Jazz/World

Elindult a jelentkezés a WOMEX-re!

2015.02.19. 16:17
Ajánlom
Február 14-én és 15-én kétnapos szakmai felkészítő napot tartott a Fonó és a Hangvető, ahol hazai és külföldi szaktekintélyek tartottak előadásokat a Womexre való jelentkezés praktikumaitól kezdve a zenekari image-építésig tartó széles skálán. Annyi biztosan kiderült, hogy például a jó biográfia és fotó majdnem olyan fontos, mint a színvonalas zene.

A 14-ei délelőtt folyamán Morcz Furzsina, a Zeneipari Hivatal munkatársa a biográfia-írásról és a jelentkezés menetéről tartott izgalmas előadást, melynek anyaga ezen a linken letölthető. Példákkal szemléltette, hogy a biográfiában a figyelemfelkeltő sztorinak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a zenekar évszámokkal és tagcserék elmesélésével teletűzdelt hosszadalmas leírásának. Beszélt a sajtófotókról is, amikben egységességre, eredetiségre és ötletességre kell törekedni.

Ebéd után "Pályázatok a WOMEX zsűri szemszögéből" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak Weyer Balázs moderálásával. Az asztal körül Simon Broughton, a legnagyobb világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője, Petr Dorůžka, a prágai világzenei rádió főszerkesztője, korábbi WOMEX-zsűritag, Dragi Sestic producer, valamint Amira Medjunanin bosnyák énekesnő mondták el tapasztalataikat. Szó volt arról, mire kell figyelni az arculatépítésnél, milyen arányban érdemes az autentikát az egyéni hangvétellel ötvözni, valamint arról is, hogy hogyan kell a nemzetközi szaktekintélyeket, producereket "megkörnyékezni", vagyis hogyan lehet értékes kapcsolatokra szert tenni az esemény során.

Kora délután Lelkes András, a Hangvető munkatársa mondta el, milyen szereplési lehetőségek lesznek a Womexen a versenyprogramban való részvételen kívül. Őt Simon Brougton előadása követte, aki főként arról beszélt, hogyan érdemes prezentálnia magát egy zenekarnak a nemzetközi sajtóban. Előadásában külön kitért a jó minőségű, figyelemfelkeltő sajtófotókra és a magyar nevek leírására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos nevek mást jelenthetnek ugyanis angolul, mint magyarul, pl. Both Miklós.

Ezután ismét egy kerekasztal-beszélgetés következett Harcsa Veronika bevonásával. A jazzénekesnő elmesélte, hogyan szerepelt a nemzetközi showcase-eken és helyzetgyakorlatokkal szemléltette, hogy mi az önpromotálás elegáns módja és mi számít nyomulásnak. Kora este mini-showcasre került sor, ahol hat zenekar mutatkozott be, őket másnap személyes konzultáción értékelte az alkalmi nemzetközi "zsűri".

A WOMEX pályázatokat ápilis 10-éig lehet benyújtani ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.