Jazz/World

Elhunyt Sir Roland Hanna jazz-zongorista

2002.11.19. 00:00
Ajánlom
Roland Hanna, rendkívüli tudású zongorista, aki számtalan stílusban játszott kitűnően, november 13-án elhunyt a New Jersey állambeli Hackensackben, szívbetegségben. 70 évet élt.

Roland Pembroke Hannaként Detroitban született 1932. február 10-én. Hanna 11 éves korától klasszikus zongorát tanult. Barátja, a szintén zongorista Tommy Flanagan középiskolás korában vezette őt be a jazz világába. Hamarosan a város egyik első számú zongoristája lett Flanagan, Hank Jones és Barry Harris mellett, s egyedülálló stílus megalkotására törekedett, melyben a detroiti játékmódot a bebop technikai és harmóniabeli újdonságaival, a korai blueszal, valamint a stride és a ragtime játékstílussal ötvözte.

Hanna 1955-ben New Yorkba költözött, hogy a Juilliard Schoolon tanulhasson. Öt évvel később végzett, s közben is rendszeresen vállalt kísérői feladatokat többek közt Benny Goodmannel, Charles Mingusszal és Coleman Hawkinsszal.

A ‘60-as években Hanna saját trióival játszott a Five Spotban, New Yorkban. Állandó munkákat vállalt a Thad Jones-Mel Lewis Jazz Orchestrában 1966-tól a ‘70-es évekig, és 1974-ben megalapította a New York Jazz Quartettet, melyben a szaxofonos és fuvolista, Frank Wess kapott helyet.

Hanna aktívan oktatott is jazzt az Eastman School of Musicban, a Manhattan School of Musicban, a New Schoolban és a Queens Collegeban.

1970-től kezdve viselhette a Sir előnevet, amikor libériai kormány lovaggá ütötte az országban szervezett jótékonysági koncertjeiért. A halálát megelőző három hétig koncertezett, és fesztiválokon lépett fel, Japánban kapott vírusfertőzést, mely a szívét támadta meg.

Hannát gyászolja 48 éves felesége, leánykori nevén Ramona Woodard, két fia, két lánya, hat unokája, két lánytestvére és három fivére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.