Jazz/World

Elhunyt Tony Scott

2007.04.02. 00:00
Ajánlom
A világhírű jazzklarinétos, zeneszerző és hangszerelő 85 éves korában hunyt el Rómában március 28-án. Scott a bebop meghatározó alakja volt, de zenei nyitottsága révén a népzene és a New Age világában is otthonosan mozgott.

Tony Scott olasz muzsikuscsaládból származott, a New Jersey-beli Morrison városában látta meg a napvilágot Anthony Joseph Sciacca néven. 12 évesen kezdett klarinétozni, saját bevallása szerint 18 éves koráig teljesen Benny Goodman hatása alatt állt. A New York-i Juilliardon folytatott tanulmányai idején már olyan előadókkal zenélt együtt, mint Ben Webster, Kenny Clarke, Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Charlie Christian, Lester Young és Don Byas. Szaxofonon és fuvolán is játszott, így Duke Ellington és Harry Belafonte oldalán nagyegyüttesekben is részt vett, az ’50-es években pedig Sarah Vaughan és Billie Holiday kísérője volt.

A ’60-as évektől egyre többet turnézott világszerte, ekkor kezdett érdeklődni a távol-keleti kultúrák iránt. 1964-ben egy Hindu templomban vette fel Music for Zen Meditation című lemezét, melyen japán muzsikusokkal közösen játszott, a későbbiekben a buddhizmus jelentős szerepet játszott életében. A ’80-as évek elején Olaszországba költözött, ahol többek közt Franco D’Andreával és Romano Mussolinivel zenélt, az utóbbi években pedig az elektronika felé fordult, a Verve lemezcég 2002-ben adta ki újra Hara Krishna című dalát a Verve Remixed sorozat részeként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.