Jazz/World

Elindult a jelentkezés a WOMEX-re!

2015.02.19. 16:17
Ajánlom
Február 14-én és 15-én kétnapos szakmai felkészítő napot tartott a Fonó és a Hangvető, ahol hazai és külföldi szaktekintélyek tartottak előadásokat a Womexre való jelentkezés praktikumaitól kezdve a zenekari image-építésig tartó széles skálán. Annyi biztosan kiderült, hogy például a jó biográfia és fotó majdnem olyan fontos, mint a színvonalas zene.

A 14-ei délelőtt folyamán Morcz Furzsina, a Zeneipari Hivatal munkatársa a biográfia-írásról és a jelentkezés menetéről tartott izgalmas előadást, melynek anyaga ezen a linken letölthető. Példákkal szemléltette, hogy a biográfiában a figyelemfelkeltő sztorinak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a zenekar évszámokkal és tagcserék elmesélésével teletűzdelt hosszadalmas leírásának. Beszélt a sajtófotókról is, amikben egységességre, eredetiségre és ötletességre kell törekedni.

Ebéd után "Pályázatok a WOMEX zsűri szemszögéből" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak Weyer Balázs moderálásával. Az asztal körül Simon Broughton, a legnagyobb világzenei szaklap, a Songlines főszerkesztője, Petr Dorůžka, a prágai világzenei rádió főszerkesztője, korábbi WOMEX-zsűritag, Dragi Sestic producer, valamint Amira Medjunanin bosnyák énekesnő mondták el tapasztalataikat. Szó volt arról, mire kell figyelni az arculatépítésnél, milyen arányban érdemes az autentikát az egyéni hangvétellel ötvözni, valamint arról is, hogy hogyan kell a nemzetközi szaktekintélyeket, producereket "megkörnyékezni", vagyis hogyan lehet értékes kapcsolatokra szert tenni az esemény során.

Kora délután Lelkes András, a Hangvető munkatársa mondta el, milyen szereplési lehetőségek lesznek a Womexen a versenyprogramban való részvételen kívül. Őt Simon Brougton előadása követte, aki főként arról beszélt, hogyan érdemes prezentálnia magát egy zenekarnak a nemzetközi sajtóban. Előadásában külön kitért a jó minőségű, figyelemfelkeltő sajtófotókra és a magyar nevek leírására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos nevek mást jelenthetnek ugyanis angolul, mint magyarul, pl. Both Miklós.

Ezután ismét egy kerekasztal-beszélgetés következett Harcsa Veronika bevonásával. A jazzénekesnő elmesélte, hogyan szerepelt a nemzetközi showcase-eken és helyzetgyakorlatokkal szemléltette, hogy mi az önpromotálás elegáns módja és mi számít nyomulásnak. Kora este mini-showcasre került sor, ahol hat zenekar mutatkozott be, őket másnap személyes konzultáción értékelte az alkalmi nemzetközi "zsűri".

A WOMEX pályázatokat ápilis 10-éig lehet benyújtani ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Nincs hiány ikonikus nőalakokban és női történetekben a fesztivál idei programkínálatában.
Jazz/World Jerry Lee Lewis

85 éves Jerry Lee Lewis, a zongorák gyilkosa

Szeptember 29-én lett nyolcvanöt éves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 
Jazz/World interjú

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.