Jazz/World

Elindult a jelentkezés a WOMEX-re!

2015.02.19. 16:17
Ajánlom
Február 14-én és 15-én kétnapos szakmai felkészítő napot tartott a Fonó és a Hangvető, ahol hazai és külföldi szaktekintélyek tartottak előadásokat a Womexre való jelentkezés praktikumaitól kezdve a zenekari image-építésig tartó széles skálán. Annyi biztosan kiderült, hogy például a jó biográfia és fotó majdnem olyan fontos, mint a színvonalas zene.

A 14-ei délelőtt folyamán Morcz Furzsina, a Zeneipari Hivatal munkatársa a biográfia-írásról és a jelentkezés menetéről tartott izgalmas előadást, melynek anyaga ezen a linken letölthető. Példákkal szemléltette, hogy a biográfiában a figyelemfelkeltő sztorinak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a zenekar évszámokkal és tagcserék elmesélésével teletűzdelt hosszadalmas leírásának. Beszélt a sajtófotókról is, amikben egységességre, eredetiségre és ötletességre kell törekedni.

Ebéd után "Pályázatok a WOMEX zsűri szemszögéből" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak Weyer Balázs moderálásával. Az asztal körül Simon Broughton, a legnagyobb világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője, Petr Dorůžka, a prágai világzenei rádió főszerkesztője, korábbi WOMEX-zsűritag, Dragi Sestic producer, valamint Amira Medjunanin bosnyák énekesnő mondták el tapasztalataikat. Szó volt arról, mire kell figyelni az arculatépítésnél, milyen arányban érdemes az autentikát az egyéni hangvétellel ötvözni, valamint arról is, hogy hogyan kell a nemzetközi szaktekintélyeket, producereket "megkörnyékezni", vagyis hogyan lehet értékes kapcsolatokra szert tenni az esemény során.

Kora délután Lelkes András, a Hangvető munkatársa mondta el, milyen szereplési lehetőségek lesznek a Womexen a versenyprogramban való részvételen kívül. Őt Simon Brougton előadása követte, aki főként arról beszélt, hogyan érdemes prezentálnia magát egy zenekarnak a nemzetközi sajtóban. Előadásában külön kitért a jó minőségű, figyelemfelkeltő sajtófotókra és a magyar nevek leírására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos nevek mást jelenthetnek ugyanis angolul, mint magyarul, pl. Both Miklós.

Ezután ismét egy kerekasztal-beszélgetés következett Harcsa Veronika bevonásával. A jazzénekesnő elmesélte, hogyan szerepelt a nemzetközi showcase-eken és helyzetgyakorlatokkal szemléltette, hogy mi az önpromotálás elegáns módja és mi számít nyomulásnak. Kora este mini-showcasre került sor, ahol hat zenekar mutatkozott be, őket másnap személyes konzultáción értékelte az alkalmi nemzetközi "zsűri".

A WOMEX pályázatokat ápilis 10-éig lehet benyújtani ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.