Jazz/World

Emelt fővel

2009.03.28. 00:00
Ajánlom
Maloschik Róbert nevét mindenki ismeri, aki komoly jazzt hallgat a rádióban, de azok közül is sokan megjegyezték a nevét, akik maradandó élményeket szereztek az általa szervezett márványtermi és zsámbéki jazz-hangversenyeken. Több évtizedes munkásságának jelentőségét nemrég Pernye András-díjjal ismerték el.

Maloschik Róbert (fotó: Boudo-Art)

Fidelio: Magyarországon te készítesz a legrégebben rádióműsorokat a jazz jegyében. Hogyan látod a műfaj népszerűségének hazai alakulását a stúdióból?

Maloschik Róbert: Ha ezzel rádióműsoraim hallgatottsági indexére szeretnél finoman rákérdezni, akkor azt tudom válaszolni, hogy az MR3-Bartók Rádió jazzműsorait hallgatják a legtöbben mind budapesti, mind országos összesítésben.

F: Azt még az ellenségeid sem állíthatják, hogy rádiós újságíróként, illetve koncertszervezőként nem képviseled az egész magyar jazz ügyét. Szerinted kik azok a fiatal hazai jazzmuzsikusok, akik a világ legelitebb zenekaraiban is megállnák a helyüket?

MR: Attól függ, ki számít fiatalnak. 1995 végén, amikor Oláh Kálmánnak szerzői estet szerveztem a Márványterembe, egy volt kolléga feljelentett a Magyar Rádió elnökénél, mondván, én nem értek hozzá, mert a zene történetében 25 éves korában még senkinek sem rendeztek szerzői estet. De az utóbbi tíz év termésére is büszkék lehetünk a Bartók-, illetve jelenleg MR3-Bartók Rádióban, ezt a következő általunk felfedezett, illetve befuttatott-támogatott jazzmuzsikusok nevével tudnám fémjelezni: Oláh Tzumo Árpád, Szabó Dániel, Bacsó Kristóf, Bolla Gábor, Szőke Nikoletta, Pecek Lakatos Krisztián, Sárközi Lajos és Jánoska Roman. Ők képviselik a sok jó között a világszínvonalat.

F: Te szervezed a Jazz a Márványteremben koncertsorozatot a Rádió épületében. Mi ennek a sikeres sorozatnak az alapkoncepciója, és hogyan alakult ki?

MR: 1995. január 23-án volt az első estünk, 2009. március 20-án pedig az utolsó. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sorozatunkban a magyar jazz valamennyi aktív szereplője fellépett. Talán a sors akarta úgy, hogy a nyitókoncerten a magyar jazzoktatás apostola, Gonda János zongorázott szólóban, míg a záró estünkön egykori tanítványa, Gárdonyi László, aki immár a bostoni Berklee College of Music jazz-zongora tanszékének helyettes vezetője.

F: A te neved fémjelzi a Zsámbék Jazz Open fesztivált, melynek programjait általában a festői romtemplom előtti réten rendezitek meg. Mi teszi egyedivé ezt a programot?

MR: 2000 nyarán indult ez a sorozat, mint a Jazz a Márványteremben „kihelyezett” nyári tagozata, hisz egészen a legutóbbi időkig nem volt légkondicionáló berendezés a Márványteremben. Itt az általunk felfedezett „világra szóló” tehetségeket, a „nagy öregeket” és európai, valamint amerikai sztármuzsikusokat léptetünk fel, de nem saját együttesükkel, hanem kimondottan magyarokkal. Talán ez volt előremutató, és nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több település követi Zsámbék útmutató példáját!

F: Azok közé a „konzervatív” újságírók közé tartozol, akik műsoraikat a riportalanyaikról, nem pedig önmagukról készítik, úgyhogy a hallgatók és az olvasók nem sokat tudnak a magánéletedről. Milyen jazzt hallgatsz a legszívesebben szabadidődben? Kik a kedvenc előadóid?

MR: Nem tudom, mire gondolsz a „konzervatív” újságíró titulussal, de én mindig lázadónak tartottam magam. Rettenetesen utálom a tekintélyelvűséget, de még inkább a személyi kultuszt. Ezért természetesen az MR3-Bartók Rádió riportműsoraiból mindig kivágatom a saját nevemet. Ha dicsérnek, akkor meg különösen. A magánéletemről csak annyit, hogy nem voltam sem KISZ-tag, sem párttag (soha semmilyen pártnak nem voltam és nem is leszek tagja!), sem III/III-as ügynök. Ez utóbbiról még papírom is van, mert mint közszereplőt, a hatályos magyar törvények szerint „átvilágítottak”. Ha nemcsak képzelgek, hanem van olyan „füllel fogható” szegmense a jazznek, ami belefér a „modern mainstream” kategóriába, akkor már meg is kaptad a választ: Wynton Marsalis, Branford Marsalis.

F: A Magyar Jazz Szövetség februári közgyűlésén neked ítélték oda a frissen alapított, és ezentúl évente kiosztandó Pernye András-díjat, melyet a jazz népszerűsítésén munkálkodó újságírók, fotóművészek vagy képzőművészek egyikének adományoznak a szövetségi tagok. A megtiszteltetésen túl milyen érzés első díjazottnak lenni?

MR: A közgyűlésen tiltakoztam ellene, mivel nem „gerjedek” a plecsnikre és a kitüntetésekre. Viszont emelt fővel viselem ezt a díjat, mert a „szakma” adományozta. Természetesen örülök neki, mert szép számú irigyeim és ellenlábasaim most biztosan nem boldogok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.