Jazz/World

Ellával egy lapon

2008.11.06. 00:00
Ajánlom
Vannak olyan művészeink, akikről olykor csak azért hall ritkábban az itthoni közönség, mert külföldi sikereik tartósan elszólítják itthonról. Szőke Nikoletta is közéjük tartozik. A fiatal énekesnő 2005-ös külföldi debütálását egy üstökös feltűnéseként élte át a nemzetközi jazzélet.

Szőke Nikoletta itthon a Jazzclusive zenekar énekesnőjeként, Európában pedig a Montreux-i Jazzfesztivál énekversenyén aratott sikerének köszönhetően lett ismertté. A 2005-ös vetélkedőn elnyerte a montreux-i zsűri első díját és a közönségdíjat egyaránt. A versenyről beszámoló nemzetközi sajtó azt a bátorságot és őstehetséget méltatta, amellyel a rendkívül fiatal énekesnő szinte a semmiből tört be az európai jazz fősodrába. A méltatások szerint Nikoletta zenekarával együtt úgy utasította maga mögé a remek pedigrével, első osztályú iskolai háttérrel rendelkező vetélytársakat, hogy ő maga mindössze öt éve foglalkozott jazzel, és 18 éves koráig egyáltalán nem is tanult zenét. Az énekesnő saját bevallása szerint férje, a basszusgitáron és bőgőn kiválóan játszó Barcza Horváth József irányította figyelmét először a műfajra, és az első élmények hatására azonnal elkötelezettjévé vált Ella Fitzgerald vagy a mai óriások közül Kurt Elling stílusának.

Ezt követően a művésznő rendszeresen kapott és kap európai meghívásokat, stílusát rendszeresen méltatta és a mai napig számon tartja a nyugat-európai és a tengerentúli zenei sajtó. Egy cikkben például olyan jazzének-virtuózként aposztrofálja a szerző, aki a hangulati és technikai skála rendkívül széles spektrumán képes remekül helytállni, legyen szó a megírt téma ihletett kibontásáról, szólisztikus scat-improvizációról, balladákban való érzelemkifejezésről vagy feszes ritmusú témák pontos artikulációjáról. Méltatója olyan óriásokkal helyezi egy páholyba, mint Betty Carter, Cab Calloway, Sammy Davis Jr., Bobby McFerrin, Etta Jones, Sarah Vaughan vagy maga Ella Fitzgerald.

Szőke Nikoletta amerikai debütálására 2006 elején került sor: New York-i Lincoln Center klubjában, nemzetközi ritmusszekció kíséretében lépett föl. A koncert nyomán a neves kaliforniai jazzkritikus, Ted Gioia egyből a legjobb nem amerikai származású jazzénekesek között említette, akinek az iskoláit nem a tekintélyes amerikai jazzakadémiák jelentették, hanem a lemezjátszó, amely által a zenei élet határai mára teljesen feloldódtak.

A Művészetek Palotájában Szőke Nikoletta két új formációját is bemutatja. Triója gitárral és bőgővel intim, mégis feszes sodrású zenei világot teremt, a repertoárt standardekből és régi pop-örökzöldek feldolgozásából állította össze a zenekarvezető. A Szőke Nikoletta Ensemble európai jazz legjobb hagyományait kívánja követni; repertoárjának szerzője, a kiváló nagybőgős Barcza Horváth József a hangszeres szóló-megnyilatkozások mellett nagyobb teret kíván hagyni a megkomponált szerkezeti részeknek. A hattagú zenekar művészi koncepciója azonban annyira friss, hogy a Fesztivál Színház színpadán készül debütálni.

(2008. november 10. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:30 - HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLAC-KEL, Szőke Nikoletta; Golden Earrings – a Szőke Nikoletta Trió lemezbemutatója; tagjai: Szőke Nikoletta (ének), Oláh Szabolcs (akusztikus és elektromos gitár), Barcza Horváth József (bőgő); Szőke Nikoletta Ensemble – bemutatkozó koncert; tagjai: Szőke Nikoletta (ének), Ávéd János (tenor- és szopránszaxofon), Oláh Szabolcs (akusztikus és elektromos gitár), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora, elektromos zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dobok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.