Jazz/World

Enrico Rava Európai Jazz Díjas

2010.03.29. 12:23
Ajánlom
Bolla Gábor után újabb magyar (nemzetiségű) fiatal kapott Hans Kollerről elnevezett tehetségdíjat Bécsben: Hodek Dávid, aki még Bollánál is fiatalabb volt, amikor a zsűri felfigyelt rá. A legnagyobb presztízsű és egyetlen eleve nemzetközi díjat Enrico Rava vette át március 26-án, aki másnap önálló koncertet is adott kvintettjével.

A European Jazz Prize és a Hans Koller díjak gáláját hagyományosan a Porgy and Bessben, Ausztria legnevesebb jazzklubjában rendezi az Austrian Music Office (AMO), és vezetője, Matthias Rüegg. A svájci muzsikus nagy gründoló: az AMO mellett a világhírű Vienna Art Orchestra és a Porgy jazzklub alapításában is oroszlánrészt vállalt. Hans Koller szaxofonos a modern osztrák jazz atyja, aki többek között Zoller Attilával is szoros kapcsolatot ápolt, ő kapta tizennégy évvel ezelőtt az első életműdíjat, ami azóta az ő nevét viseli.

Március 26-27-én díjazták a 2009-ben szerzett érdemeket. A legfontosabb osztrák díjakat, mint az év muzsikusa, év lemeze, év zenekari tagja, stb.,  szakmai zsűri ítéli oda, emellett két díjat az alapító személyes döntése alapján osztanak ki. Az egyiket, Az év felfedezettje díjat egy magyar nemzetiségű szlovák csodagyerek, a tizenkét éves Hodek Dávid vehette át. Rüegg a Fidelio kérdésére a gála után elárulta, hogy amikor először választott nem osztrák tehetséget, akkor támadták is ezért, hiszen elvileg a Hans Koller-díj nemzeti elismerés volna. Akkor, 2004-ben Bolla Gábor, a kiemelkedő tehetségű fiatal magyar szaxofonos részesült az év felfedezettjének járó díjban, 2006-ban pedig a kéthónapos New York-i tapasztalatszerzésre szóló ösztöndíjat is megkapta. Idén a sokoldalú Juraj Bartos hívta fel Rüegg figyelmét Dávidra, aki szintén el volt kápráztatva tőle.

A komárnoi Hodek Dávid három éves kora óta dobol. (!) Négy éves korában édesapja elvitte Jávori Vilmoshoz, aki megállapította, hogy a fiú valóban különleges tehetség. Jávori szerint akkor már egy tapasztalt és gyakorlott tinédzser szintjén játszott. Azóta sok mindenkivel muzsikálhatott, és amint arról már a Fidelio beszámolt, hazájában kiadás előtt áll a bemutatkozó lemeze.

A gálán összeszaladt a ház, amikor díjazottként megjelent Dávid a maga 12 évével, huncut mosollyal, szerény és megnyerő gesztusokkal, majd le- (inkább fel)ült a dobokhoz, és olyan time-ot hozott, ami hatalmas tapsvihart aratott. Nagyon szerényen csak egy számot játszottak, a (magyar) Sárik Péter zongorázott és (a cseh) Robert Ragan Jr bőgőzött. A mainstream jazz ritmusának az adja meg a sava-borsát, hogy a bőgő és a dob, a két legfontosabb ritmushangszer leheletnyit késleltetve hozzák az ütemhangsúlyokat. Ezt nem annyira tanulni, mint inkább érezni kell. Ebben már most nagy király a fiatal fiú, aki olyan rutinosan játszik, annyira természetesen kezeli a hangszert, hogy csukott szemmel nincs ember, aki megmondaná a korát.

Az osztrák díjazottak listáját az alábbi linken böngészhetik, de a gálán mutatottak alapján külön figyelmet érdemel a C.O.D.E című lemez, amivel Eric Dolphy és Ornette Coleman nevére utalnak a Max Nagl, Ken Vandermark, Clayton Thomas és Wolfgang Reisinger kvartett tagjai.

Az Európai Jazz Díjat idén az olasz trombitás, Enrica Rava kapta a kb. 20 országból összeállt nemzetközi zsűri döntésének megfelelően. Korábban többek között Tomasz Stanko, az e.s.t. (Esbjörn Svensson Trió) és Han Bennink kapták a jelentős (EUR 14.500,-) díjat. Az 1943-ban Triestben született Rava már többször szerepelt Magyarországon, először talán éppen egy európai válogatottal a Kongresszusi Központban, több mint tizenöt éve. Az ECM lemezcégnél nagy sikereket aratott, legfrissebb albumán (New York Days) ismét élvonalbeli amerikai sztárokkal játszik. De a bécsi gálára, amelynek második napján teljes koncertet adott, új, hallatlanul dinamikus és magasan képzett muzsikusukból álló „olasz" kvintettjével érkezett.

További részletek: http://www.hanskollerpreis.at/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.