Jazz/World

Énekes akrobaták és egyéb virtuózok az Opusban

2016.04.05. 14:57
Ajánlom
A Budapest Music Center Opus Jazz Clubja három rendkívüli jazzkoncertnek ad otthont a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a következő két hétben.

Szombaton a francia, német és svájci zenészekből álló Out of Land kvartett áll az Opus színpadára. Az európai jazz új generációjának négy világhírű muzsikusa koncentrált, kommunikatív, dialogizáló zenéje a költőiség és a tudattalan között vibrál - szerepel az ajánlóban.

Out of Land

Out of Land (Fotó/Forrás: Reto Andreoli and Grosse-Geldermann Jorg Steinmetz)

A kvartett énekese és zenei motorja az "énekes akrobataként" számon tartott svájci Andreas Schaerer. Az Out of Landben Schaerert két francia, Emile Parisien (szaxofon) és Vincent Peirani (harmonika), valamint a német zongorista, Michael Wollny egészíti ki.

Három nappal később, április 12-én a katalán származású francia bőgős, Renaud Garcia-Fons Linea del Sur nevű formációjával lép az Opus színpadára. A virtuóz játékú Garcia-Fons a klasszikus, a jazz és a világzene között járja egyéni útját. A Linea del Surben Kiko Ruiz gitáros, David Venitucci harmonikás és Pascal Rollando ütőhangszeres játszik még.

Renaud Garcia Fons Linea

Renaud Garcia Fons Linea (Fotó/Forrás: Jan Scheffner)

Április 18-án a francia Henri Texier Hope Quartet zenél a BMC-ben. A formáció vezetője, Henri Texier nagybőgős a hatvanas években induló jazzgeneráció szimbolikus figurája. Legalább száz lemezen játszott eddig, saját neve alatt húsznál több felvétele jelent meg. A párizsi klubok világából indult muzsikus zenei világa olyan világnagyságok közvetlen hatása alatt formálódott, mint Bud Powell, Kenny Clarke, Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Taylor, Don Cherry, Art Farmer vagy Johnny Griffin.

Henri Texier Hope Quartet

Henri Texier Hope Quartet (Fotó/Forrás: Sergine Laloux)

A Henri Texier Hope Quartetben Henri Texier mellett Sébastien Texier (klarinét, szaxofon), François Corneloup (szaxofon és Louis Moutin (dobok) szerepel.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen az Out of Land, a Linea del Sur, vagy a Henri Texier Hope Quartet koncertjére a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Egy női zongorista, aki férfinak adta ki magát – Billy Tipton kettős élete

Csak élete végén hullt le az a lepel Billy Tiptonról, amelyikkel egész életében leszorította melleit. Ez nem egy Shakespeare-színjáték, hanem a valóság.
Jazz/World ajánló

A francia jazz krémje most Budapesten sűrűsödik össze

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26. és 30. között a Frankofón Fesztivál részeként.
Jazz/World interjú

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.
Jazz/World gyémánt bálint trió

Íme a megújult Gyémánt Bálint Trió első videója!

Az egyik legismertebb jazzgitárosunk, Gyémánt Bálint új zenei koncepciójához új zenésztársakat hívott: Bartók Vince basszusgitárossal és Szabó Dániel Ferenc dobossal április 10-én a BJC-ben veszi kezdetét közös zenei utazásuk. Addig is hallgasd debütáló dalukat, a Pyramidiont!
Jazz/World hír

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.