Jazz/World

Enrico Rava Európai Jazz Díjas

2010.03.29. 12:23
Ajánlom
Bolla Gábor után újabb magyar (nemzetiségű) fiatal kapott Hans Kollerről elnevezett tehetségdíjat Bécsben: Hodek Dávid, aki még Bollánál is fiatalabb volt, amikor a zsűri felfigyelt rá. A legnagyobb presztízsű és egyetlen eleve nemzetközi díjat Enrico Rava vette át március 26-án, aki másnap önálló koncertet is adott kvintettjével.

A European Jazz Prize és a Hans Koller díjak gáláját hagyományosan a Porgy and Bessben, Ausztria legnevesebb jazzklubjában rendezi az Austrian Music Office (AMO), és vezetője, Matthias Rüegg. A svájci muzsikus nagy gründoló: az AMO mellett a világhírű Vienna Art Orchestra és a Porgy jazzklub alapításában is oroszlánrészt vállalt. Hans Koller szaxofonos a modern osztrák jazz atyja, aki többek között Zoller Attilával is szoros kapcsolatot ápolt, ő kapta tizennégy évvel ezelőtt az első életműdíjat, ami azóta az ő nevét viseli.

Március 26-27-én díjazták a 2009-ben szerzett érdemeket. A legfontosabb osztrák díjakat, mint az év muzsikusa, év lemeze, év zenekari tagja, stb.,  szakmai zsűri ítéli oda, emellett két díjat az alapító személyes döntése alapján osztanak ki. Az egyiket, Az év felfedezettje díjat egy magyar nemzetiségű szlovák csodagyerek, a tizenkét éves Hodek Dávid vehette át. Rüegg a Fidelio kérdésére a gála után elárulta, hogy amikor először választott nem osztrák tehetséget, akkor támadták is ezért, hiszen elvileg a Hans Koller-díj nemzeti elismerés volna. Akkor, 2004-ben Bolla Gábor, a kiemelkedő tehetségű fiatal magyar szaxofonos részesült az év felfedezettjének járó díjban, 2006-ban pedig a kéthónapos New York-i tapasztalatszerzésre szóló ösztöndíjat is megkapta. Idén a sokoldalú Juraj Bartos hívta fel Rüegg figyelmét Dávidra, aki szintén el volt kápráztatva tőle.

A komárnoi Hodek Dávid három éves kora óta dobol. (!) Négy éves korában édesapja elvitte Jávori Vilmoshoz, aki megállapította, hogy a fiú valóban különleges tehetség. Jávori szerint akkor már egy tapasztalt és gyakorlott tinédzser szintjén játszott. Azóta sok mindenkivel muzsikálhatott, és amint arról már a Fidelio beszámolt, hazájában kiadás előtt áll a bemutatkozó lemeze.

A gálán összeszaladt a ház, amikor díjazottként megjelent Dávid a maga 12 évével, huncut mosollyal, szerény és megnyerő gesztusokkal, majd le- (inkább fel)ült a dobokhoz, és olyan time-ot hozott, ami hatalmas tapsvihart aratott. Nagyon szerényen csak egy számot játszottak, a (magyar) Sárik Péter zongorázott és (a cseh) Robert Ragan Jr bőgőzött. A mainstream jazz ritmusának az adja meg a sava-borsát, hogy a bőgő és a dob, a két legfontosabb ritmushangszer leheletnyit késleltetve hozzák az ütemhangsúlyokat. Ezt nem annyira tanulni, mint inkább érezni kell. Ebben már most nagy király a fiatal fiú, aki olyan rutinosan játszik, annyira természetesen kezeli a hangszert, hogy csukott szemmel nincs ember, aki megmondaná a korát.

Az osztrák díjazottak listáját az alábbi linken böngészhetik, de a gálán mutatottak alapján külön figyelmet érdemel a C.O.D.E című lemez, amivel Eric Dolphy és Ornette Coleman nevére utalnak a Max Nagl, Ken Vandermark, Clayton Thomas és Wolfgang Reisinger kvartett tagjai.

Az Európai Jazz Díjat idén az olasz trombitás, Enrica Rava kapta a kb. 20 országból összeállt nemzetközi zsűri döntésének megfelelően. Korábban többek között Tomasz Stanko, az e.s.t. (Esbjörn Svensson Trió) és Han Bennink kapták a jelentős (EUR 14.500,-) díjat. Az 1943-ban Triestben született Rava már többször szerepelt Magyarországon, először talán éppen egy európai válogatottal a Kongresszusi Központban, több mint tizenöt éve. Az ECM lemezcégnél nagy sikereket aratott, legfrissebb albumán (New York Days) ismét élvonalbeli amerikai sztárokkal játszik. De a bécsi gálára, amelynek második napján teljes koncertet adott, új, hallatlanul dinamikus és magasan képzett muzsikusukból álló „olasz" kvintettjével érkezett.

További részletek: http://www.hanskollerpreis.at/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.