Jazz/World

Elkezdődött a Fringe Pécs2010

2010.04.09. 14:16
Ajánlom
A háromnapos, ingyenes fesztivál könnyű-, komoly- jazz- és világzenével, tánccal, színházi és gyermekprogramokkal vár minden korosztályt Pécsett.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál öt éve sikerrel zajló alternatív kulturális rendezvénysorozatát 2010-ben Európa Kulturális Fővárosában rendezik meg 2010. április 9. és 11. között. Helyszín lesz a Pécsi Nemzeti Színház, a Bóbita Bábszínház, a Művészetek és Irodalom Háza, a Nádor Galéria, az Ifjúsági Ház, a Pécsi Est Café, a Toxic Club és a Jókai téri Szabadtéri Színpad.

A Fringe fesztivál lényege (mely először 1947-ben a világhírű Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kísérő rendezvényeként tűnt fel), hogy a hivatalos fesztiválprogram mellett bárki jelentkezhet produkciójával, és azt a szervezők által kijelölt helyen, időben előadhatja - előzetes szakmai elbírálás nélkül, és természetesen tiszteletdíj nélkül. A kezdő előadóknak megmutatkozási lehetőséget, a profiknak - akik szintén szép számmal megtalálhatók a programban - új közönséget és szakmai kapcsolatokat, a közönségnek pedig változatos szórakoztató programot jelent tehát a „Frindzselés".

A 2010-es fesztiválra 320 egyéni előadó, illetve művészeti formáció jelentkezett, a legkülönbözőbb műfajokból. A Fringe hagyományainak megfelelően a programban iskolai művészeti csoportok éppúgy jelen vannak, mint professzionális előadók, így aki ebben az időben Pécsre látogat, sok újdonság mellett akár Kozma Orsi, Thea Soti, Pély Barna, Méhes Csaba, a Dutar, a Kalyi Jag, a Vocal Idiots, a Tenderfoot Blues Unit, a Katáng vagy a Tünet Együttes előadását is megtekintheti.

A produkciókat, a közönség mellett, a kulturális élet jeles képviselőiből álló 60 fős szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak rangos belföldi és külföldi fesztiválokra kaphatnak meghívást. A díjazottak nevei április 15-én válnak publikussá - kizárólag a www.fidelio.hu-n!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.