Jazz/World

Elindult a jelentkezés a WOMEX-re!

2015.02.19. 16:17
Ajánlom
Február 14-én és 15-én kétnapos szakmai felkészítő napot tartott a Fonó és a Hangvető, ahol hazai és külföldi szaktekintélyek tartottak előadásokat a Womexre való jelentkezés praktikumaitól kezdve a zenekari image-építésig tartó széles skálán. Annyi biztosan kiderült, hogy például a jó biográfia és fotó majdnem olyan fontos, mint a színvonalas zene.

A 14-ei délelőtt folyamán Morcz Furzsina, a Zeneipari Hivatal munkatársa a biográfia-írásról és a jelentkezés menetéről tartott izgalmas előadást, melynek anyaga ezen a linken letölthető. Példákkal szemléltette, hogy a biográfiában a figyelemfelkeltő sztorinak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a zenekar évszámokkal és tagcserék elmesélésével teletűzdelt hosszadalmas leírásának. Beszélt a sajtófotókról is, amikben egységességre, eredetiségre és ötletességre kell törekedni.

Ebéd után "Pályázatok a WOMEX zsűri szemszögéből" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak Weyer Balázs moderálásával. Az asztal körül Simon Broughton, a legnagyobb világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője, Petr Dorůžka, a prágai világzenei rádió főszerkesztője, korábbi WOMEX-zsűritag, Dragi Sestic producer, valamint Amira Medjunanin bosnyák énekesnő mondták el tapasztalataikat. Szó volt arról, mire kell figyelni az arculatépítésnél, milyen arányban érdemes az autentikát az egyéni hangvétellel ötvözni, valamint arról is, hogy hogyan kell a nemzetközi szaktekintélyeket, producereket "megkörnyékezni", vagyis hogyan lehet értékes kapcsolatokra szert tenni az esemény során.

Kora délután Lelkes András, a Hangvető munkatársa mondta el, milyen szereplési lehetőségek lesznek a Womexen a versenyprogramban való részvételen kívül. Őt Simon Brougton előadása követte, aki főként arról beszélt, hogyan érdemes prezentálnia magát egy zenekarnak a nemzetközi sajtóban. Előadásában külön kitért a jó minőségű, figyelemfelkeltő sajtófotókra és a magyar nevek leírására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos nevek mást jelenthetnek ugyanis angolul, mint magyarul, pl. Both Miklós.

Ezután ismét egy kerekasztal-beszélgetés következett Harcsa Veronika bevonásával. A jazzénekesnő elmesélte, hogyan szerepelt a nemzetközi showcase-eken és helyzetgyakorlatokkal szemléltette, hogy mi az önpromotálás elegáns módja és mi számít nyomulásnak. Kora este mini-showcasre került sor, ahol hat zenekar mutatkozott be, őket másnap személyes konzultáción értékelte az alkalmi nemzetközi "zsűri".

A WOMEX pályázatokat ápilis 10-éig lehet benyújtani ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.
Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.