Jazz/World

Eltemették az első Besst

2009.03.20. 00:00
Ajánlom
Oslóban, 96 éves korában elhunyt Anne Wiggins Brown, aki először énekelte Gershwin operájának szerepét. Péntek 13. volt a szerencsés napja – a sors furcsa játékaként ezen a napon hunyt el. Kedden temették.

A mezzoszoprán 1912. augusztus 9-én született Baltimore-ban. Hatévesen kezdett énekelni, de a helyi konzervatóriumba afroamerikaiként nem vették fel. 16 éves korában, első afroamerikaiként, a Juilliard növendéke lett. Másodéves növendékként olvasta, hogy Gershwin egy operán dolgozik, amely DuBose Heyward Porgy című regényét dolgozza fel, és énekelni akart a darabban. „Nagyon ideges voltam, amikor felhívtam, de mosolygós hangon üdvözölt, és elszállt minden aggodalmam” – emlékezett vissza 1984-ben az énekesnő a kapcsolatfelvétel körülményeire. Meggyőzte Gershwint, hallgassa meg. A Summertime után Brown megkapta Bess szerepét, amelyet több mint hatszázszor énekelt.

Egy külföldi turnén ismerkedett meg Thorleif Schjelderup norvég síugróval, aki harmadik férje lett. 1948-ban vele költözött Oslóba, és Brown a válás után is választott hazájában maradt. Egészségügyi okok miatt az 50-es években abbahagyta az éneklést, és elkezdett tanítani. Növendékei között volt Liv Ullmann is.

„Furcsa életem volt: félig fekete, félig fehér, félig a reflektorfényben, félig árnyékban. Amikor fiatal voltam, sok dolgot nem kaphattam meg a bőröm színe miatt” – nyilatkozta egy 1998-as interjúban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.