Jazz/World

Elhunyt Ronnie Drew, a Dubliners alapítója

2008.08.19. 00:00
Ajánlom
Az ír népzene mesterének hosszú küzdelme a rákkal augusztus 16-án ért véget 73 éves korában. Sajátos énekhangjával és szerzeményeivel Drew egy olyan országban vált ikonná, ahol az élőzenei tradíció a városlakók számára is a mindennapok része.

Az élő népzene kiemelkedő példája Írország, a kocsmákban mindmáig bevett szokás, hogy a közönség zenél, azaz meghívás nélkül is bárki egy session részese lehet. Ennek megfelelően, egy rendszeresen együtt zenélő kocsmai társaságból alakult 1962-ben a Dubliners is, amely kezdetben a Ronnie Drew Group nevet kapta, majd James Joyce novelláskötetének címét vették át. Drew korábban dolgozott villanyszerelőként, porszívóügynökként, egy ideig pedig Spanyolországban tanított angolt, itt tanulta meg a flamenco gitározást is. Dublinba visszatérve a Gate Színházban lett énekes, eközben keveredett a tradicionális zene világába, formációja egyre nagyobb színpadok rendszeres vendége lett. Az 1967-es Seven Drunken Nights című lemezzel a toplisták élére ugrottak, a pop és rockzenei formációkkal együtt ünnepelt csapat ekkor tett szert nemzetközi hírnévre. Saját szerzeményeikkel együtt olyan tradicionális dallamokat is eljuttattak a világ legtávolabbi pontjaira, mint az Irish Rover, vagy a Whiskey in the Jar.

Ronnie Drew kulcsszerepet játszott az ír zenei örökség gazdagításában, az ír zenészek újabb generációi is tanítójuknak tekintik. Néhány hónappal ezelőtt néhány rajongója, köztük Sinead O’Connor, a U2, a Corrs, a Chieftains, Ronan Keating, Bob Geldof és Shane MacGowan, a Pogues énekese, közösen tisztelgett egy kislemezzel Dublin ikonikus figurája előtt a The Ballad of Ronnie Drew című kislemezzel, melynek bevételét az Ír Rák Társaság javára ajánlották fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.