Jazz/World

Első Osztrák Jazznapok

2010.05.06. 13:08
Ajánlom
Az osztrák jazz több, nemzetközileg ismert előadója nálunk másodszor hívja fel országa jazzéletére a figyelmet a Budapest Jazz Clubban.

Ausztria jazzéletének hatalmas lökést adott, amikor néhány éve színre lépett a fiatalok Jazzwerkstatt (jazzműhely) nevű laza formációja, előbb otthon, utóbb külföldön is látványos sikereket aratva. A tehetséges és valóban eredeti csoport zenészeire alapul az I. Osztrák Jazz Napok műsora. A tavalyi, ugyancsak a BJC-ben tartott sikeres Georg Breinschmid-Thomas Gansch koncert nyomán az idei kétnapos minifesztivál hagyományt kíván megalapozni, amelynek fő célja, hogy a szomszédok tehetséges zenészeit bemutassa itthon. Hat különböző jazz produkciót választottak ki, zárószám a bécsi Jazzwerkstatt kvintettje Clemens Salesny szax, Daniel Riegler harsona, Peter Rom gitár, Clemens Wenger zongora, Bernd Satzinger bőgő felállásban. Közülük többen is jártak már nálunk különböző felállásban, de ezen a seregszemlén, amelyen összesen tizennyolc zenész vesz részt, szinte az egész osztrák jazzéletről képet alkothatunk, különösen a fiatalabb generációk törekvéseiről, művészi alapállásáról. 

I. Osztrák Jazznapok, Budapest Jazz Club

Május 8, 19:00 Lava / Michaela Rabitsch & Robert Pawlik / Versolmann & Natterer

Május 9, 19:00 Pongracz & Pirker & Satzinger / Peter Rom Trio / Jazzwerkstatt Wien

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.