Jazz/World

Éneklő férfiak hangszerrel

2008.05.10. 00:00
Ajánlom
Az énekelt zene mindig is kuriózumnak számított szinte valamennyi műfajban, minden korszakban, és szinte valamennyi részén a Földnek. Nem csoda, hiszen rengeteg zenében a hangszerek az emberi énekhang imitálása nyomán alakultak ki.

Így aztán, minden zene prototípusa, az emberi hang megőrizte vezető státuszát az évezredek során, és a mai napig igen ritka, hogy énekkel kísérjenek egy hangszert. De vajon milyen az, amikor egy énekes egyben hangszeres zenész is?

Louis Armstrong óta szinte biztos, hogy a jazz zenének jót tesz, ha a témavezető énekelve is képes elővezetni a témát, hogy aztán hangszeren artikulálja annak variációit. Satchmót számos zenei szaklap választotta minden idők legjobb jazz-vokalistáinak tízes listájába. Pedig Satch hangi adottságai alapján inkább mondható remek stílusérzékkel megáldott zenésznek, semmint profi énekművésznek, aki széles spektrumon tudna bánni orgánumával. Satch azonban nem csak remek muzsikus volt, de pontos önismerettel is rendelkezett, amelynek segítségével felismerte, hogy karaktere milyen műfaj milyen jellegű megszólalásához illik igazán. Nincs ez másképp sok más hangszeres vokalistával sem: hiába volt Ray Charles remek szólista a zongorán, inkább értékeli blues- vagy soulénekesnek az utókor, semmint a jazz elkötelezett képviselőjének.

Chet Bakert viszont hangszeres stílusa és behízelgő énekorgánuma egyaránt predesztinálta kimagasló jazzes karrierjére, amely révén az amerikai trombitás-énekes az elsők között volt, aki a tengeren túlról érkezve képes volt karriert, sőt kultuszt építeni Európában is. Érdekes, hogy irányzatának egyik legközelebbi mai követője és elkötelezettje, Till Brönner dán születésű művész. Brönner szárnykürtön és trombitán egyaránt remekül játszik, és a soksávos felvételi technika és színpadi effektek segítségével kialakított akkordjátékkal találta meg később egyedi stílusát. Énekhangja a smooth jazz rádiók egyik kedvence, hiszen dallamos zenéi az igényes pop felső határát verik, szólói pedig a legjobb jazzprodukciókban is megállják a helyüket.

Winand Gábor a magyar jazz egyik élvonalbeli vokalistája, aki figyelemre méltó szaxofon- és fuvolajátékos is. Pályája több évtizedre nyúlik vissza, és ez idő alatt rengeteg, szerteágazó stílusú produkcióban kipróbálta hangját. Érdekes, hogy sok énekes van, akik orgánumukat szinte kaméleonként képesek változtatni, és így számos stílushoz, műfajhoz szívesen alkalmazkodnak. Winand hangja annyira hátborzongatóan egyedi és homogén, hogy a kezdettől világos volt: ő készteti alkalmazkodásra kísérőit. Általa az emberi ének visszanyeri régi, arisztokrata státuszát. Winand hangja megérne hosszabb elemzést, amely e sorok szerzőjének tudomása szerint még várat magára. Hangszereit, a szaxofont és a fuvolát korábban előszeretettel alkalmazta számos formációban énekének kiegészítéseként, így a Bosambóban vagy az ESP-ben. Ma leggyakrabban Elsa Valle zenekarával fúj, hangszálait azonban sohasem pihenteti, ha színpadon van, legyen szó Balázs Elemér vagy Vukán György zenekarairól, hogy csak néhányat említsünk számos megjelenése közül.

Bár szubjektív véleményt nem illik írni esszében, mégis fontos leszögezni, hogy Winand alighanem Gadó Gábor zenéjében találta meg azt a környezetet, amely nem csak kiszolgálója, hanem aktív szellemi partnere is stílusának. Témaéneklésében, scattelésében, de egész intonációs technikájában van egyfajta szakrális, de emiatt korántsem túlsúlyos jelleg; egy olyan légies, földön túli felhang, amely rettentő jótékonyan hat Gadó spirituális útkeresésben feloldódó muzsikájára – és viszont.

Winand bár fölényes és magabiztos improvizáló, mégsem csupán jazz-zenészt tisztelhet benne a közönség – ez talán már a fenti pár soros elemzésből is világossá válhat. Koncertjének közönsége emlékezetes zenei élményre és katartikus szellemi kalandra egyaránt számíthat.

(2008. május 12. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Hétfő Esti Jazz a Cadillackel - Winand Gábor, Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla és barátaik koncertje; km: Winand Gábor, Elsa Valle (ének), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Borbély Mihály (szoprán- és altszaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Szalai Péter (tabla)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.