjét Tribhuvan Bir Bikram Shah nepáli király előtt.

A következő években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és úgy ismerték, mint aki tesz a klasszikus műfaj elitizmusa ellen. Legismertebb bhajan dalai közé tartozott az Om namo bhagvate vasudevaya és a Hanuman lalla.

1962-ben megházasodott, V. Shantaram filmrendező lányát, Madhura Shantaramot vette feleségül. Két gyerekük született. 1963-ban a család Mumbaiban telepedett le, ekkortól teljesedett ki Jasraj a tanítással, koncertezéssel és lemezfelvételekkel töltött karrierje.

Méltatói szerint naggyá és a korábbinál kifinomultabbá tette a Mewati gharana kánont, és ragyogó kompozíciókkal bővítette a hagyományt.

Pandit_Jasraj_at_Bhopal_2015-110940.jpg

Pandit Jasraj (Fotó/Forrás: Wikimedia)

Tanítványai apafiguraként, guruként jellemezték, aki nyitott volt a világra, sokfajta zene felé érdeklődéssel fordult. Öt oktávot tudott énekelni. Az alsó oktávban úgy szólt, mintha valaki az óceán mélyén úszna, a középső tartományban meditatív és mágikus atmoszférát árasztott, a magas oktávban pedig úgy szólt, mint aki az istenséggel akar találkozni – jellemezték mesterük hangját a tanítványai.

2006-ban kisbolygót neveztek el róla a Jupiter és a Mars között.

Jasraj augusztus 17-én hunyt el New Jersey-i otthonában, a járvány miatt ugyanis az Egyesült Államokban rekedt. Halálát hirtelen szívmegállás okozta. India miniszterelnöke, Narenda Modi szerint a művész „nagy hiányt hiányt hagy maga után távoztával az indiai kultúrában.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.