Jazz/World

Ellenállhatatlan Teresa

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Teresa Salgueiro a fado ihlette portugál Madredeus tagjaként vált népszerűvé, 1986 óta azzal az együttessel készítette lemezeit, hódította meg a világot, és kápráztatta el háromszor a Művészetek Palotája közönségét.

A múlt évben azonban - Obrigado címmel - szólóalbumot is készített, sőt azóta más projektekben is kipróbálta magát, így legújabban a Jorge Verrecoso alapította Lusitania Ensemble hangjaként. Éterikus énekével - a Madredeus-alapító Pedro Ayres Magalhaes ötlete nyomán - ezúttal a szirének bűvös-mágikus, a hajósokat elragadó és romlásba döntő dalait idézi meg. Persze a maga angyali módján, egy olyan sellő "bőrébe bújva", aki az Ibériai-félszigetnél merül alá, majd hol Franciaország, hol Olaszország, hol Brazília, hol Mexikó, hol pedig Afrika partvidékén - s azok dalaival - bukkan fel. Annak rendje és módja szerint: ellenállhatatlanul.

(2007. szeptember 15. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - La Serena - Teresa Salguiero (ének) és a Lusitania Ensemble koncertje; tagjai: Jorge Varrecoso, António Figueiredo (hegedű), Ventzislav Grigorov (brácsa), Luís Claude (cselló), Duncan Fox (zongora, nagybőgő), Ruca Rebordao (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.