Jazz/World

Eltemették az első Besst

2009.03.20. 00:00
Ajánlom
Oslóban, 96 éves korában elhunyt Anne Wiggins Brown, aki először énekelte Gershwin operájának szerepét. Péntek 13. volt a szerencsés napja – a sors furcsa játékaként ezen a napon hunyt el. Kedden temették.

A mezzoszoprán 1912. augusztus 9-én született Baltimore-ban. Hatévesen kezdett énekelni, de a helyi konzervatóriumba afroamerikaiként nem vették fel. 16 éves korában, első afroamerikaiként, a Juilliard növendéke lett. Másodéves növendékként olvasta, hogy Gershwin egy operán dolgozik, amely DuBose Heyward Porgy című regényét dolgozza fel, és énekelni akart a darabban. „Nagyon ideges voltam, amikor felhívtam, de mosolygós hangon üdvözölt, és elszállt minden aggodalmam” – emlékezett vissza 1984-ben az énekesnő a kapcsolatfelvétel körülményeire. Meggyőzte Gershwint, hallgassa meg. A Summertime után Brown megkapta Bess szerepét, amelyet több mint hatszázszor énekelt.

Egy külföldi turnén ismerkedett meg Thorleif Schjelderup norvég síugróval, aki harmadik férje lett. 1948-ban vele költözött Oslóba, és Brown a válás után is választott hazájában maradt. Egészségügyi okok miatt az 50-es években abbahagyta az éneklést, és elkezdett tanítani. Növendékei között volt Liv Ullmann is.

„Furcsa életem volt: félig fekete, félig fehér, félig a reflektorfényben, félig árnyékban. Amikor fiatal voltam, sok dolgot nem kaphattam meg a bőröm színe miatt” – nyilatkozta egy 1998-as interjúban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.