Jazz/World

Eltűnő hangok

2007.01.20. 00:00
Ajánlom
Frigyesi Judit magyar hagyományőrző zsidók körében végzett kutatásainak emlékeiből írt színházi montázsát január 24-én és 25-én láthatják az érdeklődők a Sirályban.

Az előadás hang- és videófelvételekkel, hagyományos és kortárs hangszeres darabokkal van fűszerezve, az utóbbiakat Ben Niran (marimba) előadásában hallhatják. Frigyesi (Niran) Judit az 1970-es évek óta kutatja a hagyományos zsidó imadallamokat Magyarországon és Kelet-Európában. Frigyesi volt az egyetlen kutató, aki rendszeresen gyűjtött zenét a kommunizmus alatt, a holokauszt utáni Kelet-Európában. Gyűjtőmunkája eredményeképpen a zsidó imadallamoknak a világon egyedülálló hangarchívumát hozta létre. Készülőben lévő életrajzi regényének központi témája a zsidó szertartás zenéje és az ehhez kapcsolódó közösségi élmények. E könyvvel egy időben a zsidó imadallamok rendszerét tárgyaló tudományos művön is dolgozik.

(2007. január 24. 20:00 Sirály, “Eltűnő hangok” – (angol nyelven), 2007. január 25. 20:00 Sirály, “Eltűnő hangok” - Frigyesi Judit estje (magyar nyelven): Az előadó magyarországi hagyományőrző zsidók körében végzett kutatásainak emlékeiből írt színházi montázsa hang- és videófelvételekkel, felolvasással készülő regényéből, illetve hagyományos és kortárs hangszeres darabokkal, km.: Ben Niran (marimba), jegyár: 1500 Ft, (Marom tagoknak 500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.