Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

2022.10.02. 12:35
Ajánlom
A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész 1943. július 8-án született, és kilencéves korában, édesapja biztatására kezdett el zongorázni.

Klasszikus zenét tanult, azonban már korán elkezdett érdeklődni a jazz iránt.

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium után olyan zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre vagy Pecek Lakatos Géza.

Feltűnt Kovács Andor gitáros együttesében is, majd a ’60-as évektől saját zenekarait irányította. LDL nevű triójával megosztott első díjat nyert a Magyar Rádió versenyén, de nemzetközi szinten is szép sikereket aratott: 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második helyezést ért el. A fesztivál után sorra kapta a külföldi felkéréseket, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek jelentették.

A ’80-as és ’90-es évek fordulóján több szólóalbuma is megjelent, ebben az időben olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Bob Mintzer, John Patitucci, Jack DeJohnette, Dave Weckl és Frank Zappa.

A Rákfogó és a Saturnus együttes tagjaként jelentős szerepet játszott a fúziós zene hazai terjedésében, de nem feledkezett meg klasszikus gyökereiről sem: aktívan kísérletezett a komolyzene és a jazz ötvözésén.

„A Rákfogóval teljesen új zenét játszottunk. Akkor, 1972-ben jött be a fusion jazz” – mesélte a Fideliónak júliusban Szakcsi Lakatos Béla. „A Magyar Jazz Quintet formáció létrehozásában ugyanez érdekelt, valami újat csinálni.”

Mindig kitalálok valami jót, majd abbahagyom, s megyek az új felé – beszélgetés Szakcsi Lakatos Bélával

Kapcsolódó

Mindig kitalálok valami jót, majd abbahagyom, s megyek az új felé – beszélgetés Szakcsi Lakatos Bélával

A Rákfogó zenekar története ötven évvel ezelőtt kezdődött. A Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály nevéhez köthető felállás csak rövid ideig működött, hatásuk azonban máig jelentős. A formáció több tagja is hangszert ragad július 23-án az Óbudai Tásaskörben, a Magyar Jazz Quintet koncertjén, amely kapcsán Szakcsi Lakatos Bélát kérdeztük.

Fontosnak tartotta a fiatal zenészgeneráció képzését is, a ’70-es évektől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán tanított.

Színpadi művei is jelentősek: 1975-ben mutatták be a Piros karaván című musicaljét, melyet az Egyszer egy cigánylány és a Cigánykerék követett. A Rock Színház jóvoltából a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatkozhatott A bestiával, de ő jegyzi a 2008-ban bemutatott Szentivánéji álom című előadást is a Budapesti Operettszínházban.

A 2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabja lett.

Munkásságát 1987-ben, Liszt Ferenc-díj ismerték el, 2002-ben érdemes művész lett, 2005-ben Kossuth-díjat, 2006-ban pedig Prima díjat kapott. 2022-ben a Petőfi Zenei Díj Életműdíját vehette át.

Utolsó munkáját – melyet élete fő művének tekintett és a Biblia képeit dolgozza fel – A tudás fája címmel adta ki szeptember 30-án.

Fejléckép: Szakcsi Lakatos Béla (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.